Historia Kija "krótkiego"
Napisano Ponad rok temu
Mam juz pare sztuka walki z Indonezji, oczywiscie Filipiny, Kung fu...
a co z innymi stylami? 8)
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Miałem kiedyś książke Echanisa z Hwa-rang-do "walka palką" była tam też walka krótką pałką, ok. 30-40cmPoszukuje informacji na temat używanie w walce kija "krótkiego". Bardzo mnie interesuje szczególnie użycie jako broń w grupach etnicznych odizolowanych
Napisano Ponad rok temu
kooniu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
o taki :twisted: kooniu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Poszukuje informacji na temat używanie w walce kija "krótkiego". Bardzo mnie interesuje szczególnie użycie jako broń w grupach etnicznych odizolowanych... Dziekuje za wszelkie informacje :-)
Mam juz pare sztuka walki z Indonezji, oczywiscie Filipiny, Kung fu...
a co z innymi stylami? 8)
W prapoczątkach tego forum dawałem już linki do ciekawych artykułów o Juego del Palo z Wysp Kanaryjskich, sztuce walki głównie krótszymi kijami, na ok. 8 szkół chyba tylko jedna jest tam z długim kijem. Ogólnie ci ludzie są bardzo dobrzy w tym co robią, kto wie czy średnio rzecz biorąc nie najlepsi. Baskowie oprócz zipoty (odpowiednik savate) ćwiczyli makilę czyli walkę krótkim kijem, ale nie wiem czy to przetrwało. Irlandczycy używali kiedyś shilleagh choć to już właściwie pałki (jak w kali/escrima) a nie krótki kij, zaginęło to a teraz niektórzy próbują odtwarzać. W Polsce była walka na palcaty, zaginęła, nikt tego nie próbuje odtwarzać. Acha, chodziło tylko o odizolowanych? To już nic mi się nie przypomina więcej...
Wosiu
Napisano Ponad rok temu
Wosiu
Napisano Ponad rok temu
Poszukuje informacji na temat używanie w walce kija "krótkiego".
Kolego, teraz się zorientowałem z twoich innych wypowiedzi, że ci chodzi chyba o pałkę/pałki. Weź się wyrażaj trochę precyzyjniej, co! Mniej więcej takie coś do 50 cm to pałka a dłuższe to już kij... Niepotrzebnie post pisałem
Wosiu
Napisano Ponad rok temu
Krabi-krabong
a to niby a propos czego? Po pierwsze głównie miecze, po drugie 70-80 cm.
nie ćwiczyłeś, to nie mieszaj.
Napisano Ponad rok temu
Mniej więcej takie coś do 50 cm to pałka a dłuższe to już kij... Niepotrzebnie post pisałem
Wosiu
No nie wiem czy niepotrzebnie, bo mu chodziło o pałkę 70 cm ( bo koło tego lata ), więc według twojej definicji to już kij .
Napisano Ponad rok temu
Wosiu
Napisano Ponad rok temu
kooniu
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
Bila- broń 21 wieku:)
- Ponad rok temu
-
Naginata