Zlot vortalu budo w Pekinie :)
Napisano Ponad rok temu
Jak na kazdym zlocie, jest i trening i imprezowanie
Napisano Ponad rok temu
Pozdrowienia dla imprezowiczów!
Wosiu
Napisano Ponad rok temu
To przy czym imprezujecie, zaraz, jak to chińskie piwo się nazywało, no kurcze, wypadło mi z głowy, w takich dużych butelkach :-)
Pozdrowienia dla imprezowiczów!
Wosiu
yanjing - wczoraj 32 butelki poszly :wink:
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Chinskie piwo jest niezwykle podobne do amerykanskiego glownie w tym ze oba niczym sie nie roznia od wody... :wink:Ja z chinskich piw znam tylko Xing Tao - co o nim sadzicie?
Napisano Ponad rok temu
Szczepan: chinskie piwo jest lagodne owszem, ale o wiele lepsze niz amerykanskie, ktore sie nie nadaje kompletnie do niczego. Zreszta tutejsze francuskie piwa sa tez lewe jak nie wiem co, dobrze ze belgijskie sa w sprzedazy w obfitosci.
Napisano Ponad rok temu
Takim to dobrze
K.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Chinskie piwo jest niezwykle podobne do amerykanskiego glownie w tym ze oba niczym sie nie roznia od wody... :wink:
Szczepan, no nie grzesz, chyba chińskiego nie piłeś. Pierwsze browary zakładali w Chinach Niemcy w okolicach Szanghaju pod koniec XIX wieku. O ile się nie mylę to dalej większość piwa (przynajmniej tych lepszych marek) w Chinach jest produkowana według tradycyjnych metod i z przepisowych naturalnych składników czyli słodu jęczmiennego i chmielu, gdzieniegdzie na oryginalnym niemieckim sprzęcie (nie śmiać się, u nas i w Europie jest wiele browarów ze sprzętem z XIX wieku i tylko im to na dobre wychodzi). Natomiast te amerykańskie szczyny to robią ze zmiotków kukurydzy, kurzu i szczurzych bobków...
Fakt, że chińskie piwa są raczej lekkie. No ale trudno znaleźć poza Polską piwa dla prawdziwych twardzieli jnp. bezkonkurencyjne na świecie piwo "Supermocne" z browaru Jabłonowo, 10% mocy, butelka plastykowa 1 litr w cenie 4,50 zł :-)
Wosiu
Napisano Ponad rok temu
Wosiu: no, jest jeszcze poza Polska np. Faxe Strong, tez 10%.
Ale dobra, moze czas skonczyc te rozwazania, bo to mial byc temat o kung fu.
Napisano Ponad rok temu
Ale dobra, moze czas skonczyc te rozwazania, bo to mial byc temat o kung fu.
No co Ty, Mateusz, piwny offtopic dooobri
Moderator nas pochwali
Tylko proszę nie zaśmiecać topica pisząc o wynalazkach typu strong :blus: :nie: , bo to za szlachetną sztuką piwowarstwa nie ma absolutnie nic wspólnego. O belgijskim można, a nawet trzeba
K.
Napisano Ponad rok temu
Tylko proszę nie zaśmiecać topica pisząc o wynalazkach typu strong :blus: :nie: , bo to za szlachetną sztuką piwowarstwa nie ma absolutnie nic wspólnego. O belgijskim można, a nawet trzeba
K.
Dobra, jak trzeba to trzeba. Az mi sie przypomnialo, jak o malo nie mialem z powodu belgijskiego piwa nadprogramowego sparringu (mialo byc o kung fu ) w jednym z warszawskich monopolowych kolo Dworca Centralnego. Otoz na wystawie zobaczylem kufle do Chimay Trappistes Bleue i zdaje sie jakies puste po nim butelki, wiec wszedlem gnany nadzieja i desperacja i spytalem pani czy jest to piwo (ktore nawet we Francji jest w sklepach nie do dostania, trzeba sie do knajpy pofatygowac i slono zabulic ). Nieopatrznie wymienilem nazwe tegoz piwa, co zaowocowalo jedynie kompletnie zbaraniala mina Pani Sklepowej a lokalni pijaczkowie mieli taki wzrok, ze tylko czekalem az w tle rozlegnie sie charakterystyczna muzyczka wlasciwa dla hongkonskiego kina akcji,a ktorys z pijaczkow wrzasnie cos w stylu "Moje kung fu jest lepsze od twojego!!!". No, tamtym razem skonczylo sie jednak bez wrazen oprocz tego drobnego zgrzytu, a ja stalem sie jeszcze mniejszym idealista niz zazwyczaj...
