dylemat nt. kimono
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Kimono "Kamikaze" można powiedzieć że jest to kimono mistrzów.
Karatega...
No, ale chyba nie myślisz, że jak założysz taką karategę to będziesz od razu tym mistrzem? 8)
Napisano Ponad rok temu
Kimono "Kamikaze" można powiedzieć że jest to kimono mistrzów.
Parafrazując starą gadkę: "nie kimono lecz chęć szczera zrobi z ciebie cool-fajtera"
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Co do moich doświadczeń z karate-gi to są one następujące:
1/ Pierwszą karate-gi /z białego prześcieradła/ uszyła mi mama. Na plisie kazałem jej wyhaftować nazwę stylu jaki trenowałem, czyli shoktokan :-) :-) :-) Nie wiedziałem wtedy jeszcze jak nazywa się mój styl.... Karate-gi było kiepskie ciągle kiedy się spociłem przyklejało się do ciała krępując mi ruchy.
2/ Pierwszą firmówką był /12 OZ/ koreański White-Tiger. Karate-gi niezłe ale wtedy byłem zawiedziony ponieważ nie strzelało... /oczywiście przy wykonywaniu techniki.../ a to należało wtedy do obowiązującego kanonu...
3/ Dawno temu na topie było TOKAIDO produkcji japońskiej. Kiedy już je miałem okazało się, że krój jest do bani. Jakieś takie na cieniasa, ciągle miałem wrażenie, że za ciasne... Materiał był dobry /14 OZ/ w odcieniu Blue. Kłopoty z praniem oraz wyżej opisane cechy sprawiły, że pozbyłem się tej karate-gi bardzo szybko.
4/ Najdłużej ćwiczyłem w KAMINARI. Materiał /14 OZ/ dość zgrzebny, ale krój super. Leżało zawsze jak ulał. Niestety firma padła i obecnie moje ostatnie KAMINARI powoli zaczyna spadać za mnie...
5/ Próbowałem ćwiczyć w HOKKAIDO. Niestety, krój fatalny, zaś materiał kurczy się raz tak, raz inaczej. Trudno więc wykombinować na jaki rozmiar należy je kupić aby po praniu było dobre. Zwykle kurczy się bardzo i po kilku praniach człowiek wygląda jakby ćwiczył w karate-gi młodszego brata...Oczywiście opisuję tu moje doświdczenia z karate-gi Master-Orient /może inne są lepsze.../
Inne refleksje na temat karate-gi jakie mi się nasuwają:
6/ Karate-gi ze znaczkiem ADIDASA to nie dla mnie /coś tu nie pasuje, ale to tylko moja opinia.../
7/ Ćwiczyłem raz w SHUREIDO - wrażenie super !!! Leżała na mnie znakomicie. Krój bez zarzutu, jakość matriału również, jego grubość chyba 14 a może nawet 16 OZ. Wykończone było wewnątrz przyjemnym meszkiem co nadawało wspomnianej karategi-gi miękkości w dotyku.
8/ Obecnie zamierzam kupić KAMIKAZE /Monarch, Emperor, America, Kaiten/ i nie dlatego, że jest to karate-gi mistrzów, tylko dlatego, że jest bardzo dobrze uszyte oraz jest z dobrego materiału.
Wadą karate-gi opisanych w ostatnich 2 punktach jest ich cena...
Na koniec ostatnia uwaga. Zadzwoniłem kiedyś do polskiej firmy z pytaniem o karate-gi. W odpowiedzi usłyszałem pytanie: do kata czy do kumite ? Odpowiedzialem skonsternowany: do karate proszę Pani... Na co w słuchawce: rozumiem, ale karategi do kata ma dłuższą bluzę zaś nogawki są szersze aby maskować ewentualne błędy i niedoskonałość formy a karate-gi do kumite... nie wytrzymałem odłożyłem słuchawkę.
Pozostawiam bez komentarza.
Napisano Ponad rok temu
Na koniec ostatnia uwaga. Zadzwoniłem kiedyś do polskiej firmy z pytaniem o karate-gi. W odpowiedzi usłyszałem pytanie: do kata czy do kumite ? Odpowiedzialem skonsternowany: do karate proszę Pani... Na co w słuchawce: rozumiem, ale karategi do kata ma dłuższą bluzę zaś nogawki są szersze aby maskować ewentualne błędy i niedoskonałość formy a karate-gi do kumite... nie wytrzymałem odłożyłem słuchawkę.
Co w tym dziwnego?
Napisano Ponad rok temu
Co w tym dziwnego?
Jeszcze sie pytasz chlopie???
Jak zalezy ci na maskowaniu twoich niedskonalosci formy, to brawo :twisted: :twisted: :twisted: :twisted:
Napisano Ponad rok temu
Jak zalezy ci na maskowaniu twoich niedskonalosci formy, to brawo :twisted: :twisted: :twisted: :twisted:
I tu znowu dochodzimy do pytania po co kto trenuje i na czym komu zalezy...
Napisano Ponad rok temu
Wydawać by się mogło,że kokega Dan jest bardziej samurajski niż rodowity Japończyk. Nie od dziś wiadomo, że karategi są teraz produkowane zgodnie ze specjalnościami sztuk walki. Pytanie czy to ma być kimono do kata czy kumite było jak najbardziej zasadne. Powinno jeszcze paść pytanie do jakiego kumite (bo odmian walki mamy sporo). Odpowiedź , że to ma być "do karate" świadczy o lekko amatorskim podejściu do tematu. Chyba, że ktoś uprawia karate rekreacyjnie, no to przepraszam. Pozdrawiam.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Teraz chcę sobie kupić nową karate-gę (jak to sie odmienia :roll: ?) , ale z krótszymi spodniami niż mam . Bo za długie jak dla mnie są niewygodne, zawsze je troszkę wyżej podciągam, utrudniają mi ruchy. Długie są jedynie praktyczne wtedy, kiedy ktoś chce zamaskować jakąś paskudną bliznę na nodze (lub cokolwiek innego ) albo gdy w zimie na sali jest zimno ha ha .
Nogawki mozna sobie skrocic
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
to sie nie odmienia :wink:Teraz chcę sobie kupić nową karate-gę (jak to sie odmienia :roll: ?)
kiedys wysoko podciagalem spodnie i na dodatek byly one troche za krotkie i pewien cywil gdy mnie zobaczyl to cos takiego : a ten to wyglada jak Janko Muzykant
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Tak jak powiedział Krzychman - Sports Master super kimona. Nowa firma, która wchodzi na rynek i może znokautować pod względem jakości i atrakcyjnych cenach rynek. SPrawdźcie bo warto!
pozdr
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
SHUREIDO KARATEGI [link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
Napisano Ponad rok temu
LINK [link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
Napisano Ponad rok temu
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
Seminarium we Wrocławiu
- Ponad rok temu
-
Czy można sprzedawać "kit" dzieciom?
- Ponad rok temu
-
SHOTOKAN w Trójmieście
- Ponad rok temu
-
KURS INSTRUKTORSKI w TORUNIU
- Ponad rok temu
-
Tsunami Power !!!!
- Ponad rok temu
-
jak skutecznie zniechęcić do treningu karate...
- Ponad rok temu
-
Tomasz Olejnik wielkim szefem kyokushin:
- Ponad rok temu
-
Kumite w kyokushin
- Ponad rok temu
-
pokazowa walka oyama karate
- Ponad rok temu
-
Wymagania na stopnie