No a co tam, conajmniej 5000 zl za taką operacyjke pewniakiem. :-)spoko nie obawiajcie sie w wieku ok20 lat wada ustaje i mozna zrobic operacje laserowa ktora przywraca oczy noworodka ja tak zrobie narazie mam -2
wada wzroku
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
No a co tam, conajmniej 5000 zl za taką operacyjke pewniakiem. :-)spoko nie obawiajcie sie w wieku ok20 lat wada ustaje i mozna zrobic operacje laserowa ktora przywraca oczy noworodka ja tak zrobie narazie mam -2
Dla sprostowania: dla małych wad to nie całe 3000 (we Wrocławiu). Podobno nikt jeszcze nie stracił wzroku od kiedy zaczeli używać niebieskiego (zimnego) lasera zamiast czerwonego, jedyne skutki uboczne to pogorszenie wady, ale to podobno ułamki procent. Ja tam wolę zabrać się za ćwiczenia - od nowego roku czyli za 2 dni . Moja siostra ma dośc dużą wadę ( - 10). Jakieś 5 czy 6 lat temu (wtedy miała chyba -6) była na specjalnym obozie, co taki jeden magik prowadził i leczył wzrok właśnie specialnym zestawem ćwiczeń. Siostra po powrocie z obozu ćwiczyła przez miesiąc, i wada cofnęła się jej o 0.5 dpi Niestety z braku czasu zaprzestała ćwiczeń (ćwiczyć trza codziennie!!!) i teraz chodzi w denakch... ja na szczęscie mam jakieś -3,5. Jak zobzcze jakieś efekty to wam zamelduję :wink:
Napisano Ponad rok temu
spoko nie obawiajcie sie w wieku ok20 lat wada ustaje i mozna zrobic operacje laserowa ktora przywraca oczy noworodka ja tak zrobie narazie mam -2
niestety nie wszystkim, ja mam 30 i jeszcze mi "leci".. przeklęte komputery
ale zabieg laserowy to naprawdę propozycja do rozważenia.
tymczasem zastanawiam się nad szkłami kontaktowymi. może ktoś mi powie, czy treningi w kontaktach to dobry pomysł?.. (chodzi głównie o to, czy zwiększają ryzyko kontuzji oka?)
Napisano Ponad rok temu
ale zabieg laserowy to naprawdę propozycja do rozważenia.
odradzam serdecznie
tymczasem zastanawiam się nad szkłami kontaktowymi. może ktoś mi powie, czy treningi w kontaktach to dobry pomysł?.. (chodzi głównie o to, czy zwiększają ryzyko kontuzji oka?)
Kontakty nie przezszkadzają w treningu i są najzupełniej bezpieczne. Sam używam od 2 lat na kravce, karate i walce bronią. Polecam.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Ja ćwiczę w soczewkach i jest good.
Trochę poćwiczyłem oczy tymi sposobami, ale nie mam czasu . Jak dojdę do 20-stki to już chyba będę bryle na lasce podpierał. A jak skończę studia (zamierzam na medycynę iść) to już chyba czóbka nosa nie będę widział
Napisano Ponad rok temu
Moglbys napisac cos wiecej w tej materii. Pytam z czystej ciekawosci.odradzam serdecznie
Wracajac natomiast do kontaktow to jezeli ktos ma problemy z rogowka (np. czeste stany zapalne), to w ogole ich noszenie jest chyba niewskazane. Mowie tu w oparciu o swoj przypadek. Mnie okulistka jak najbardziej odradza szkla kontaktowe.
Pozdrowki!
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Mam wprawdzie tylko -1.25 nosze okulary tylko w czasie prowadzenia samochodu i do kina ale czesto o nich zapominam
Napisano Ponad rok temu
z wada wzroku a Sw jest tak, ze nie ma znaczenia,czy jest to uderzanie,czy rzuty itd. tylko na ile dana sw jest urazowa wzgledem glowy.im wiecej urazow glowy tym wieksza szansa na kuku. do tego dochodzi wysilek-im wiecej wysilku,tym wieksze obciazenia ma na sobie siatkowka (dotyczy tez ludzi zdrowych).czyli teoretycznie odpada sport wyczynowy. mocno niebepzieczna dla oka jest tez akrobatyka. czyli teoretycznie jak sie ma wade wzroku,to nic tylkosiasc i plakac .
operacje-w momencie wprowadzenia metody LASIK,czyli noweszej generacji zabiegu, operacje staly sie bezpieczniejsze i wygodniejsze. mimo to do 21 roku zycia nie mozna ich przeprowadzac,a i pozniej pierw trzeba uzyskac zgode lekarska, co nie jst takie latwe.niestety nawet po zabiegu sporty kontaktowe sa teoretycznie zabrionione.
co do powiklan po tego typu zabiegach-nitety zaczynaja one byc coraz "popularniejsze", gdyz ta metoda jst stosunkowo nowa i nie sa znane jeszcze wszystkie ewentualnosci.daltego na razie radze sie powstrzymac przed ew. probami leczenia i poczekac jeszze troche
Napisano Ponad rok temu
A trenuje ciągle i sie nie oszczedzam (tylko juz nie kajakarstwo) w tym i akrobatyke. Czy groźba odklejenia zależy od rodzaju wady?
Napisano Ponad rok temu
sugeruje wizyte u okulisty
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
pozdrawiam
Napisano Ponad rok temu
ja mam -3 i nie ryzykuje...
Napisano Ponad rok temu
Pytam bo niestety jestem zainteresowany. Mam już -4, a teraz i mam siłke, KM i siatkówke i boję się ze albo bede musiał z tego zrezygnować albo operacja...
pzdr
Napisano Ponad rok temu
Użytkownicy przeglądający ten temat: 0
0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
Skoki narciarskie - sezon 2003/2004
- Ponad rok temu
-
bolaca piszczel?a pady ???
Guest_budo_europe2_* - Ponad rok temu
-