Nunchaku vs nóz
Napisano Ponad rok temu
Czytam ostatnio forum i jedyna co moge stwierdzic, to to, ze jak gosc ma koste to my jestesmy straceni. A jak wyglada sytuacja nunchaku kontra noz?
Sa dwa warianty:
Noz: dresik z kosta, nosi zeby straszyc
i nozownik.
My zakladamy ze nunchaku to bysmy muche stracili ;P
Wiec jak?
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Wygrywa człowiek, nie sprzęt... Jeżeli mamy gościa, który wie co zrobić z nunchako to na pewno jest on w stanie się obronić(ma większy zasięg i może trafić w głowę, lub rękę trzymającą nóż), jednak umiejętności wielu osób ograniczają się do machania "ósemek" i podstawowych ciosów mając przeświadczenie że sam fakt posiadania nunchako da im zwycięstwo... I mogą się przeliczyć
Napisano Ponad rok temu
Jeżeli mamy gościa, który wie co zrobić z nunchako to na pewno jest on w stanie się obronić(ma większy zasięg i może trafić w głowę, lub rękę trzymającą nóż),
Wiesz, ja przyjmuję nunchaku na lewą ręke lub korpus, on mój nóż na korpus. Komu taka wymiana się opłaca?
O trafianiu ręki z nożem zapomnij (no chyba, że ktoś ma już ręke w gipsie)
Napisano Ponad rok temu
torche czasu na treningu i moze sie okazac ze nie ma słowa "napewno" w walce.
nie ma walki z góry wygranej ani z góry przegranej.
Napisano Ponad rok temu
Jeżeli mamy gościa, który wie co zrobić z nunchako to na pewno jest on w stanie się obronić(ma większy zasięg i może trafić w głowę, lub rękę trzymającą nóż),
Wiesz, ja przyjmuję nunchaku na lewą ręke lub korpus, on mój nóż na korpus. Komu taka wymiana się opłaca?
O trafianiu ręki z nożem zapomnij (no chyba, że ktoś ma już ręke w gipsie)
Jak zauważyłeś tu było pewne uogólnienie. Jeden tak przyjmie inny nie, jeden(ty do nich widocznie należysz)przyjmie i pokona ból, inny nie...
Chodziło mi o to,że wszelkie porównania typu nóż vs cokolwiek nic nie dają.
torche czasu na treningu i moze sie okazac ze nie ma słowa "napewno" w walce
Masz rację, tylko,że nie uzyłem słowa "na pewno" w sensie,że na 100% wygra gość z nunchako, tylko,że "na pewno ma sznasę"czyli nie należy go skreślać, bo może się obronić...
Mam nadzieję,że trochę wyjaśniłem o co mi chodzi...
Napisano Ponad rok temu
chciałbym to zobaczyć.Wiesz, ja przyjmuję nunchaku na lewą ręke lub korpus, on mój nóż na korpus. Komu taka wymiana się opłaca?
qfa, aż się zagotowałem
a może taka wymiana on Cię trafia w głowę a ty wymieniasz szare komórki na żwir i piasek (glebę innymi słowy)
Napisano Ponad rok temu
Ja też...chciałbym to zobaczyć.Wiesz, ja przyjmuję nunchaku na lewą ręke lub korpus, on mój nóż na korpus. Komu taka wymiana się opłaca?
Nawet,jeżeli to potrafisz, to czemu przyjmujesz,że każdy tak ma... Poza tym jeżeli ktoś potrafi posługiwać się sprzętem, to nie będzie to jeden cios jak cepem, ale jakaś kombinacja, która może od razu polecieć na rękę z nożem lub uniemożliwić wyprowadzenie pchnięcia.
Zresztą to takie uogólnianie - kto, co i gdzie może przyjąć...Symulacji nie zrobisz.
Poza tym nie wolno zakładać,że każde twoje pchnięcie będzie trafione, a jego cios nie, bo możesz przyjąć, trafić w bark lub ramię i znowy dostać. Możliwych sytuacji nie sposób wypisać...
Na marginesie...
Nunchako może połamać gałąź grubości przedramienia(sprawdzone)... Możesz mi zagwarantować,że jak przyjmiesz cios, który połamie ci rękę, to nie zawahasz się, nie skulisz z bólu na moment, od razu jak automat wyprowadzisz pchnięcie(celne)
Napisano Ponad rok temu
Pewnie ,że nie ma słowa "napewno" ,qmpel mi pokazywał jak macha nuchakiem ,aż w końcu mu się jakoś popsuło i jedna część wyleciał z prędkością światła w kierunku monitora 8O (monitor do wymiany .dobrze ,że to nie była moja głowa albo qmpla ,który siedział przy kompie i miał 50cm głowe od monitora 8O )
Na marginesie...
Nunchako może połamać gałąź grubości przedramienia(sprawdzone)... Możesz mi zagwarantować,że jak przyjmiesz cios, który połamie ci rękę, to nie zawahasz się, nie skulisz z bólu na moment, od razu jak automat wyprowadzisz pchnięcie(celne)
Tego Ci nie moge zagwarantować ,ale czy Ty mi możesz zagwarantować ,że mnie nim trafisz?
