Każdy spędza życie w takich pozycjach, do jakich go to życie zmusza. A życie niestety zmusza do przebywania w różnych dziwnych przymusowych pozycjach, ja np. większość czasu spędzam siedząc, ale nigdy się nie spotkałem z tym, żeby ktoś nazwał to pozycją naturalną, wręcz przeciwnie. To ile czasu spędziłeś w danej pozycji, nie jest dobrym kryterium jej naturalności, a nawet jeśli, to nie zawsze znaczy, że to dobra, zdrowa pozycja.Naturalna nie istnieje , pozycja naturalna to taka w jakiej spędziłeś/spędzasz większość swojego życia.
A np. judocy nazywają postawą naturalną co innego niż tancerze lub szermierze.
Pozycje w sztukach walki nie są zgodne z tym, co zalecają fachowcy od wad postawy. Trening sztuk walki zmusza do pracy w różnych dziwnych pozycjach. Sztuki walki stworzyli ludzie, którym te postawy potrzebne były do walki, a nie do relaksu. Do zabijania, a nie do rehabilitacji wad postawy.A ściślej jest to postawa, która nie prowadzi do wad postawy
To jest jedna z rzeczy, która się rzuca w Japonii w oczy. Coś, po tym można bez pudła rozpoznać Japończyka od sąsiednich nacji. Japończycy mają niesamowicie proste fizjologicznie kręgosłupy i niewiarygodnie krzywe nogi. Coś za coś. W ich postawach ceną za zdrowy kręgosłup są problemy z nogami.Ponieważ ćwiczymy np. japońskie style walki uwzględniaamy także kulturowe aspekty przebywania w szczególnym japońskim otoczeniu -postawa. seiza, iaigoshi itp.
To nie jest kwestia wiary. Co do różnic w chodzeniu to wystarczy wyjść na ulicę i przyjrzeć się, jak ludzie idą chodnikiem.Nie wierzę, że dla każdego czowieka chodzenie czy leżenie jest inne
A co do leżenia, to nie będę cię namawiał do zbierania doświadczeń i przyglądania się, co rózne osoby robią w łóżku. Ja po prostu wiem, że ludzie zasypiają w różnych dziwnych pozycjach.
Zamiast tego, przejdź się na jogę, tam każda pozycja to wyższa szkoła jazdy. Wejście w pozycja trupa (Savasana), czyli zwykłe leżenie na wznak z całym ciałem rozluźnionym nie jest takie proste dla początkującego, a nauczyciele jogi potrafią z rozbrajającym uśmiechem powiedzieć: No jak to? To przecież pozycja naturalna.