rycerska szopka
Napisano Ponad rok temu
jakiś czas temu oglądałem trening jednego z bractw rycerskich na krakowskich błoniach. od razu zaznaczam że nie wiem które to było bractwo (naiwnie liczę że może ktoś od nich się ujawni)
grupka ok 10 osób w tym jeden gość w kolczudze (reszta dresiki jeansy itp) ale już wygląd tej kolczugi napawał niepokojem, do tej pory myślałem że znam się na uzbrojeniu ochronnym ale teraz zwątpiłem, ponieważ są na forum członkowie bractw rycerskich może oni mnie oświecą co to za plecionka długa poniżej kolan, bez żadnych rozcięć u dołu (żeby sie w tym ruszać powinny być do ok połowy bioder?) krępująca ruchy jak cholera i wyglądająca jak nocna koszula z drutu?
cała ekipa uzbrojona w miecze (głównie półtoraki) jeden topór z drewna (nie użyty ani razu) i kije
na te 10 osób biorących udział w treningu 3 coś rzeczywiście ćwiczyły przyczym 2 gości okładało się mieczami, ale bardziej wyglądało to na reżyserowany układ taneczny niż na walkę, być może przygotowywali się do pokazów? trzeci gostek wywijał kijem najpierw naiwnie myślałem że kij imituje ze względów bezpieczeństwa halabardę lub włócznię ale nie gostek robił "kungfiackie" młynki za plecami i w zasadzie więcej nie umiał pokazać
pozostali podczas całego treningu ( a patrzyłem sobie na nich ok 1,5 godz) nawet nie oderwali tyłków od ławki co jakiś czas robili tylko nerwowe ruchy bronią w powietrze i poganiali tych "ćwiczących" (którzy w całym tym czasie ruszali się może z 20 min - łączni) facio w kolczudze (on nie ćwiczył) pare razy się w niej potknął i w zasadzie tak wyglądał ich trening na świerzym powietrzu...
i teraz pytanie do kolegów z Bractw czy to jest częste zjawisko? szopka aby zaimponować przechodniom? (chociaz cholera nie wiem czym) czy trening bez prowadzącego to norma? czy ktoś wie co to za goście? rycerze? woje? błazny?
mnie to zniesmaczyło
Napisano Ponad rok temu
To sa malolaty. Paru z nich ma do 15 lat.
Jakies dziewczyny (ja widzialem 3 jak kiedys na nich patrzylem).
To nie jest chyba zedne bractwo.
Napisano Ponad rok temu
A tak na serio to też jest jeden z faktów który mnie odstraszył od bractw rycerskich( mnianowicei chodzi o to że nie wiadomo które znich to zebranie "hobbystów" nei mających zielonego pojęcia o walce ale powiem że słyszałem o podbnych wypadkach odnośnie iaido, kendo, kenjitsu, karate, jiu-jitsu, kung-fu,tai chi itp.)
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Bylo paru starszych (dlugie piorka i ponad 20 latek).
Ale byl wtedy z nimi chlopaczek lat 13 i jakiws laski tez w koszulkach "Satan".
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Tez kedys chyba na nich wpadlem. Jechali autobusem, wsiedli przy bloniach i jechali gdzies w strone Woli Just. Przekomiczny widok, glownie malolaty, glany, czarne koszulki, byla tez kolczuga, pare mieczy, wyszczerbiona siekiera jako topor, ale najlepsza byla tarcza. Okragla, duza przykrywka z takiego duzego kotla, pomalowana na czarno i z namalowanym krzyzem maltanskim. Towarzystwo bylo wyjatkowo wesole...
Napisano Ponad rok temu
Pozdrawiam
Lukew
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Pozdrawiam
Lukew
Napisano Ponad rok temu
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-