Klips bezpieczny?
Napisano Ponad rok temu
Nurtuje mnie pewien temat - jak nosicie swoje EDC? Mysle o noszeniu w kieszeni spodni - macie zaufanie do klipsa czy uzywacie linki zabezpieczajacej, tudziez innej smyczy? Zdazylo sie komus pozegnac przypadkowo z ostrzem? Nie wiem czy to normalne, ale ja odruchowo siegam co kilka minut do kieszeni spawdzajac czy moj folder jest na miejscu
Pozdrowka,
Akme
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
*chyba opatentuje ten sposob testowania klipsa, wiec jesli ktos chcialby go uzyc, prosze mnie pytac o pozwolenie
Napisano Ponad rok temu
Jesli nie masz absolutnej pewnosci ze klips utrzyma nóż, zrob test: popors znajomego zeby zlapal cie za nogi i mocno potrzasnal trzymajac cie glowa w dol. Jezeli nóż nie wypadnie, to klips dziala prawidlowo
he he ;-) nie wpadlem na to... dobry patent!
Moj klips raczej mocno trzyma - zadnych luzow nie stwierdzilem. Bylem ciekaw czy przy bieganiu/skakaniu tudziez innej formie aktywnosci fizycznej jest szansa, ze jednak noz wysunie sie z kieszeni...
Pozdr,
Akme
Napisano Ponad rok temu
Klips nie może być za mocny, bo nie służy przecież do przyśrubowania noza do tyłka/nogi/kieszeni/spodni. nie może też utrudniać wyciągania i noszenia noża czy też niszczyć ubrania.
Ja do wszystkich swoich noży przymocowuję linkę lub paracord. Nie muszę się obawiac, że łapa zeslizgnie mi się na ostrze, sznurek ułatwia znależć folderka w przepastnych kieszeniach, a w razie czego z kilku połączonych związem wantowym linek mozna zrobić całkiem długi sznur
W Ka-Barze Hunterze klipa wypieprzyłem, bo płaskie maleństwo jest zawsze w tylnej kieszeni . SOGa Pentagona zawsze noszę klipem wyłożonym na zewnątrz kieszeni, czasem przedniej, czasem tylnej, zależy od spodni. W Victorinoksie Spartanie brakuje mi klipa i scyzoryk pęta się bez sensu po gaciach i kieszeniach. W Leathermanie tylko by przeszkadzał i w dodatku kaleczył palce dlatego Wave leży z pokrowcu przy pasku. Opinel 9 z klipem"? To dopiero by było brzydactwo!
Są klipy na miejscu i klipy bez sensu - wszystko zalezy od tego co lubisz i jak ci wygodniej.
Pytanie za 100 punktów:
Dlaczego Sebenza nie ma porządnego klipa?
A po co klip a Striderze AR?
A poza tym jest późno, koniec dyżuru. Idę spać. Koniec pisania głupot.
Napisano Ponad rok temu
pozdrawiam
Napisano Ponad rok temu
pozdrawiam
Napisano Ponad rok temu
Oj, uważałbym tutaj... jest prosty, ale bardzo skuteczny! Podobnie jak w Ultratechu Microtecha. To doskonale sprawdzające się w praktyce klipy z tzw. "podwójnym zabezpieczeniem". Ja noszę folderki na klipie w 95% przypadków. Czasem tylko Sebenza lub HALO w pochwie siedzi. Aha, zimą w terenie noszę też często w pochwie Spyderco Military, na ramieniu plecaka. Małe nożyki (najczęściej Spyderco Naviator Serr. G10) w tylnej kieszeni, większe w bocznej. A najmniejsze (mini UDT, Mnandi) w kieszeni koszuli lub przy kluczach (tu króluje Spyderco Jester Serr.).Pytanie za 100 punktów:
Dlaczego Sebenza nie ma porządnego klipa?
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Czasem tylko Sebenza lub HALO w pochwie siedzi.
Czyli jednak wolisz bez klipa
Napisano Ponad rok temu
Miasto = clip, bo wygodnie i nie krzyczy z daleka "MAM NÓŻ"Czyli jednak wolisz bez klipa
Outdoor = pochwa... bo wygodnie
Napisano Ponad rok temu
pozdro.
fraktal0
Napisano Ponad rok temu
nic mi nie wypadło, jak zyję.... ...czego i wam życzę..
Dzieki wszystkim! Troche mnie uspokoiliscie.... ale tylko troche :wink:
Pozdrowionka,
Akme
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
na bladeforums byl watek ze koles zgubil w szkole sebenze customized przez Toma Mayo.
na Ebayu byla ostatnio! Z paskudnie podziurawioną rekojeścią (co centymetr wywiercony otwór) - brzydka jak kupa.
Może ktos znalazł i chciał opchnąć?
Napisano Ponad rok temu
aukcja juz się niestety skończyła a google jakos nie chce wyrzucać archiwalnych stron ebaya.
Swoją drogą ciekawe ile takich customized by TM było....
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
Czy hiszpanskie noze sa naprawde takie zle?
- Ponad rok temu
-
Eickhorn-Solingen Elishewitz-I Big Carbon
- Ponad rok temu
-
Maczeta
- Ponad rok temu
-
S30V czy D2?
- Ponad rok temu
-
Al Mar SERE 2000