Jakie opinie o nożach MOD?
Napisano Ponad rok temu
Wiem, że temat Razorbacka był już (nawet w ostatnim okresie) wielokrotnie przerabiany, ale napiszcie coś o innych modelach.
Z góry dziękuję
Tatoine
Napisano Ponad rok temu
Swego czasu porownywalem mojego MOD Tempesta z mini SOCOMem znajomego. I co? IMO obydwa noze prawde mowiac roznia sie tylko designem... A cala reszta to juz ekstraklasa(154CM, mocny liner, duraluminium lotnicze T-6).
To tak IMO.
Pozdrawiam
PS. Jak zaznaczylem, porownuje tylko jakosc wykonania i uzyte materialy. Bo mimo, iz lubie wyroby MOD - obiektywnie musze przyznac, ze jednak Microtech ma wiekszy asortyment wyrobow a i design chyba ciekawszy...
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Ooo. To musimy gdzies wyskoczyc na bezalkoholowe Chetnie bym przegladnal te katalogi 8)Dzis do mnie przylecial z USA katalog nozy MOD, bo pozamawialem ich troche
Hm, no skoro sie upierasz :wink:Jedne z najlepszych i najdrozszych noze sa wlasnie MOD
Pozdrawiam
Napisano Ponad rok temu
Ooo. To musimy gdzies wyskoczyc na bezalkoholowe Chetnie bym przegladnal te katalogi
Jak stawiasz
A tak na powaznie to katalogi przyszly za friko, kiedys sie sprezylem i powysylalem maile i teraz sobie przychodza, codziennie jeden
Tatooine podeslal Benchmade, Piter Chrisa Reevesa, ostatnio doszlo Spyderco, dzis MOD, czekam jeszcze na Kershaw i Emersson
Oj tyle tego, co tu wybrac ?
Hm, no skoro sie upierasz
Podkreslam: JEDNE z najlepszych... ja tam osobiscie gustuje w bardziej w Benchmadach i designach Kena Oniona...
Napisano Ponad rok temu
Ty materialisto jeden, Ty Kase dla celnikow sobie odlozyl, a tu w kosztach "technicznych" nie chce uczestniczyc :wink:Jak stawiasz
Oki. Kontakt na priv.
Napisano Ponad rok temu
Dopiero później miałem okazję spotkac się z Jimem Rayem (szef MOD) . Jim przez ponad 10 minut potrafił opowiadać mi o każdym z produkowanych przez nich modeli. Udowodnił mi jak bardzo moja ocena była mylna. Okazało się, że każdy (dosłownie: każdy) najdrobniejszy element ma swoje praktyczne uzasadnienie.
W końcu Jim pokazał mi to:
Design: Specifically designed to meet the rigorous requirements of US Military Special Operations Forces.
Specifications: ATFK Exclusively by Special Mission Knives (Combat/utility folder and Automatic)
Handles: Milled hardened 6061-T6 Aluminum
Blade: 154cm high carbon stainless steel alloy, 60 Rockwell Hardness! Cryogenically hardened for complete molecular conversion and absolute dimensional stability. Ambidextrious milled thumb studs. Blood groove both sides.
Handle Finish: Military Spec Hardcoat. Black Anodized
Blade Finish: Ultra hard Stealth matte black Boron Carbide
Pocket/Belt Clip: Through hardened 301 Stainless steel, matte finish
Overall Length: 7.8" when closed -----Blade Length: 3.4"
Blade Thickness: 148 thousandths
Locking Liner: 17-4 Stainless steel, 76 thousandths, sustains over 100 lbs of reverse force
Serrations: Optional half-serrated or non-serrated.
Automatic and Standard opening available
Nożyk kosztuje ponoć 250USD za wersję auto (znalazłem w sieci).
Zrozumiałem, że i ja zapadłem na panującą na vortalu chorobę. Nie śmiem nawet porównywać, czy "moja" jej odmiana jest gorsza, czy lzejsza od microholizmu ale jedno jest pewne: równie nieuleczalna
Jim obiecał mi jednak zabrać na następne targi jedną sztukę. To już za 6 miesięcy a więc 180 dni, a więc 4320 godziny, a więc...
Tatoine
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Piter, czy możesz wyjaśnić mi co oznacza w praktyce:
Cryogenically hardened for complete molecular conversion and absolute dimensional stability
Z góry dziękuję za pozytywne rozpatrzenie mojej prośby :-)
Tatoine
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
kriostabilizacja to kriostabilizacja a nie hartowanie i ten termin do wymrażania struktury stali w azocie nie pasuje za bardzo.
Ech, ci Profesjolaliści :wink:
Napiszcie jednak (tak dla prostych ludzi), w jaki sposób taka kirostabilizacja wpływa na parametry ostrza. Czy stosuje ją wyłącznie MOD?
Tatoine
Napisano Ponad rok temu
Kto to stosuje? Dziś już prawie każda poważna firma i jest to po prostu jeden z elementów procesu obróbki cieplnej. Robi to MOD, robi Microtech, robi Paul Bos a nawet ColdSteel. A to głownie dla tego, iż jest to proces stosunkowo prosty do przeprowadzenia. Na koniec, po hartowaniu i wygrzewaniu (te procesy są drogie i skomplikowane, z kontrolą procesu rzędu pojedynczych stopni na minutę przy nagrzewaniu, hartowaniu, odpuszczaniu, wyżarzaniu itp.) wkłada się klingę na 4-8 godzin do ciekłego azotu i już. potem jeszcze ostateczne wygrzewanie jak się ma na prawdę zaawansowany proces cieplny i klinga gotowa.
Napisano Ponad rok temu
Może ktoś podać strone gdzie jest napisane że wymraża sie w ciekłym azocie? Wiem, że schładzało sie w ciekłym tlenie, a nie w azocie stąd ta ciekawość, w końcu to prawie 100 stopni celsjusza
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Mnie interesuje jednak coś innego: jakie daje on efekty? Jaki ma wpływ na ostrze noża?
tatoine
Napisano Ponad rok temu
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
Problem z wyborem noza
- Ponad rok temu
-
CS SRK czy Fallkniven A1?
Guest_budo_wysz_* - Ponad rok temu
-