bezludna wyspa
Napisano Ponad rok temu
Do ścinania palmy wybrałbyś:
a) śrubokręt
siekierę
Napisano Ponad rok temu
Zresztą pytanie było co wybrałbym (czyli mam wybór bo to tam będzie)
zdecydowanie duży fixed!
Szkoda tylko, że kiedy trafia się taka sytuacja to ostrze trzeba zwykle improwizować samemu, no bo kto taszczy na codzień 9" klinge?
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Multitool jest dobry w środowisku pełnym wynalazków człowieka...po co komu śrubokręt na plaży lub kombinerki w dżungli...
Maczeta, siekiera porządny fixed blade - to rozumiem ale multi...
Chyba zwolennicy opcji multitoola w życiu nie powąchali survivalu ...w najmniejszym nawet stopniu...więc niech lepiej nie krzyczą nic o bezludnej wyspie hehe :wink:
Pozdrawiam
El Primo
Napisano Ponad rok temu
2. Można stuningować [chyba można - są chyba skręcane a nie nitowane modele?] multitoola wyciągając niepotrzebne rzeczy a wkładając potrzebniejsze [krzesiwo,kompas,LED[?],igły,[cośtam jeszcze] i wtedy ... no nie wiem sam co bym wybrał
3. Mam wrażenie,że większość wyobraża sobie wysepkę w tropikach z bujną roślinnością [pewnie jeszcze z ewentualną "Tubylczynią", co? ;) ]
A co jeśli to skalista/trawiasta/piaszczysta/lodowa[?] wysepka ? Noż ciągle ma taką przewagę?
4. Noża [choćby to był wielki,twardy ###] nie używa się do polowania jeśli można przy jego pomocy zrobić inną broń [można użyć w ostateczności, w obronie albo żeby dobić ranne zwierzę ] i NIE robi się włóczni przywiązująć nóż do kijka bo można nie mieć noża [lepiej utwardzić kijek w ogniu albo wprawić kamiene ostrze]
5. Czasy są takie,że coraz trudniej znaleźć miejsce bez śladów działalności człowieka [czyli śmieci] , które dla ewentualnego rozbitka mogą być prawdziwym skarbem[BTW widzieliście "Cast away"? -facet tarł jak głupi drewienka a miał pod ręką reflektor z latarki i eleganckie słońce]
6.Wracając do tematu : wybrał bym duży, solidny nóż [albo nawet maczetę] z pochwą z kieszonką w której byłyby najpotrzebniejsze rzeczy [niewykluczone,że także multitool albo dodatkowy mały nożyk]
Pewnie stridera z oplotem , bo ma sznurek ("Sprytna rzecz taki sznurek" [czyta ktoś Pratchetta? :) ]
Napisano Ponad rok temu
co do wysepki piaszczystej,sklaistej i lodowej to multitool i tak mozemy wrzucic do wody ...
co do broni to jednak wlałbym nóż niż tola choćby do wykonania ostrokołu albo jakiejś prostej dzidy.....
Napisano Ponad rok temu
O CO CHODZI Z TYM SŁOCEM I REFLEKTOREM OD LATARKI BO JAKO CZŁOWIEK Z MIASTA TO NIE KOOMAM JAK Z TEGO ZROBIĆ OGIEŃ ??
ten reflektor to ta czesc skupiajaca latarki wiec mozna sobie przypalic jak od lupy...
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
prawdziwi twardziele używają puszki po coli i batonika, które jak wiadomo występują w lesie w ogromnych ilościach
[link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
sorry za offtopic
Napisano Ponad rok temu
Swietna strona! Dzieki za link mimo, ze off topic.
Probowales z tym batonikiem? Ja sprobowalem w pracy
z pasta do zebow Colodent Super Biel ale lustra nie uzyskalem.
Moze ta pasta ma zbyt grube i agresywne ziarno?
Czekoladki zjadlem od razu
Napisano Ponad rok temu
co byś wybrał jesli bys miał wylądować na bezludnej wyspie : nóż czy multitol
Czyli wiem, że wyląduję na tej wyspie.
nóż, nóż oczywiście!
plus plecak z zestawem przetrwania, tudzież leżaczek i stosowne olejki 8) 8)
Tak serio, to dla mnie multi czy szwajcar zawsze był uzupełnieniem dorosłego noża
Napisano Ponad rok temu
twardziele używają puszki po coli i batonika, które jak wiadomo występują w lesie w ogromnych ilościach
W jakiejś książce dotyczącej surwiwalu znalazłem wersję z latarką i papierosem.
Napisano Ponad rok temu
@Wysz:
Probowales z tym batonikiem? Ja sprobowalem w pracy
z pasta do zebow Colodent Super Biel ale lustra nie uzyskalem.
Moze ta pasta ma zbyt grube i agresywne ziarno?
Czekoladki zjadlem od razu
Nie próbowaem, bo Toblerone na zdjęciu wydalo mi się podejrzane. Mnostwo tam orzeszkow i innego twardego smiecia Do rozpalania decydowanie wole krzesiwko magnezowe, ktore katuje malym ostrzem z inoxa rucksack'a (bo nie szkoda). Jak mi sie uda to w poniedzialek wrzuce fotki.
Probowealem za to z lukiem i kijem (rozpalilem, ale po pól godzinie mialem takie bąble na lapach i zadyszke, ze olalem ogien i pacnalem sie spac
Z latarką i papierochem to w polskich warunkach zwykly pic - za duze wymagania co do sily swiata sonecznego. Da sie, ale pewnie tylko 3 dni w roku
Użytkownicy przeglądający ten temat: 0
0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
wz.2003 Moskit?
- Ponad rok temu
-
noz uzytkowy 5" glownia
- Ponad rok temu
-
BALISONG -ochrona ostrza przed uderzeniami blokadą
- Ponad rok temu
-
Pochwy, szelki etc.
- Ponad rok temu
-
Katana - wie ktoś za ile?
- Ponad rok temu
-
Nowości Spyderco, także karambit!
- Ponad rok temu
-
Ostry Nóż vs. Wszystkie Palce
- Ponad rok temu
-
CRKT M16 special force
- Ponad rok temu
-
Pytanie - OTF
- Ponad rok temu
-
Jaką sprężyne wybrać ? ( w miare tanią )
- Ponad rok temu