Kurs Instruktorski w Bjj Polska
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
"Oczywiscie lepiej aby miec wczesniej doswiadczenie w "chwytanych". Ale nie jest to konieczne. Mozna byc zielonym. Ostatnio kurs skonczylo kilku karatekow nie majacych zadnego doswiadczenia z chwytami."
pzdr
Napisano Ponad rok temu
... odpowiedz jaka otrzymalem :
"Oczywiscie lepiej aby miec wczesniej doswiadczenie w "chwytanych". Ale nie jest to konieczne. Mozna byc zielonym. Ostatnio kurs skonczylo kilku karatekow nie majacych zadnego doswiadczenia z chwytami."
pzdr
Ty to piszesz serio ? :roll: To znaczy, że zapisując się na bjj mogę trafić na instruktora bez doświadczenia w chwytach...?
Napisano Ponad rok temu
Ty to piszesz serio ? :roll: To znaczy, że zapisując się na bjj mogę trafić na instruktora bez doświadczenia w chwytach...?
On pisze jak najbardziej powaznie. Absolwentami tych kursow sa ludzie, na ogol, nie majacy pojecia o bjj ale chcacy w jakis sposob "zalegalizowac" swoja sekcje "Patrzcie jestem instruktorem bjj"
Znam tylko jednego "absolwenta" tego kursu ... i jakos nie mam ochoty uczy go bjj chodzac na treningi ktore on prowadzi. Choc to moze byc niechlubny wyjatek........
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
jakby sie rozejrzec to w innych stylach sa podobne "kursy" na uprawnienia instruktorskie... pzdr
Inne style.. wezmy takie Judo:
(pisze z pamieci wiec moga byc niescislosci)
Stopien: conajmniej 1 Dan
Odpowiedni staz, zaswiadczenia, konkretne osiagniecia jako zawodnik.
Do tego niezla cena kursu.
Do czego zmierzam?
Czy Might porownujesz takiego "instruktora" Judo (kolo 10 lat treningu Judo) do goscia co przyszedl z ulicy do bjj polska i zostal "instruktorem" bjj ? Mam nadzieje ze to zwyczajne nieporozumienie.
Napisano Ponad rok temu
dzieki istnieniu tego programu instruktor, bjj ma wieksze mozliwosci rozwoju, od czegos na poczatek trzeba zaczac..
pozdrawiam
deberr
Napisano Ponad rok temu
Porownanie skrajne podalem z racji tego iz to co robi bjj polska to naduzycie moim zdaniem tego terminu.
Potem mamy "instruktorow" siedzacych gdzie nie powinni i oddajacy mocz z dala od muszli klozetowej. Mnie to zwyczajnie razi.
Ja nie mowie ze taka inicjatywa jest zla. Zwyczajnie tylko za bardzo "kwiecista" ma forme jak na moj gust.
Napisano Ponad rok temu
Ta pierwsza proponuje najpierw kursy, potem doświadczenie.
Druga zaś - najpierw doświadczenie, potem kursy.
Która jest lepsza? Sami oceńcie.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Są 2 szkoły: falenicka i otwocka.
Ta pierwsza proponuje najpierw kursy, potem doświadczenie.
Druga zaś - najpierw doświadczenie, potem kursy.
Która jest lepsza? Sami oceńcie.
Punkt widzenia zalezy od puntu siedzenia. A tak na serio to normlaka, ze na poczatke lepsze jest doswaidczenie, a pozniej kursy, ale jak nei ma innego wyboru poza kursami a pozniejszym doswiadczeniem, to lepsze to niz nic.. Gdyby nie ten program instruktor to bjj nie predko rozpowszechnilo by sie po polsce, ale to juz inna bajka..
Napisano Ponad rok temu
Gdyby nie ten program instruktor to bjj nie predko rozpowszechnilo by sie po polsce, ale to juz inna bajka..
Snisz czy o droge pytasz ?
