co tam masz pod płaszczem?
Napisano Ponad rok temu
tzn. nie chodzi mi o batony, noże, kastety raczej interesuje mnie czy ktoś z was na codzień targa ze sobą coś rzadziej spotykanego np. sai, nóż motylkowy ( taki z kungfu), kama, łańcuch itp.(np.bokken w nogawce dresu :wink: )
ja osobiście zetknąłem się z gościem noszącym pod płaszczem wakizashi (kiepskiej jakości ale zawsze) ze spiłowaną tsubą, oraz z gościem (przejście podziemne przy dworcu gł. handluje książkami) który ma potężny cep bojowy ze stalowych rur
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Ja sporadycznie nosiłem tonfe na uprzęży własnej roboty (poprzeczka jest pod pachą, możesz chodzić w rozpiętej kurtce i nie widać). Ale najśmniejsze było jak Nam (to mistrz tai chi w W-wy) mnie kiedyś zobaczył z tonfą i zaproponował mi zamianę broni na nunczaku (on używa trójsekcyjnego, kije mają chyba metr). Powiedziałem, że nie wejdzie mi pod kurtkę. Nam odrzekł, że on schowa i z biędą ukrył - tyle, że on nosił wtedy taki azajtycki chałatwiem że podobny temat już był, ale ja chciałbym zapytać o tych co noszą broń odbiegającą nieco od przyjętej konwencji
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Mieszkam w dziwnej okolicy.Wole kolesia walnac 3 razy kranikiem poprawic yawara kopnac glanem rzucic lozyskiem od samolotu i obciac ucho nozem niz stac i go tluc na gole :PPPP
A serio...hmm lubie to :twisted:
Napisano Ponad rok temu
a z dziwnych rzeczy które sie nosi: koleś nosi strunę fortepianową na jednym końcu oklejona taśmą izolacyjną żeby przy chwycie nie obciąć sobie palców
Napisano Ponad rok temu
Normalnie to tonfa jeździ w autku. Ale jak zapraszałem żonę (plus lornetka, czasem aparat) nocą do parku przy Kamionku obserwować zaćmienie Księzyca lub kometę, to wolalem mieć coś, od czego przeciwnik może szybko ujrzeć gwiazdy - nawet przy zachmurzonym niebie :wink: .Ludzie... Wy serio nosicie to zawsze ze sobą czy sobie jaja robicie? Nie uważacie tego za przegięcie? Może to zdrowy objaw? Nie jesteście troche przewrażliwieni?
Na co dzień to nie przegięcie, tylko nieporęczność. Broń której nie można użyć w autobusie lub na klatce schodowej to tylko balast.
Napisano Ponad rok temu
Zaczelo sie od tego, ze w akademiku mialem troche niezrownowazonego wspollokatora i gdy wybieralem sie na trening z bokkenem, wolalem nie zostawiac miecza bez pokrowca, na wierzchu. A potem mi sie spodobalo
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
a z dziwnych rzeczy które sie nosi: koleś nosi strunę fortepianową na jednym końcu oklejona taśmą izolacyjną żeby przy chwycie nie obciąć sobie palców
Hmmm. Powiedz mi. Jak się mozan bronić taką garotą? Chbya że to nei do obrony tylko do zawodu... :wink:
Napisano Ponad rok temu
Mam poza tym zdjecie brytyjskiego sztyletu z WW II który ma garote w rączce, a końcem rękojeśći można ogłuszać.
A tak podsumowując. Wyboraźcie sobie że ktoś chodzi po ulicach z takim oporżadzeniem(nóż/tanto, baton, garota, kastex2, wakizashi, gaz pieprzowy, latarka o mocnym świetle do oślepiania, noże do żucania) dobrze ukrytym i potrafiący każdy z tych przedmiotów wyciągnać wystarczajaco szybko by tego użyć(wyszkolenei w każdej z tych broni) nawet w bliskim kontakcie.
Napisano Ponad rok temu
Za dużo lub udziwnienia to bzdura. Broń musi być:
- lekka,
- łatwa do szybkiego wyjęcia (KWESTIA KLUCZOWA!),
- możliwa do ukrycia...
W 100% zgadzam się z Robertem!
Na co dzień to nie przegięcie, tylko nieporęczność. Broń której nie można użyć w autobusie lub na klatce schodowej to tylko balast
Napisano Ponad rok temu
Ale jak zapraszałem żonę (plus lornetka, czasem aparat) nocą do parku przy Kamionku obserwować zaćmienie Księzyca lub kometę [...]
Inne zony moga Twojej tylko pozazdroscic. Zwykle w takich sytuacjach patrza w sufit a nie w gwiazdy :wink:
Napisano Ponad rok temu
Inne zony moga Twojej tylko pozazdroscic. Zwykle w takich sytuacjach patrza w sufit a nie w gwiazdy
i zastanawiaja się, pomalujemy sufit w tym czy w przyszłym roku????
Napisano Ponad rok temu
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
S.P.Q.R
- Ponad rok temu
-
[Kraków] - boken, iaito, bo? Gdzie trenowac/kupic? Legalnosc
- Ponad rok temu
-
Amunicja 9mm
- Ponad rok temu
-
Tonfa
- Ponad rok temu
-
Ktora latareczke?
- Ponad rok temu
-
złośliwy egzaminator
- Ponad rok temu
-
miecz dłuższy od samuraja :))
- Ponad rok temu
-
Bardzo Proszę o Pomoc
- Ponad rok temu
-
Kobudo wg. stylu Matayoshi gdzie mozna w Polsce pocwiczyc ?
- Ponad rok temu
-
do miłośników Indiego Jonesa:)))
- Ponad rok temu