Video ze stazu z Kanai sensei
Napisano Ponad rok temu
Nie nalezy spodziewac sie codow 8) Na jednym sensei wykonuje technike, na drugim wszyscy usiluja ja jakos tam wykonac....
Uwaga to wazy 12M i 15M !!!
[link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
[link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Przecież wszystkim wiadomo, że Szczepan ćwiczy "na krawedzi", a tu ćwiczyli na macie. :roll: :wink: 8)Czas zatrzymał się dla aikido widzę, a ty mówiłeś szczepan że ćwiczycie coś innego i że poziom jest hohoho niż w Polsce. Można komentować film?
Napisano Ponad rok temu
Nie nalezy spodziewac sie codow 8) Na jednym sensei wykonuje technike, na drugim wszyscy usiluja ja jakos tam wykonac....
Nie zgadzam sie, to jest cudowne.
Dzieki obrobce komputerowej tych filmikow widac w zwolnionym tempie jak dziala timing 'na krawedzi'.
To wejscie przed uke i rzut zanim on zdarzyl wykonac jakikolwiek ruch (wycofac reke, mae-geri, cios nieuruchomiona reka, mrugniecie okiem) jest cudowne.
Co najcudowniejsze wszyscy w dojo potrafia to powtorzyc na tej samej predkosci.
Czy moge poprosic tez te same filmiki nie edytowane, bez spowolnienia? Dzieki temu zobacze to tez w czasie rzeczywistym. O ile moje oczy zdaza to wtedy zarejestrowac.
dzieki
Gorath
Napisano Ponad rok temu
A co, Fiod, spodziewales sie Combat aikido II ? Sensei nie bawi sie w aplikacje aikido na ulice. On to juz ma dawno za soba. Tak jak i ty :wink:
Napisano Ponad rok temu
Faktycznie na normalnej szybkosci nic bys nie zobaczyl :wink:
Napisano Ponad rok temu
szczepan skubaniec znalazł sposób na zamknięcie mi ust 8O 8)Sensei nie bawi sie w aplikacje aikido na ulice. On to juz ma dawno za soba. Tak jak i ty :wink:
Napisano Ponad rok temu
Gorath, jak milo cie widziec znowu.......zdaje sie pisales jeszcze na stare,lokalne forum w czasach pre-Vortalowskich?
Faktycznie na normalnej szybkosci nic bys nie zobaczyl :wink:
Tak, to ja, czesc. Milo, ze mnie pamietasz. :-)
Z powodu notorycznego braku czasu nie trenuje juz ( mam nadzieje, ze kiedys jeszcze ...). Ale ciagle czytam sobie rozne fora na Inecie.
Nie udzielam sie aktywnie w dyskusjach, ale czasami mi sie cos wymsknie
No offense meant, so I hope there's none taken :roll:
pozdrawiam
Gorath
Napisano Ponad rok temu
Wracajac do tego co nie mozesz zobaczyc nawet na slow motion
W momencie pierwszego kontaku(na wysokosci lokcia uderzajacej reki) nastepuje wychylenie atakujacego w trzeci punkt. Nastepnie, caly czas utrzymujac wychylenie atakujacego, sklejasz sie plecami z brzuchem uke, i rzucasz go wykorzystujac rotacje bioder i grawitacje --- nagle i niespodziewane obnizenie centrum.. ... 8)
Zauwaz ze uke nie biega jak szalony wokol tori. Rotacja bioder tori jest max 180 stopni. Ruch tori jest w formie linearnej, nawet po wstepnym irimi jest tylko inne wejscie po linii prostej i rzut... Technika jest niezalezna od dobrej woli atakujacego, nawet pomijajac rozne atemi, ktore mozna wsadzic przy okazji w paru miejscach. Rzut jest w kierunku wstepnego wychylenia, jego moc moze byc regulowana za pomoca dolozzenia ciezaru ciala tori zeby "przyszpilic"--(ha, jakie fajne slowo mi sie przypomnialo!!) uke podczas rzutu.
Od strony atakujacego, on stara sie caly czas odzyskiwac rownowage, zeby wykonac jakas kontre, wiec uczy sie jednoczesnie jak sie naprawde wychyla z rownowagi. Ta wiedze bedzie mogl zastosowac jak bedzie tori.
Odebranie rzutu nie jest najlatwiejsze, szczegolnie jak na normalnym treningu musisz bez przerwy tak padac raz za razem. To powoduje zahartowanie i "obicie " ciala, oraz rozwiniecie prawidlowego ducha. Jednoczesnie, poniewaz nie ma wyboru i musi upasc, uczy sie gwaltownie ja tu sie zharmonizowac z rzutem ( a potem z tatami) zeby sie nie uszkodzic. Szczegolnie na dluzsza mete.
Napisano Ponad rok temu
szczepan skubaniec znalazł sposób na zamknięcie mi ust 8O 8)Sensei nie bawi sie w aplikacje aikido na ulice. On to juz ma dawno za soba. Tak jak i ty :wink:
Luz luz, Fiodorze, jak tylko sie ściągnie, to powiem co o tym myślę I jak oni to wspaniale robią poza granicami Polski. No ale przecież ja nic nie wiem, nic nie widziałem i nic nie umiem. Więc nie trzeba sie przejmowac tym co piszę. 8)
Napisano Ponad rok temu
z tego co widze to technika Senseia Kanai uległa dużej zmianie przez ostatnie 12 lat.
