Multitool's
Napisano Ponad rok temu
I chwalic mnie sie tu. :wink:
Zalety i wady dostrzezone w trakcie eksploatacji.
Zastanawiam sie nad kupnem.
Wybor jest miedzy Lathermanem Wave a Super Tool 200.
Thx za odp.
Napisano Ponad rok temu
Nie wiem czy tam zostanie docelowo, bynajmniej narazie tam leży
Pozdrawiam
Napisano Ponad rok temu
Dzieki RaF!
Swietny opis. Proponujesz zatem skorzane etui?
Odnośnie etui, zdecydowanie TAK dla skórzanego. Nie wiem, czy jest jakaś różnica w cenie, ale teraz nie żałował bym na nie grosza.
Etui, które aktualnie posiadam, po włożeniu Wave-a dopasowuje sie do jego kształtu, jednocześnie rozpychając się "do przodu i do tyłu", przez co tylna ścianka (przylegająca do pasa) nieprzyjemnie uwiera.
Wogóle nie było zbyt rewelacyjnie wykonane, jakieś wystające niteczki i takie tam .... :?
No i to zamknięcie "na rzep" nie jest zbyt rewelacyjne, aczkolwiek słyszałem od użytkowików, że zatrzask w pokrowcu skórzanym też mógł by mocniej trzymać (ale ile to nabić lepszy zatrzask ).
Do samego Wave, z kolei - to tylko te uwagi, o których napisałem, naprawdę solidna robota.
Napisano Ponad rok temu
[link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
Są jeszcze wersje z nożyczkami
albo z ostrzem do przecinania pasów - w sumie taki recurve z piłką -
fajne.
A teraz mój egzemplarz:
Mam go już kilka lat i służy bardzo dobrze - mimo że go dostałem, to kupując kupiłbym właśnie tą wersję - pilnik do metalu wielokrotnie mi się przydał, a mini-nożyczki :roll: - przez ten czas chyba by się nie przydały.
Najczęściej używam oczywiście ostrzy (to z racji braku EDC ), ale piłka do drewna rewelacyjnie służy do drewna , piłowałem nią też ściany gipsowe, plastik, itp. - nie widać śladów stępienia.
Jak to w toolu istotne są szczypce - ich max. rozwarcie to niecałe 4 cm - są całkiem precyzyjne - chwycenie nakrętki 8 od góry bez problemu.
Mają przecinak do kabli i jego fragment wyprofilowany do zdejmowania izolacji (cienkie druty raczej...). Kleszcze są silne - ale przy mocniejszym ściśnięciu czuje się że stal sprężynuje - nie przeszkadza (mi) to w pracy. Kilka razy ciąłem kable których nie mogłem przeciąć zwykłymi kombinerkami bo były za twarde i za cienkie (wchodziły między powierznie tnące) a precyzja mooltitoola poradziła sobie bez problemu. Widać na nich drobne ślady używania - i to tyle - wszytsko dalej chodzi w nich bez luzów na łączeniu i wgnieceń na szczypcach.
Bardzo przydatna jest blokada do każdego narzędzia, back-lock. Z tym że staram się jej nie forsować - jakoś nie mam do niej pełnego zaufania :? . Nie widać na niej specjalnych śladów zużycia, nie ma też praktycznie żadnych luzów.
Podsumowując: polecam ten model z czystym sumieniem - co prawda nie miałem do czynienia z innymi toolami (po za bazarowymi, szkoda na nie słów), może inne mają narzędzia które będą komuś akurat bardziej potrzebne 8) .
Pozdrawiam
Napisano Ponad rok temu
Kto szuka ten znajdzieHmmm... A może by to tak na forum o nożach co ?
Pozdrawiam
Napisano Ponad rok temu
ps miałem też schrade tought tool - za słaby [złamane szczypce]
z hipermarketowymi czy bazarowymi nie ma co porównywać
Napisano Ponad rok temu
Jacek P.
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
Walka kijem w poznaniu
- Ponad rok temu
-
yankeski szermierz
- Ponad rok temu
-
Gdzie walka bronią w Gdańsku??
- Ponad rok temu
-
Motyl niepraktyczny? Mozna "upraktycznic"!
- Ponad rok temu
-
Kenjutsu czy Kendo?HELP
- Ponad rok temu
-
>>> Cwiczenia z bokkenem, sugestie, porady
- Ponad rok temu
-
punkty witalne
- Ponad rok temu
-
Grupa treningowa W 3City!