Oj Martius Martius jak Ty nic nie rozumiesz.
Przyklad Twoj z tym mgr inz chybiony. ale sprobuje na Twoim przykladzie.
Ani magistra ani iżyniera nie moge nadac. Bo pierwsze to tytul naukowy a drugie to tytul zawodowy. Wiec oczywiscie takie tytuly moze nadac tylko uczelnia posiadajace uprawnienia do nadawania.
Czyli tytul lekarza i kurs lekarski mozesz zrobic bo tytul naukowy tto lekarz medycyny - no nareszcie zrozumialem
Ale tytul-nazwe "nauczyciel" juz moge ja Mariusz Andler (i kazda inna osoba nie jestem tu wyjatkowy) nadawac i komu chce i nikt nie moze mi tego zabronic. Podobnie aby nazywac kogos instruktorem tez moge ja i kazdy nadac. zupelnie co innego (co juz raz pisalem ale jak nie rozumiesz to masz jeszcze raz) nadac tytul "instruktora rekreacji ruchowej" bo jest to tytul uprawniajacy do wykonywania zawodu.
Wiesz dalczego powstaly nazwy Panesonic, Sonyx itd ?
A i tak niektorzy myla z Panasonic, Sony itp
Moze warto pomyslec o nazwie Instruktorex albo Instraktor ??
Brzmi podobnie i nie bedzie osob sie czepiajacych.
Nasz kurs oczywiscie nie uprawnia do wykonywania zawodu o czym wszyscy zainteresowani doskonale wiedza. Czy robimy cos zlego? Oj mysle ze nie i z pewnoscia to co robimy jest legalne co pisze z pelna swiadomoscia.
Nie nie jest to nielegalne tylko ze to nie jest kurs instruktorski w ogolnym mniemaniu albo raczej jest to szkolenie techniczno-metodyczne co najwyzej i to jest legalne. Choc w praktyce zawodowo nei daje zadnych uprawnien ale oczywiscie technicznie naucza i jest korzystne dla ludzi.
Aha ja skonczylem studium pedagogiczne tak tylko w kwesti uscislenia.
Wiem takie sa wymogi do nauczania w szkole studium lub specajlizacje itp.
Dlatego Ty masz pedagogiczne przygotowanie i Ciebie sie nie czepiam.
Dalej jezeli ktos po naszym kursie bedac swiadomym, ze my nie nadajemy mu uprawnien do wykonywania zawodow otworzy sekcje to na litosc boska nie nasza wina.
Jesli bedzie swiadomy to tak ale jesli bedzie zachecany to moze nie prawna ale etyczna.
I jak widzisz tylko chodzilo mi o to aby pokazac ze kurs ten do niczego nie uprawnia - a w innym miejscu przeciez napisalem ze jako szkoleniowy moze byc przydatny.
Choc instruktor rekreacji lub sportu to dla mnie instruktor.
U mnie dla starszych stopniem tez jest tytul instruktor (choc nie robie na niego kursow ale nadaje) ale akurat wszyscy ktorzy ten tytul posiadaja maja uprawnienaia instruktorskie lub trenerskie. Choc nie wykluczam ze bedzie taka osoba ktora bedzie kiedys miala taki tytul szkoly ale nie bedzie miala zezwolenia na prowadzenia zajec. Acha i jeszcze jedna sprawa tytul taki dostaje osoba ktora jest minimum z 5 lat pod naszym nadzorem a najczesciej jest to znacznie dluzej.