L-karnityna a zdrowie
Napisano Ponad rok temu
Pozdrawiam,
Napisano Ponad rok temu
Maciek, nie oburzaj się. Proponuję pokój.
Napisano Ponad rok temu
witam,
z witaminami to jest troche trudna sprawa !!
ich zrodlem sa rosliny , baktrie i pok zwierzece !
kryterium zakwalifikowania danego zwiazku jako witaminy jest jego zdolnosc lub nie do syntezy przez ogranizm (jak nie produkujesz substancji ktora jest istotna w malej dawce dla organizmu to jest ona witaminą ale te nazwe otrzymuje tylko w organizmie w ktorym jest potrzebna !! wit C poza org czlowieka jest kwasem askorbinowym -- tak samo nazywa sie w organizmie szczura i psa !! )))
dla jednych organizmow dany zwiazek jest witamina a dla 2-gich NIE
np szczury (psy tez) syntetyzuja vit C a ludzie nic (przy niedoborze szkorbut - ogolnie w zwiazku z "wadliwą" produkcja kolagenu)
witaminy jak B i K sa syntetyzowane przez bakterie jelitowe (i tu moze wystapic brak tych witamin w przypadku leczenia antybiotykami ! )
dalej D - w skorze pod wplywem słońca !(ultrafiolet)
Witaminy
Funkcje spełniane w organiźmie
Objawy wywołane ich brakiem
Zapotrzebowanie dla 1 osoby/dobę
występowanie
A(retinol)
Czynnik wzrostowy, przeciwinfekcyj ny,
Kseroftalmina, zahamowanie wzrostu i rozwoju, nieprawidłowe rogowacenie nabłonka i jego złuszczanie się
800-1000 ug
Tran, wątroba, masło, ser pełnotłusty, marchew, dynia, szpinak
D(kalcyferol)
Uczestniczy w regulacji gospodarki wapniowo-fosforowej
Krzywica, kruchość kości u dorosłych
5-10 ug
Sardynki, śledzie, masło, wątroba, jaja
E(tokoferol)
Czynnik zapobiegający bezpłodności, degradacji mięśni, biologiczny przeciwutleniacz
Niepłodność, osłabienie działania przysadki
10 mg
Chleb ciemny, zielone warzywa liściaste, czosnek, groszek, fasola, jaja
K(filochinon)
Czynnik niezbędny do prawidłowego krzepnięcia krwi, czynnik protrombinowy i krwiotoczny
Obniżenie zawartości protrombiny we krwi i skłonności do krwawień
ok. 4 mg
Warzywa liściaste, pomidory, olej sojowy, wątroba
B1 (tiamina)
Pirofosforan tiaminy pełni funkcję grupy prostetycznej wielu enzymów biorących udział głównie w pośredniej przemianie cukrowców
Choroba beri-beri, zapalenie nerwów, zaburzenia sercowo-naczyniowe, obrzęki, porażenie kończyn
1,1-2,0 mg
Drożdże spożywcze, pieczywo razowe, wątroba, nerki
B2(ryboflawina)
Udział w procesach utleniania i redukcji, w funkcjonowaniu narządu wzroku
Zapalenie języka, skóry, choroba oczu
1,3-2,3 mg
Mleko, drożdże suszone, jaja
Cholina
Udział w metabolizmie tłuszczów, fosfolipidów, w reakcjach metylacji
Otłuszczenie wątroby
ok.. 1g
Wątroba, żółtko jaja, nerki
PP(niacyna)
Jako składnik enzymów uczestniczy w przemianie białek, tłuszczów i cukrowców, rozszerza naczynia krwionośne
Pelagra(zapalenie skóry),biegunki, przygnębienia
15-10 mg
Mięso, ryby, wątroba, chleb razowy
Folacyna
Kwas foliowy
Występuje w formie koenzymów w enzymach katalizujących metabolizm jednostek jednowęglowych, w przenoszeniu grup formylowych
anemia
0,4 mg
Zielone warzywa liściaste, mięso, wątroba, drożdże
H(biotyna)
Wchodzi w skład enzymów biorących udział w przenoszeniu CO2, grupy karboksylowej oraz w biosyntezie kwasów tłuszcz.
Zmiany w skórze, bóle mięśniowe i osłabienie
ok. 0,1mg
Mięso, drożdże, mleko, warzywa, czekolada,wątroba
Kwas pantotenowy
Wchodzi w skład koenzymu A
Zaburzenia nerwowe i przewodu pokarmowego
5-10mg
Drożdże, mięso, grzyby, groch
B6(pirydoksyna)
Występuje w enzymach katalizujących przemiany białek, tłuszczów i cukrowców
Łojotokowe zapalenie skóry, zaburzenia czucia, zapalenie nerwów
2-2,2mg
Drożdże suszone, fasola, pieczywo, ziemniaki
B12(kobalamina)
W postaci koenzymów i enzymów bierze udział w odwodornieniu i metylacji
Niedokrwistość złośliwa, zaburzenia trawienia i układu nerwowego
3 ug
Wątroba, nerki, żółtko jaja, sery, mleko, ryby
C(kwas askorbinowy)
Jest niezbędna do wytwarzania kolagenu, czerwonych ciałek, ciał odpornościowych, aktywowania i hamowania działania enzymów, bierze udział w procesach oksydoredukcyjnych
szkorbut
40-100mg
Świeże warzywa i owoce
Napisano Ponad rok temu
Problem pojawia sie wtedy gdy tluszczu spalimy tyle ile potrzeba i nie ma znacznych nadwyzek tluszczu w naszym organizmie wtedy jesli nie jemy znacznie wiecej niz normalnie organizm dalej potrzebuje czegos co moglby zamienic na wieksza ilosc energii (dzieki naszej karnitynie-l) wiec zrzera kolejna zecz ktora takze da sie przerobic na energie czyli miesnie czyli poprostu bierze zjadamy sie wtedy sami jednak nie na nasz kozysc wiec trzeba potem zrec ile wlezie albo zakonczyc kuracje karnitynowa... 8)
Napisano Ponad rok temu
Z glowyGdzieżeś Ty zdobył takie dane, człowieku?
I od brata ;];] 5 rok biologi na uniwerku konczy troche sie zna na tych rzeczach ;];]
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Jezeli natomiast chodzi o to, z jakiej firmy to odradzam raczej Olimpa czy Hi-Teca. Olimp w swoich odzywkach nie trzyma skladu. Proponowalbym raczej Inko Sport i ewentualnie MultiPowera.
Troche mnie jednak dziwi temat l-karnityny na forum sztuk walk. Odchudzanie przy tak energetycznym sporcie?! A jesli chcesz sie dostac powera ale nie spasc z wagi to nie ma takiej mozliwosci przy l-karnitynie czy xenadrynie.
Napisano Ponad rok temu
jak sie wazy 85 i sie zbije do 75 to sie dostaje takiego kopa ze glowa boli.. szybkosc.. kondycha..
a czy tam wycisniesz 100 czy 95 na klate ma mniejsze znaczenie.. przynajmniej dla mnie
Użytkownicy przeglądający ten temat: 2
0 użytkowników, 2 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
Mycie jaj
- Ponad rok temu
-
kontuzja barku.
- Ponad rok temu
-
Siłownia i sztuki walki
- Ponad rok temu
-
Brzuszki
- Ponad rok temu
-
Dieta cud ;D
- Ponad rok temu
-
TEST SPRAWNOŚCIOWY DO SG
- Ponad rok temu
-
jezeli brak wam sportowych sukcesow Polakow latem...
- Ponad rok temu
-
to podchodzi pod mase czy sile ??
- Ponad rok temu
-
Kreatyna lepsza przy...
- Ponad rok temu
-
szpagat
- Ponad rok temu