Bjj jest jednym z najdynamiczniejszych sportow w polsce ( spojrz na liczbe uczestnikow ligi), liczbe klubow otwartych od poczatku istnienia tego sportu w Polsce.
Ten "kurs" nic w tym nie zmieni. Kluby byly i beda powstawac czy taki kurs bedzie czy tez nie.
Akurat znow uderze do jednego goscia co zostal "instruktorem". Poprzednio oblal egzamin na niebieski pas u Roy'a. Jest ogolnie znany w swojej okolicy z tego ze jego technika to zwyczajna lipa. Tak wiec ten kurs to zwyczajna legalizacja jego lipy.
Nie wiem po co komu nic nie znaczacy papierek? Nic on nie daje z mojego punktu widzenia. Wczesniej takiej inicjatywy nie bylo i jakos ludzie zyli i rozwoj (bjj) byl nad wyraz owocny. Z mojego punktu widzenia, co juz podkreslilem, jest to w niektorych przypadkach zwyczajna legalizacja sciemy a nie bjj jako takowego.
Tak wiec na dzien dzisiejszy to mozna odebrac jako anty reklame bjj w pewnym sensie.
Napisano Ponad rok temu
Nie wiem co ci to przeszkadza.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Może takie porównanie (tylko nie śmiej się, po prostu taką mam wyobraźnię ) pomoże Ci zrozumieć, jak ja to widzę. Wyobraź sobie, że musisz skorzystać z pomocy lekarza-chirurga, ale do najbliższego jest 100 kilometrów. Czy w takiej sytuacji zapukałbyś do drzwi sąsiada, który zdał kilkugodzinny kurs?
O i to jest dobre przedstawienie sprawy
Czy ktos robi taki kurs czy nie to i tak nie ma znaczenia bo on i tak nie daje rzadnych uprawnien a uczy po prostu techniki pod nazwa kursu instruktorskeigo. Jest to tzw papier od dobrego wujka ktory uprawnia na reprezentowanie na zewnatrz i za co sie berze pieniadze od ludzi nieswiadomych ze tak naprawde o byciu instruktorem moga sobie pomarzyc
Panowie i Panie nazywanie takich rzeczy kursem instruktorskim to jest policzek dla wszystkich wykwalifikowanych instruktorow czy trenerow.
mam nadziej ze niedlugo nie zaczna robic kursow np magistra BJJ, doktora czy tez profesora tejze dyscypliny
moze i po takim kursie uczniowie zaczna sie do takiej osoby zwracac instruktorze ale i tak wedlug prawa pozostanie tzw znachorem
A tak wogole to powinni obok Akademi Medycznej otworzyc studio kursow lekarskich i wydawac uprawnienia lekarskei po miesiacu
Z jednego miejsca beda wychodzic lekarze po 6 latacgh nauki z drugiego po miesiacu
Instruktor to nie tylko technika - to metodyka, fizjologia, pierwsza pomoc, pedagogika itp ...
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Jeśli tylko to było by mi wstanie pomoć to napewno bym skorzystał.Może takie porównanie (tylko nie śmiej się, po prostu taką mam wyobraźnię ) pomoże Ci zrozumieć, jak ja to widzę. Wyobraź sobie, że musisz skorzystać z pomocy lekarza-chirurga, ale do najbliższego jest 100 kilometrów. Czy w takiej sytuacji zapukałbyś do drzwi sąsiada, który zdał kilkugodzinny kurs?
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
WAGA?
- Ponad rok temu
-
Wywiad z Rorionem Gracie
- Ponad rok temu
-
Na boso, czy w obuwiu??
- Ponad rok temu
-
Klub w Bialymstoku...
- Ponad rok temu
-
Sportowiec Roku 2003 - Robert Krawczyk!!!
- Ponad rok temu
-
Pytanko!!!
- Ponad rok temu
-
Szacunek
- Ponad rok temu
-
Kimno do judo/bjj
- Ponad rok temu
-
Walka z kolan.