Czy waszym zdaniem przy wyborze nauczyciela aikido jego budowa ciała (wzrost, waga ogólne warunki fizyczne) ma znaczenie
 Tzn. jesli jestem niski i szczupły powinienem raczej szukac nauczyciela o podobnych walorach, bo bedzie to gwarancją, ze jego sposób pracy i wykonywania technik bedzie bardziej uzyteczny dla mnie? Czy jest sens bedac mikrusem uczyc się u bysiora o posturze Stefana S. albo czy jeśli jestem niezle wysportowany i zbudowany to moze też nie powinienem sie męczyć i ograniczać moich naturalnych predyspozycji do wdrażania sie w ruch kogos o zupełnie niepodobnych warunkach fizycznych
   Tzn. jesli jestem niski i szczupły powinienem raczej szukac nauczyciela o podobnych walorach, bo bedzie to gwarancją, ze jego sposób pracy i wykonywania technik bedzie bardziej uzyteczny dla mnie? Czy jest sens bedac mikrusem uczyc się u bysiora o posturze Stefana S. albo czy jeśli jestem niezle wysportowany i zbudowany to moze też nie powinienem sie męczyć i ograniczać moich naturalnych predyspozycji do wdrażania sie w ruch kogos o zupełnie niepodobnych warunkach fizycznych   
  I na rozgrzewnę argument ZA takim mysleniem: Po coś kurde wymyślono kategorie wagowe w dyscyplinach gdzie sparing weryfikuje hierarchie i jest współzawodnictwo. Tzn. nawet bajeczny technik w wadze piórkowej jest :dupa: w starciu z gościem w wadze średniej ze o ciężkiej nie wspomnę
Dla równowagi argument PRZECIW takiemu mysleniu: wszak u podstaw wszystkich SZTUK walki lezy przekonanie że dzieki technice mały może pokonac wielkiego i silnego
No to jak to jest ??
Nagród za najbardziej wydumany topic dla rozruszania forum (ale nie tylko) prosze nie przesyłac bo poczta i bez tego ma od cholery roboty

Jesli cwiczysz Aikido lub cos innego to powinienes wiedziec o co chodzi.Najlepiej podpatrzyc jak techniki robia duzi i mniejsi.I napewno zobaczysz roznice.
  Jesli cwiczysz Aikido lub cos innego to powinienes wiedziec o co chodzi.Najlepiej podpatrzyc jak techniki robia duzi i mniejsi.I napewno zobaczysz roznice.

FaceBook
 FaceBook