trening szyi, łydki, białko i inne suplementy...kolano
Napisano Ponad rok temu
Poszperałem troche,ale nie znalazłem satysfakcjonującej mnie odpowiedzi, więc postanowiłem założyc nowy topic.
Mam 16 lat, 68kg, 171 cm wzrostu, trenuję 3 miesiac( 2,5 za sobą). Mam kilka nurtujących pytań, liczę ze ktoś mnie wesprze
1.Ile g białka/kg mam spożywac? W necie jest wszystko ogólnie że 2-3 g białka...ja mam 16 lat więc nie wiem jaka dawka bedzie najodpowiedniejsza
2.Znalazłem w swoim podręczniku takie różne cwiczenia na mięśnie szyi... Co o tym sądzicie? Na siłowni nie ma takiego sprzętu do tych cwiczeń, więc może warto byłoby zrobic go samemu( jakaś sztywna opaska na głowę, linka i obciążenie)?
3.Jest taka zasada że w pierwszej kolejności skupiamy sie na najsłabiej rozwiniętych mieśniach. U mnie mało widoczne są łydki, a mam na nie 1 cwiczenie i tylko w jeden trening w tygodniu. Zwiększyc liczbe tego jednego dnia serii czy robic czwiczenia na łydki( wspięcia na suwnicy) 2 razy w tygodniu?
4. Od 2 tygodni przyjmuję w małych ilosciach( 20-40g dziennie) białko sojowe zakupione w zwykłym sklepie. Chciałbym zakupic sobie większy i smaczniejszy pakiet białka( te sojowe jest niesmaczne i pudełko za 15zł ma 170g xD). Jakie dobre i niedrogie białko byście polecili? Ostrowia?
5.Co oprócz białka moge albo nawet powinienem przyjmowac? Odżywki węglowodanowe, witaminy....? Prosze o nazwę firmy najlepiej albo link
6.Mam pewien problem z kolanem od 3 lat. Boli mnie po dużym wysiłku( bieganie, skoki,mocne kopanie) a także gdy prostuję do góry. Słychac takze niepryjemny zgrzyt podczas prostowania jakby kosci się ocierały. Podejrzewam że może to byc starta chrząstka stawowa...mógłbyjm przyjmowac jakiś glukozaminę albo kolagen? Byłem u ortopedy 2 miesiące temu, ale stwierdził że to związane z okresem dojrzewania i tak będzie ...szczerze to nie wyglądał mi na fachowca...
7.Czy białko w proszku należy spożywac codziennie czy tylko w dniu treningowym?
Wiem ze troszkę tego jest, ale mam nadzieję że znajdzie się spec i mi doradzi
Napisano Ponad rok temu
Jaki cel treningu ?1.Ile g białka/kg mam spożywac? W necie jest wszystko ogólnie że 2-3 g białka...ja mam 16 lat więc nie wiem jaka dawka bedzie najodpowiedniejsza
Nie warto kontuzji się na bawisz2.Znalazłem w swoim podręczniku takie różne cwiczenia na mięśnie szyi... Co o tym sądzicie? Na siłowni nie ma takiego sprzętu do tych cwiczeń, więc może warto byłoby zrobic go samemu( jakaś sztywna opaska na głowę, linka i obciążenie)?
Rób wspinanie na palcach ze sztangą na karku. wspinanie na palce siedząc ze sztanga na kolanach. 100-50 reps żeby poruszyc tą partię.3.Jest taka zasada że w pierwszej kolejności skupiamy sie na najsłabiej rozwiniętych mieśniach. U mnie mało widoczne są łydki, a mam na nie 1 cwiczenie i tylko w jeden trening w tygodniu. Zwiększyc liczbe tego jednego dnia serii czy robic czwiczenia na łydki( wspięcia na suwnicy) 2 razy w tygodniu?
4. Od 2 tygodni przyjmuję w małych ilosciach( 20-40g dziennie) białko sojowe zakupione w zwykłym sklepie. Chciałbym zakupic sobie większy i smaczniejszy pakiet białka( te sojowe jest niesmaczne i pudełko za 15zł ma 170g xD). Jakie dobre i niedrogie białko byście polecili? Ostrowia?
ostrowia smakowo i rozpuszczalnością nie zachwyca ale działanie ma jak najbardziej ok. Zależy ile chcesz na to pieniędzy przeznaczyć. Białka sojowego nie warto brać.
Zajmij się dietą to nie będziesz miał braków, witaminy i minerały wypadałoby się wyposażyć.5.Co oprócz białka moge albo nawet powinienem przyjmowac? Odżywki węglowodanowe, witaminy....? Prosze o nazwę firmy najlepiej albo link cool.gif
Idź do innego lekarza6.Mam pewien problem z kolanem od 3 lat. Boli mnie po dużym wysiłku( bieganie, skoki,mocne kopanie) a także gdy prostuję do góry. Słychac takze niepryjemny zgrzyt podczas prostowania jakby kosci się ocierały. Podejrzewam że może to byc starta chrząstka stawowa...mógłbyjm przyjmowac jakiś glukozaminę albo kolagen? Byłem u ortopedy 2 miesiące temu, ale stwierdził że to związane z okresem dojrzewania i tak będzie ...szczerze to nie wyglądał mi na fachowca...
7.Czy białko w proszku należy spożywac codziennie czy tylko w dniu treningowym?
Według braków w diecie
Napisano Ponad rok temu
Jaki cel treningu ?
Jak na razie masa, masa, masa ..2g/kg będzie dobrym rozwiązaniem?
A czy nie warto byłoby spróbowac tego? - [link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
I czemu białko sojowe jest niedobre?
Napisano Ponad rok temu
Na stawy to polecam [link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
a białko sojowe nie zawiera zestawu wszystkich aminokwasów więc jest niepełnowartościowe,
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu