Clo itp.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Ah no i jeszcze 2 male pytanka:
1. NG wyslal mi paczke poprzez Global priority, namierzanie poprzez ups nie za bardzo chce dzialac, pisze mi, ze wpisuje zly numer, czy ktos korzystal juz z tego ? Czy namierzanie (tracking) poprzez Global Priority jest w ogole mozliwe ?
2. Jesli sklep zaznaczyl `merchandise` i wartosc paczki na 80$ to raczej nie mam sie ludzic ze ominie mnie clo prawda ?
Napisano Ponad rok temu
Trzy lub nawet piec . Pamietaj ze w chwilli obecnej urzedy celne pobieraja rowniez podatek. Czyli sprawa SAD-u umiera po trzech ale naleznosci podatkowe przez 5. To sie nazywa kontrola funkcjonalna zgloszen. Wystarczy ze oddziala w ktorym cliles wpdla na jakies pierdole i wtedy trzepia wszytskie zgloszenia co do ktorych nie wygasly terminy. Takie zycie...
Jeśli U.C. nie skasował za przesyłkę to tylko się cieszyć.
Niestety możesz jeszcze (przez 2 lata?) otrzymać "zaproszenie" od U.C. do zapłacenia "zaległości celnych".
Jak to ? UC decyduje czy place clo czy nie, zadecyduja ze nie musze, a potem jeszcze obciaza mnie odsetkami ?!
Napisano Ponad rok temu
1. Do Polski trafia paczka, dociera do Gliwic i tam sprawdza ja sobie celnik.
2. jesli celnik uzna ze musze ja oclic, wypelnia papierki i place clo listonoszowi przy odbiorze przesylki. - to jest w miare zrozumiale...
3. JESLI celnik uzna, ze nie musze placic cla, wypisuje inne papierki i listonosz przynosi mi podstemplowana paczke itp itd i nie place niczego.
Skad wiec to info o windykacji naleznosci, wysylaniu zawiadomien o uregulowaniu zaleglosci podatkowych itp. ??? Paczka idzie poczta, nie kurierem, wiec przez urzad w moim miescie przejdzie... moze ktos mi to wyjasnic ?
I moje pytanie, ktore powtarzam 3 raz
"Jesli sklep zaznaczyl `merchandise` i wartosc paczki na 80$ to raczej nie mam sie ludzic ze ominie mnie clo prawda ?"
Dzieki za wszystkie dotychczasowe i ewentualne nastepne odpowiedzi!
Napisano Ponad rok temu
Jeśli celnik uzna, że masz coś do zapłacenia, to raczej nie wypełni papierków za Ciebie. Dostaniesz zawiadomienie o nadejściu przesyłki wraz z kopią faktury, która znajdowała się w liście przewozowym.
Na podstawie faktury robisz SAD, zawozisz go do U.C. przy urzędzie pocztowym w którym znajduje się paczka i czekasz na odprawę. Jeśli celnik zaakceptuje wyliczenia z SAD-u, płacisz cło oraz VAT i z potwierdzeniem wpłaty odbierasz paczkę.
Jeśli odprawa nie będzie konieczna, to paczkę otrzymujesz do domu i wszystko załatwiasz z listonoszem.
Tatoine
Napisano Ponad rok temu
Jeśli odprawa nie będzie konieczna, to paczkę otrzymujesz do domu i wszystko załatwiasz z listonoszem.
Dzieki za wyjasnienie, mam nadzieje, ze ten scenariusz wlasnie mi sie przytrafi...
Jedno jest pewne, juz nie sprowadze sobie noza na wlasna reke, zbyt duzo kosztuje mnie to nerwow i ewentualnej papierkowej roboty ...
Napisano Ponad rok temu
sorki...nie mialo byc nie milo amigo....ja tez kupuje regularnie....i wszystkie wysylki z ostatniich kilku mieisiecy mi przeczesali clem
[...]
jakie wyjscie ? prosic o wysylki z prywatnych adresow...
[...]
Raczej nie tyle z prywatnych adresow, ale na kogoś innego, inny adres, imie nazwisko, bowiem jak kogos raz zlapią, to jest w komputerze, i puźniej czeszą wszystko. Ktoś, gdzies o tym pisał, ze po zmianie adresu na babci skończyły sie (na nowo) problemy z cleniem wszystkich paczek
Pozdrawiam,
Kret
Napisano Ponad rok temu
Jak ktoś juz słusznie zauważył jeżeli będą jakiekolwiek papiery określające wartośc przesyłki to mamy 100 % że celnik sie zainteresuje i dowali cło. Dlatego trzeba koniecznie zaznaczyć aby sklep wysyłając zaznaczył że jest to "GIFT" i żeby wysłał bez faktury lub ubezpieczenia.
Ryzyko jest takie samo jak z ubezpieczeniem a niestety kupujący nie jest w stanie interweniować w przypadku kradzieży przesyłki.
kupowałem w ten sposób już łuk w Anglii,Emersona w USA, ciuchy w USA , i łuk na Węgrzech. I w tym ostatnim przypadku głupia baba wysłała razem z fakturą mimo iz jej wyraźnie napisałem. Otrzymałem któregoś dnia telefon gdzieś z polski od spedytora że moja przesyłka leży na składzie celnym i podlega ocleniu. W związku z tym musiałem im wysłać im upoważnieniu do wykonania czynności celnych,kopie kilku dokumentów i tłumaczenie faktury z węgierskiego ( na szczęście nie musiało mieć pieczątki od tłumacza więc sam coś naskrobałem choć ni w żab nie znam tego języka ). W rezultacie wykosztowałem się na wysyłanie papierów,opłatę od czynności celnych , opłate dla agencji celnej że mi zrobiła odprawę i oczywiście cło. Całe szczęście że nie dowalili mi podatku bo na łuki jakoś 0% jest.
W sumie zabawa przekroczyła sporo koszt mojego łuku. Tzn łuk kosztował 130 Euro a ja w sumie zapłaciłem 1250 PLN.
Nie muszę dodawać ile telefonów przez Polskę wykonałem i ile nerwów i czau to zabrało.Ładnie nie ?
Tak więc jeżeli nie będzie śladu wartości w paczce i jest jak wół "GIFT" to z cłem nie powinno być kłopotu.
Pozdr.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Bo właśnie zamówiłem Nimravusa i chcę wiedzieć ile doliczyć do ceny i wpłacic na VISA. Bestknives brało 30$.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Tzn czy wystarczało zamówic w sklepie czy trzeba było potwierdzać e-mailem,czy przyjmują płatnści VISA ( niby tak) jak długo czekałeś na odbiór itp..
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Użytkownicy przeglądający ten temat: 0
0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
Pytanko
- Ponad rok temu
-
Cold Steel Night Force wedlug Military.PL
- Ponad rok temu
-