Napisano Ponad rok temu
K.
Napisano Ponad rok temu
Tylko proszę nie zaśmiecać topica pisząc o wynalazkach typu strong :blus: :nie: , bo to za szlachetną sztuką piwowarstwa nie ma absolutnie nic wspólnego.
No no, co to, do mnie to było ? Co Ty wiesz o browarnictwie?(napisane głosem Bogusia Lindy :-) ) Wynalazki jak wynalazki, słynne piwo starogdańskie nazywane naonczas jopejskim, które np. w XVII wieku było przebojem eksportowym do Anglii, miało konsystencję syropu i moc ok. 20% !!! (Sprzedawano je zreszta na wagę a nie na objętość)Piwo gdańskie dubeltowe dokładnie nie wiadomo ale gdzieś z 8-10%. Niektórzy mówią, że piwa poniżej 6,2% to są dla dzieci, kobiet i pedałów. No chyba że tylko na ochłodę w upalny dzień lub z braku prawdziwych piw :twisted: .
Wosiu
Napisano Ponad rok temu
Szczepan, rowniez jestem fanatykiem belgijskiego piwa, a zwlaszcza Chimay Trappistes Bleue.
Taaa, piwa trapistów nie są złe. Szkoda, że w Polsce nie robią już żadnych piw górnej fermentacji ze słodu pszennego. Chyba tylko we Wrocławiu jest w tej piwiarni gdzie mają własny minibrowar. Echh...
Wosiu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Tak, we Wrocku jest knajpa "Spiz" z wlasnym browarem - mnie jednak nie zachwyca (no, pewnie sobie nagrabilem, bo wiekszosc ludzi z Wroclawia, jakich znam darzy to miejsce kultem ). Juz wole warszawska "Some" choc tez ze sporymi zastrzezeniami - tez ma wlasny browar, ale nie wszystkie ich wynalazki (bo czesto zmieniaja oferte) sa fortunne. Poza tym jest cholernie yuppiszonska i najlepiej przychodzic ok. 13, 14 jak jeszcze nikogo nie ma, wieczorem nie zblizac sie na odleglosc strzalu z kuszy! Co zas do piw trapistow to mnie nawet nie denerwuj, bo poki co znam tylko Chimay wlasnie, a tu jest ich sporo do przetestowania, tylko skad brac na to czas i pieniadze (w Paryzu jedno piwo trapistow to wydatek rzedu circa 7 euro, na "prowincji" troche taniej ).
a taki to byl piekny temat a przerobiliscie go na temat a belgijskich piwach :nie:
nie chlopaki moze ja bez gustu jestem ale belgijskie piwa - NIGDY WIECEJ :blus:
NIE ZARTUJE....
Napisano Ponad rok temu
:? it's a second petition...
Napisano Ponad rok temu
Tomek, a co z fotkami pod ten topic?
:? it's a second petition...
chlopaki pstrykali jakies fotki...
ja nie mialem aparatu.... :?
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
KTO TO WIE?
- Ponad rok temu
-
NOZE Motylkowe Wing Tsun
- Ponad rok temu
-
Mamy sebro na Mistrzostwach Świata Wushu!!!!
- Ponad rok temu
-
Pytanie do Wing Tsunowców !!!
- Ponad rok temu
-
CLF Kraków
- Ponad rok temu
-
Kung-Fu Bydgoszcz
- Ponad rok temu
-
dla Ciebie wszystko! :)