Na marginesie...
Nunchako złamało NIE RUCHOMĄ gałąź Nech ktoś ją złamie ,kiedy inna osobą nią macha i prubuje uniknąć ciosu
Napisano Ponad rok temu
a) Jest pewna zasadnicza różnica między obijaniem nieruchomej gałęzi a ruchomego nożownikaNunchako może połamać gałąź grubości przedramienia(sprawdzone)... Możesz mi zagwarantować,że jak przyjmiesz cios, który połamie ci rękę, to nie zawahasz się, nie skulisz z bólu na moment, od razu jak automat wyprowadzisz pchnięcie(celne)
Pchnięcie celne? Nożem jak już się trafi, to zwykle jest celne. Mniej więcej wszędzie
c) nie gwarantuje, tylko widzisz nunchaku jest groźne z dystansu, nóż z bliska jest cholernie groźny. Wystarczy raz skrócić dystans i po ptakach.
Najprościej zrobić próbe z gumowym nunczaku i gumowym nożem.
Napisano Ponad rok temu
chciałbym to zobaczyć.Wiesz, ja przyjmuję nunchaku na lewą ręke lub korpus, on mój nóż na korpus. Komu taka wymiana się opłaca?
Jak masz gumowe nunczaku, to możesz. Ja też z Warszawy jestem. Może w ferie się wykroi trochę czasu
Napisano Ponad rok temu
tak, tak. i chodzisz z tym nunczakiem w rekawie do pracy a koledzy sie patrza jak na debila
No problem - nunchaku w rekaw garniaka i przed siebie Ktos sie bedzie smial? Hyhyhy zawsze mozna przetlumaczyc po co cos takiego (na nim )
I raz jeszcze - jak sprawa ma sie w sytuacji,. w ktorej nie mamy do czynienie z nozownikiem, ale zwyklym dresikiem, ktory wzial, bo myslal ze chleb sobie na ulicy bedzie smarowal
Napisano Ponad rok temu
Pewnie ,że nie ma słowa "napewno" ,qmpel mi pokazywał jak macha nuchakiem ,aż w końcu mu się jakoś popsuło i jedna część wyleciał z prędkością światła w kierunku monitora 8O (monitor do wymiany .dobrze ,że to nie była moja głowa albo qmpla ,który siedział przy kompie i miał 50cm głowe od monitora 8O )
quote]
o shit:)
nie o tAakim "napewno" myslalem
Napisano Ponad rok temu
nie wiem tylko jak z czasem :roll:
Napisano Ponad rok temu
Dlaczego zakładasz,że jak dostaniesz nunchako, to będzie niecelne lub pójdzie po ręku, a nóż trafi idealnie? Przecież nóż może się omsknąć, lub nie przeciąć odpowiednio głęboko... Zakładasz,że Ty możesz walczyć poświecejąc rękę, on nie może...Pchnięcie celne? Nożem jak już się trafi, to zwykle jest celne. Mniej więcej wszędzie
c) nie gwarantuje, tylko widzisz nunchaku jest groźne z dystansu, nóż z bliska jest cholernie groźny. Wystarczy raz skrócić dystans i po ptakach
Czyli to co mówiłem - wygrywa człowiek nie sprzęt. Wygra albo ten, który potrafi utrzymać dystans i z niego wyprowadzić uderzenie, albo ten, który potrafi go skrócić i wejść z pchnięciem
Napisano Ponad rok temu
ja stawiam na to ze roberp sfiletuje miska bez wiekszych problemow.
Napisano Ponad rok temu
I raz jeszcze - jak sprawa ma sie w sytuacji,. w ktorej nie mamy do czynienie z nozownikiem, ale zwyklym dresikiem, ktory wzial, bo myslal ze chleb sobie na ulicy bedzie smarowal
A czym to się wg Ciebie różni? Czy się rózni nożownik od dresika z nożem? Tym że jest super wyszkolony i ekwilibrystycznie machać nim potrafi? Człowieku ,większość atakujących nożami to właśnie nie szkolone dresiki ,co nie przeszkadza im być śmiertelnie groźnymi - z kosą w ręku nawet kobitka czy emeryt są niebezpieczni.
A nunchaku? heh ,musiałbyś napraaawdę dobrze w nim wyszkolony być, żeby załatwić chcącego Cię dziabnąć typka ,któy kosę tylko w stopniu niezaawansowanym w łapie dzierzyć potrafi :balisong:
Napisano Ponad rok temu
Wnioskujesz tak z uzbrojenia,czy z umiejtności?ja stawiam na to ze roberp sfiletuje miska bez wiekszych problemow.
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
Panowie i Panie - potrzebna wasza opinia :|
- Ponad rok temu
-
solówka ;] -video-
- Ponad rok temu
-
Czy odkąd ćwiczycie SW, czujecie się bespieczniej na ulicy?
- Ponad rok temu
-
Zasady usuwania postow na przykladzie.
- Ponad rok temu
-
Sytacja w busie
- Ponad rok temu
-
Niesmialosc a ulica
- Ponad rok temu
-
Taksowki dla kobiet w Warszawie