Style ju-jitsu w Polsce
Napisano Ponad rok temu
1. Jezeli jest to mozliwe, jakie mamy szkoly (style) jiu-jitsu w Polsce, krotka ich charakterystyka i czym sie roznia.
2. Cym mozna poszerzyc trening, mam na mysli terning w klubie(i seminaria) plus jakies materialy do poszerzajace umiejetnosci (np. ksiazki, kasety), wiem ze nie jest latwo uczyc sie z takich materialow, ale zawsze mozna razem z trenerem to przeanalizowac lub spytac sie na seminarium.
Napisano Ponad rok temu
W takim razie mam dwa pytania:
1. Jezeli jest to mozliwe, jakie mamy szkoly (style) jiu-jitsu w Polsce, krotka ich charakterystyka i czym sie roznia.
Wiekszosc szkol to szkoly modern jujitsu - nawet jak twierdza inaczej.
duzo nie ma konkretnej nazwy tylko naucza ju-jitsu samoobrony inne przyjmuja jakies nazwy np goshin-ryu
Mamy tez szkoly stylowe np
Hakko ryu, Okuyama-ryu czy tez Chi-ryu
Dostepne w Polsce materialy sa to ksiazki dr Kondratowicza o Ju-Jitsu2. Cym mozna poszerzyc trening, mam na mysli terning w klubie(i seminaria) plus jakies materialy do poszerzajace umiejetnosci (np. ksiazki, kasety), wiem ze nie jest latwo uczyc sie z takich materialow, ale zawsze mozna razem z trenerem to przeanalizowac lub spytac sie na seminarium.
ewentualnie przetlumaczone na polski Ju-Jitsu Kirbiego czy Daito-ryu - jest troche ksiazek przedwojennych czy tez tuz powojennych np Kozakowskiego
Do tego kasety np organizacji Modern Jujitsu z Glogowa czy tez profesjonalnie wydany ich program szkoleniowy.
teraz czekam na reszta niech daje tutaj wiecej informacji
Napisano Ponad rok temu
Zeby dac jakis przyklad... Np. w 2002 wyszla ksiazka Iwanowa -Katanskiego "Dżiu-dżitsu, uslożniennaja technika bor'by w odieżdie" - nie wiem skad zostały przerysowane techniki prezentowane w tej ksiazce, ale sa naprawde ciekawe. Niestety materiał jest stanowczo dla bardzo zaawansowanych, jest np. bardzo duzo ucieczek z roznych rzutow przez salta czy rodzaj gwiazdy na rekach. Pojecia nie mialem, ze jest az tak duzo technik tego rodzaju. Sporo roznych rzutow z nietypowych trzyman itd.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Pozdrawiam.
Napisano Ponad rok temu
(...) jakies materialy do poszerzajace umiejetnosci (np. ksiazki, kasety)
Ja proponuję np. "Sportowe Judo" autorstwa Kobayashiego i Sharpa (tłumaczone na polski i wydane przez Wydawnictwo Budo-Sport, cały czas w sprzedaży) oraz historyczne już "Judo sportowe" i "Judo mistrzów" - obie Janusza Pawluka (wbrew pozorom również bardzo łatwo dostępne, np. na Allegro).
Wprawdzie to judo, a nie ju-jitsu, ale to całkiem fajne przewodniki po rzutach i parterze, które w końcu stanowią istotny element treningu jj i programowo są w dużej mierze zbieżne.
Pozdrawiam,
M.
Napisano Ponad rok temu
ja polecam czeskie i słowackie książki o samoobronie i walce wręcz jest tego dużo większość oparta na j.j. i w miarę realne techniki
no i pisane przezabawnym językiem
Napisano Ponad rok temu
Aniol, jak kupujesz czeskie ksiazki? Masz jakas godna polecenia ksiegarnie internetowa z Czech?ja polecam czeskie i słowackie książki o samoobronie i walce wręcz
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
"JUDO Pomost pomiędzy tradycją i współczesnością"
Ryszard Ruszniak, Ryszard Zieniawa
Więcej:
[link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
Pozdrawiam,
M.
Napisano Ponad rok temu
Mówi o judo sportowym, tylko bardzo tradycyjnym - w takiej formie, w jakiej propagował je Kano. Fajnie rozrysowana genealogia, uwzględniająca szkoły ju-jitsu, jakie miały wpływ na powstanie Kodokan Judo, wymienieni przedstawiciele tychże, sporo historii...
Technicznie bardzo bogaty materiał, zilustrowany "poglądowymi" rysunkami. O wielu zaprezentowanych technikach nie miałem pojęcia...
Z przesyłką razem wyszło 32 złote. Dobry zakup
Napisano Ponad rok temu
Ja na temat ksiazek: mozna bez problemow i bardzo tanio sprowadzac do Polski ksiazki z Rosji. Rosjanie sporo tlumacza zachodnich ksiazek na temat sztuk walki, troche pisza sami i sporo plagiatuja. (...)
Z ostatniej chwili:
W PKIN'ie rozpoczęły się wczoraj 49. Międzynarodowe Targi Książki (trwają do 23 maja). W tym roku z wielkim rozmachem prezentuje się Rosja. Wyczuwam sporą szansę na znalezienie ciekawych publikacji, choćby nt. sambo
Pozdrawiam,
M.
Napisano Ponad rok temu
Natomiast rewelacyjnie zaprezentowało się stoisko japońskie prezentujące różnych wydawców (The Japan Foundation i Publishers Association for Cultural Exchange - Stowarzyszenie Wydawców na rzecz Wymiany Kulturowej). Dla kogoś zainteresowanego tradycyjnymi sztukami walki i w ogóle kulturą Japonii było tam kilka perełek. Z pozycji, jakie mi się spodobały, było:
- "Best Judo" - autorzy: Isao Inokuma i Nobuyuki Sato - wyd. Kodansha International Ltd.
- "The Father of Judo: A Biography of Jigoro Kano" - autor: Brian N. Watson - wyd. Kodansha International Ltd.
Obie pozycje po angielsku, bardzo przystępny język, niestety wysoka cena (odpowiednio 2910 i 3300 jenów), do tego należałoby dodać koszty przesyłki, bo na targach były tylko eksponaty (nie na sprzedaż), więc droga impreza. Najbliższe przedstawicielstwo zlokalizowane jest w Niemczech, inne są nawet w Zimbabwe, Ugandzie, i nawet w okupowanym Iraku, w Polsce niestety jeszcze nie ma. Cóż, może kiedyś doczekamy się polskich wydań...
Teraz druga rzecz (odnośnie książek) - jeszcze jedna pozycja godna polecenia: "Samoobrona" Bogusława Skuta, Fundacja "Fotografia dla Przyszłości"/Warszawska Drukarnia Akcydensowa ( heh ), Warszawa 1992. Widzę, że nie jest to nic innego, jak zbiorcze wydanie trzech zeszycików wydanych na początku lat siedemdziesiątych przez Wyd. "Sport i Turystyka" pt. "Judo w samoobronie", być może - zważywszy na objętość - rozszerzone o niektóre niepublikowane tam materiały/techniki. W sumie fajnie, że wyszło to w skonsolidowanej formie, i na dobrą sprawę są to techniki Goshin Jutsu i Jiu-Jistu, w dużej mierze zbieżne z tym, co przedstawili George Kirby i Krzysztof Kondratowicz w pozycjach wspomnianych wcześniej. Zainteresowani powinni bez problemu wylicytować to za klikanaście złotych na Allegro
Pozdrawiam,
M.
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
"aikibudo" Kraków
- Ponad rok temu
-
Nóż, pistolet - obrony
- Ponad rok temu
-