TIA, pozdrawiam
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Mam pytanko: czy znacie jakieś dobre ćwiczenia na mięśnie pleców...
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Kolyska niszczy kregoslup. Lepiej nie " czuc dolnego odcinka plecow ".mozesz takze zrobic cos a'la kolyska. kladziesz sie na brzuchu i podnosisz tułów do góry. powinienes czuc dolny odcinek plecow.
Napisano Ponad rok temu
Charlie, sprecyzuj ten opis, z leżenia na brzuchu można podnosić tułów na mnóstwo sposobów, choćby w niezliczonej ilości wersji pompek lub różnych pozycji jogi.mozesz takze zrobic cos a'la kolyska. kladziesz sie na brzuchu i podnosisz tułów do góry. powinienes czuc dolny odcinek plecow.
A to ciekawa teza. Z ciekawości Skonsultowałem ją przed chwilą z rehabilitanką i się strasznie zdziwiła. Kołyska jest świetnym ćwiczeniem, oswaja z matą, uczy prawidłowego ułożenia pleców, to po prostu podstawowe ćwiczenie wprowadzające do padów. Świetny masaż pleców. Nie ma żadnych wad, niczego nie niszczy.Kolyska niszczy kregoslup.
Lepiej nie " czuc dolnego odcinka plecow ".
:-)
Ze swej strony mogę dodać, że na basenie szczególnie polecany dla kręgosłupa jest kraul.Na drazku dokladnie cwicz, to przyniesie najlepszy efekt.
Naciagaj plecy regularnie.
Chodz na basen.
Napisano Ponad rok temu
Hmm, no trenuję już w sumie od ponad 1,5 roku (karate Shotokan) i nie mialem zadnych problemow, ale niedawno przeczytalem gdzies tutaj, że to niedobrze z niedowagą ćwiczyc, a dodatkowo warto miec odpowiednia ilosc miesni, co by zmiejszyc ryzyko kontuzji. A ja mam glownie wlasnie kregoslup wystajacy i np. jak robie za duzo brzuszkow, to mi sie otarcia pojawiają :?Jeśli masz rzeczywiście słabe, a to można wywnioskować z twojego posta, to nie zaczynaj od ćwiczeń z obciążeniami, bo w takiej sytuacji to droga do zwyrodnień. Nie zajmuj się budowaniem mięśni, tylko zadbaj o ogólną sprawność, zdrowie, poprawne pozycje i ruchy ciała. Pływaj, rób ćwiczenia ogólnorozwojowe, naucz się porządnie i bezpiecznie rozciągać.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Masz rację, cały wic opiera się na szczegółach. Mówiąc o "kołysce", mówiłem o tym, co się robi leżąc na plecach. Dla porządku pozwolę sobie nazwać ćwiczenia z wygięciem w tył w leżeniu na brzuchu "odwrotną kołyską".A wbrew rehabilitantce podtrzymuje to co powiedzialem.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Tak trzymać. Nie odpuszczać. Jeśli masz kontakt z ortopedą lub rehabilitantem, to lepiej być nie może, nie szukaj potwierdzenia na forum, bo zdalnie nikt ci kręgosłupa nie obmaca i nie wykryje wad i błędów w ćwiczeniach. Żdrowie nie jest dziedziną korespondencyjną, tylko praktyczną i nic nie zastąpi bezpośredniego kontaktu z fachowcem.Hmmm... co do kolyski, to ortopeda z Centralnego Osrodka Medycyny Sportowej (kolo Skry) mowil wlasnie, zebym ja robil. Chodzilo o kolyske na brzuchu, z tym ze ramiona i nogi mialem podnosic do gory na przemian, a nie naraz. Plynne polaczenie tych rzeczy dawalo wlasnie taki kolyszacy sie ruch. Cwiczenie to mialo byc jakas tam pomoca przy moim skrzywieniu bocznym kregoslupa.
Czyli jak? Warto tak cwiczyc czy lepiej odpuscic?
STANIK
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
- Ponad rok temu
- Ponad rok temu
- Ponad rok temu
- Ponad rok temu
- Ponad rok temu
- Ponad rok temu
- Ponad rok temu
- Ponad rok temu
- Ponad rok temu
- Ponad rok temu