Kiedyś poprawiał grzywke po każdym rzucie (przypominało to cięcie kataną :wink: ), teraz dopiero po całej sekwencji .
Ja niestety się do tego nie nadaje - brak grzywki :wink: i zastanawiam się jak Ty Szczepan tam się czujesz :wink: - musisz mieć duże braki techniczne z tego samego powodu .
Pancer (siła rzeczy nie mogący cwiczyć na krawędzi :wink: )
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Tupet w aikido się przydaje. 8)Ależ można temu zaradzić. Już nasze babcie stosowały takie metody jak peruczki, a co zacniejsi panowie nawet tupeciki :wink:
Napisano Ponad rok temu
Tupet - jak najbardziej, ale tupecik ee chyba tylko by zawadzał. Można sie ewentualnie zaczesać na pożyczke + naturalna brylantyna Z tym że nieco ucierpi na tym estetyka i elagancja aikido :wink: :wink:Tupet w aikido się przydaje. 8)Ależ można temu zaradzić. Już nasze babcie stosowały takie metody jak peruczki, a co zacniejsi panowie nawet tupeciki :wink:
Napisano Ponad rok temu
ŁAAAHAHAHAHAHAHAHAHAH HAHAHA UFF HAHAHAHAHA O JEEEZU HAHA
Rany nie widziałem tak dobrego kabaretu dawno
Wcześniej gościa nie widziałem, pewnie dlatego że wolę ćwiczyć niż słabe filmy oglądać. Ten grubas to jakaś szycha? Zapomniałem nazwiska? Rzut na stabilnym przeciwniku. Dżizus, ale jaja, to że atak szkolny, to nic, ale wszystko co następowało potem było stosem nawarstwiających sie błędów, które uniemożliwiłyby zrobienie całkiem mocnej techniki.
A ta hakama na końcu filmu. Jak ten gość zrobił zamach do wejścia to kanapkę na monitor wyplułem.
No Szczepan, jak dajesz to jako przykład ładnego aikido, to może powinieneś zająć się czymś na czym się znasz? np. sektę jakąś załóż
No offence. Weź no się wytłumacz.
Napisano Ponad rok temu
:?Rzut na stabilnym przeciwniku. Dżizus, ale jaja, to że atak szkolny, to nic, ale wszystko co następowało potem było stosem nawarstwiających sie błędów, które uniemożliwiłyby zrobienie całkiem mocnej techniki.
U ciebie, jak rozumiem, sensei pokazuje techniki przy dzikim pędzie uke. To wiele wyjaśnia...
Smail, następnym razem prezentuj wszystkie techniki dynamicznie i w ruchu. Furda tam, że nikt nie dojrzy, o co chodzi. Przynajmniej Randall nie powie Ci pewnego pięknego dnia, żebyś założył sektę.
Napisano Ponad rok temu
No pokazuje. 2 razy wolno, 10 razy szybko.:?
U ciebie, jak rozumiem, sensei pokazuje techniki przy dzikim pędzie uke. To wiele wyjaśnia...
Smail, następnym razem prezentuj wszystkie techniki dynamicznie i w ruchu.
Nie szkodzi że gość robi wolno, tylko że nie pokazał ruchów niezbędnych do wychylenia gościa. W ten sposób to by sobie siadł i zawinął pacjenta na plecy, po czym został zaduszony
Całe szczęście uke był szkolony i nie zapomniał upaść
Poza tym jak zaczęli ćwiczyć, u wszystkich uke zachowywał sie tak samo, stał stabilnie, a oni mu sie nawijali na takiego gonga, że następną kwestią było by: "agrhh... kto zgasił światło?"
Napisano Ponad rok temu
Ja początkujący jestem i się nie znam jeszcze, ale wyglądało solidnie. Uke się sam od ziemi nie odbił...Nie szkodzi że gość robi wolno, tylko że nie pokazał ruchów niezbędnych do wychylenia gościa. W ten sposób to by sobie siadł i zawinął pacjenta na plecy, po czym został zaduszony
Napisano Ponad rok temu
ale o co Ci chodzi ?
"grubas" ? - tyle mowiles o filozofii, cytaty Sokratesa... a teraz co ? Sloma z papci wychodzi ? Zenujacy brak szacunku, nawet jesli nie dla umiejetnosci to po prostu dla osoby ktorej nie znasz.
Fajnie wykonywali ten rzut, przypie... sie zawsze mozna, do wszystkiego.
tylko czemu to ma sluzyc ? Umiesz lepiej ? Jestes dobry tylko nie wyplynales ?
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
za co sprawiedliwie mozna byc wyrzuconym z dojo?
- Ponad rok temu
-
wyrzucona z dojo (sprawiedliwie)
- Ponad rok temu
-
Polscy Mistrzowie Aikido w sieci
- Ponad rok temu
-
piękna sztuka dla sztuki - o to chodzi
- Ponad rok temu
-
Sylwester w BUDOJO - zaproszenie