Zależy do czego i jak noza używasz.
Klips nie może być za mocny, bo nie służy przecież do przyśrubowania noza do tyłka/nogi/kieszeni/spodni. nie może też utrudniać wyciągania i noszenia noża czy też niszczyć ubrania.
Ja do wszystkich swoich noży przymocowuję linkę lub paracord. Nie muszę się obawiac, że łapa zeslizgnie mi się na ostrze, sznurek ułatwia znależć folderka w przepastnych kieszeniach, a w razie czego z kilku połączonych związem wantowym linek mozna zrobić całkiem długi sznur
W Ka-Barze Hunterze klipa wypieprzyłem, bo płaskie maleństwo jest zawsze w tylnej kieszeni . SOGa Pentagona zawsze noszę klipem wyłożonym na zewnątrz kieszeni, czasem przedniej, czasem tylnej, zależy od spodni. W Victorinoksie Spartanie brakuje mi klipa i scyzoryk pęta się bez sensu po gaciach i kieszeniach. W Leathermanie tylko by przeszkadzał i w dodatku kaleczył palce dlatego Wave leży z pokrowcu przy pasku. Opinel 9 z klipem"? To dopiero by było brzydactwo!
Są klipy na miejscu i klipy bez sensu - wszystko zalezy od tego co lubisz i jak ci wygodniej.
Pytanie za 100 punktów:
Dlaczego Sebenza nie ma porządnego klipa?
A po co klip a Striderze AR?
A poza tym jest późno, koniec dyżuru. Idę spać. Koniec pisania głupot.