20 procent skuteczności wg Fiodora.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
z fajnych rzeczy kumple raz pokazal mi shiho nage z uchwytu za klapy-trzeba zlapac reke przeciwnika i wejsc pod nia glowa,a nastepnie "wynurzyc" sie do gory.wychodzi o wiele lepiej niz zwykle shiho.
na ludzi robiacych szerokie sierpy(czyli na lamusow) niezle jest tenchi nage.
tyle moich marudzen
p.s-nie zapominamy,ze waikido tez jest wejscie w nogi
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Kurka, prosze o opis techniki bo sama nazwa juz mnie ścieła z nóg.hijikimeosaei.irmin nage
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
wydaje mi sie ze to literowka sie wkradla i robi zamet:
hijikimeosae i iriminage czyli chodzilo o dwie techniki a nie o jedna
jesli nie to takze prosze o wyjasnienie
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
gdyby techniki danego strylu były nie potrzebne to by ich nie było.
Nie zgadzam sie z tym - kazda technika to pieniadz. Kiedys nauczyciele za nauczenie pojedynczej techniki brali pieniadze w ten sposob powstalo wiele technik na poczekaniu wymyslanych przez nauczycieli. Wiecej technik wiecej pieniedzy. I jeszcze jedno systemy najbardziej sie rozwijaly wtedy kiedy juz nie byly prawie uzywane do walki - chodzi o ilosc technik. Z kilkunastu technik na poczatku zaczely powstawac setki a potem tysiace.
Dlatego im powstawalo wiecej tym tez wiecej bezsensownych majacych przerost sztuki nad trescia i nie chodzi tu bynajmniej tylko o aikido ale o kazdy system.
Napisano Ponad rok temu
Oj Gambit, na trening byś przyszedł, zamiast takie topiki pisać...No więc powtórze co napisałem w innym topicu, Fiodor stwierdziłes że według Ciebie tylko 20 procent technik z Aikido jest skutecznych. Chicałbym usłyszeć jako początkujacy aikidoka, jakie są to techniki? Krótko i na temat, bez rozwodzenia się czy w takiej czy innej sytuacji da sie je zastosować.
Napisano Ponad rok temu
Inna jeszcze sprawa, to to, ze jak ktos jest niedostatecznie wyszkolony, to nie rozumie do czego sa potrzebne niektore cwiczenia czy techniki i ma tendencje do okreslania je jako niepotrzebne. Stad juz tylko krok do ich odrzucania. Ale to oczywiscie uposledza rozwoj danego osobnika.
Napisano Ponad rok temu
Mam inne zdanie szczepan, takie myślenie doprowadza do tego że idzie się do celu dalekim łukiem zamiast po linii prostej. Gdybyś odrzucił to co niby "uczy" innych technik i przeznaczył ten czas właśnie na nie zyskałbyś więcej.to nie rozumie do czego sa potrzebne niektore cwiczenia czy techniki i ma tendencje do okreslania je jako niepotrzebne. Stad juz tylko krok do ich odrzucania. Ale to oczywiscie uposledza rozwoj danego osobnika.
Napisano Ponad rok temu
Nie pamiętam już teraz, irimi, kotegaeshi, nikio, sankyo ale nie w formie wykonywania długich ruchów, np na tsuki kotegaeshi tylko jako dodatek.No więc powtórze co napisałem w innym topicu, Fiodor stwierdziłes że według Ciebie tylko 20 procent technik z Aikido jest skutecznych. Chicałbym usłyszeć jako początkujacy aikidoka, jakie są to techniki? Krótko i na temat, bez rozwodzenia się czy w takiej czy innej sytuacji da sie je zastosować.
Reszta sztuka dla sztuki, zwłaszcza jo, bokken, seiza, czy też obrona przed nożem. Oczywiście nie przekreśliał bym całkowicie technik które mogą wyjść na ulicy, np na kimś kto nic nie trenuje, ale w porównaniu do innych styli jest między nimi przepaść.
Kickboxer o roku stażu z powodzeniem pokona 10 lat aikido. (nie opowiadajcie o leserach, mówię o osobach którzy w rówym stopniu trenują swoje style). Moje zdanie.
Napisano Ponad rok temu
Tu się zgadzam. Boję sie tylko że mogło by sie to okazać rzutem na głęboką wodę. Ludzie którzy przychodza na trening, mają problemy ze skoordynownaiem "prostych" technik. Może po to te wszystkie metody uczenia ruchów i pozycji, co by ich przezwyczajać stopniowo? Powinno się je w takim razie wypieprzyć z trenigu zaawansowanego, albo ograniczyć conajmniej.Mam inne zdanie szczepan, takie myślenie doprowadza do tego że idzie się do celu dalekim łukiem zamiast po linii prostej. Gdybyś odrzucił to co niby "uczy" innych technik i przeznaczył ten czas właśnie na nie zyskałbyś więcej.
Napisano Ponad rok temu
Problem w tym że to nigdy nie następuje, wciąż "studiuje" się technikę, nie przeskoczysz metod treningowych, które w aikido nie są stworzone do nauki walki, niektórzy tego nie rozumieją. Choćbyś miał super technikę nie nauczysz się jej bez metodyki.Może po to te wszystkie metody uczenia ruchów i pozycji, co by ich przezwyczajać stopniowo? Powinno się je w takim razie wypieprzyć z trenigu zaawansowanego, albo ograniczyć conajmniej.
Napisano Ponad rok temu
Idę o dowolny zakład, że w ciągu roku tylko w oparciu o techniki aikido, ale inną niż w rekreacyjnej sekcji metodykę, wytrenuję młodego Rambo na którego postawię swoje oszczędności przeciwko twoim bez większego ryzyka utraty grosza.
Co do Takedy Sokaku to z zupełnie innego powodu wymyślał kolejne warianty technik, zwykł mawiać do swoich synów "nie pokazujcie dwa razy tej samej techniki bo się nauczą i wymyślą kontrtechnikę"
To co Fiodor wystawisz swojego kick boksera przeciwko mojemu aikidoce?Impreza może być biletowana 8) 8) 8)
Napisano Ponad rok temu
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
Metodyka szkoleniowa
- Ponad rok temu
-
Kontuzje w Aikido
- Ponad rok temu
-
Hakko Ryu ?