Pytanie o OTF'y
Napisano Ponad rok temu
Pozdrowienia,
Swingline
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Jeśli nie liczyć początków przepukliny i urokliwych wgnieceń na opuszce kciuka, to otwieranie było bezproblemowe ...
Ale na serio: ciężko to szło. Można ten opór jakoś zmniejszyć?
Napisano Ponad rok temu
Pozdrawiam
Mithr
Napisano Ponad rok temu
a tak na serio to ile lat na silownie trzeba chodzic zeby taki D/A obslyzyc ?
Napisano Ponad rok temu
Oczywiście nie należy niedoceniać takich rzeczy jak Halo2, Halo3 czy CFO2. Umieszczone w kydexowej pochwie poziomo na pasku lub ma szelkach są błyskawicznie gotowe do akcji. podobnie oczywiście Nemesis czy Combat Talon. Tutaj także, jak zwykle, liczy się wprawna ręka i trening.
Generalnie do zalet OTF S/A zaliczyłbym sprężyne napędzającą ostrze na całej drodze. Nawet, jak przypadkowo w coś sie trafi, to wystarczy odsunąć nóż a ten się rozkłada i blokuje. Co do wad... mimo, iż rozum podpowiada, że nie ma szans na przypadkowe odpalenie np. H2 w kieszeni, to noszę go wyłącznie w pochwie na pasku. Podświadoma wizja kilku cali ostrej jak brzytwa stali, która płynnie rozcina moje udo przemawia zbyt silnie do mojej wyobraźni...
Zaletą D/A OTF'a jest zaś bezpieczeństwo noszenia "luzem" oraz łatwość pełnej obsługi jedną ręką. To przydaje się szczególnie w OTF'ach użytkowych, jak UT6 czy Scarab. Wyjmujesz, otwierasz nóż, rozcinasz karton, zamykasz i chowasz. Wszystko bezpiecznie, bez narażania palców, szybko i skutecznie. Wadą OTF'ów D/A jest to, że ostrze napędzane jest tylko na około jednym centymetrze - potem leci bezwładnością. Jak w coś twardszego trafi to się po prostu zatrzyma. ale wystarczy wtedy cofnąć nóż i wysunąć drugą ręką ostrze aż zaskoczy (lub po prostu "strzelić" lekko nożem z nadgarstka, a ostrze się wysunie i zablokuje). I nóż jest już w pełni sprawny. Na koniec dodam, że jeszcze mi się to nie przytrafiło...
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
Ktore podkladki najlepsze??
- Ponad rok temu
-
Leatherman Wave - krótki opis
- Ponad rok temu
-
Wiem, skąd się biorą pewne głupoty
- Ponad rok temu
-
Sklepy w Wawie
- Ponad rok temu
-
Ostrzałka Gerber- czy to ostrzy?
- Ponad rok temu
-
Arc-Lock a Axis Lock
- Ponad rok temu
-
154CM vs 440C
- Ponad rok temu
-
Allegro, oferty godne polecenia.
- Ponad rok temu
-
Do posiadaczy ColdSteel Peace Keeper- ow i nie tylko.
- Ponad rok temu
-
kupowanie za granicą
- Ponad rok temu