bjj kravka czy ciagle to samo?
Napisano Ponad rok temu
Unikaj niebezpiecznych sytuacji i miejsc, w których moze istniec zagrozenie Twojego zycia lub zdrowia.
- Zasada II -
Jesli znalazles/znalazlas sie w poblizu niebezpiecznego miejsca lub sytuacji, w której Twoje zycie lub zdrowie moze byc zagrozone - oddal sie z tego miejsca jak najszybciej.
- Zasada III -
Jezeli znalazles/znalazlas sie w sytuacji, w której Twoje zycie lub zdrowie jest bezposrednio zagrozone i nie ma mozliwosci oddalenia sie z owego miejsca bez konfrontacji, w walce uzywaj jakichkolwiek przedmiotów, które moga byc uzyteczne podczas obrony. Po zneutralizowaniu przeciwnika oddal sie z tego miejsca jak najszybciej.
- Zasada IV -
Jezeli znalazlas/znalazles sie w styuacji, w której Twoje zycie lub zdrowie jest bezposrednio zagrozone i nie ma mozliwosci oddalenia sie z owego miejsca bez konforntacji, dodatkowo nie nie masz zadnych przedmiotów, mogacych posluzyć w obronie, uzywaj swojego ciala maksymalnie jako ostatecznego srodka obrony (pamietaj, ze walczysz o zycie). Po zneutralizowaniu przeciwnika oddal sie z tego miejsca jak najszybciej.
<---->
Ucieczka owszem. Ale czasami zeby uciec(ost. post - brak wyjscia) musisz poprostu walczyc - czyli uderzenie w krocze itp. to najszybsze i najprostsze rozwiazanie. Kazdy moze wykonac taki cios. Mysle ze mam racje i nie sensu dalej pisac na ten temat.
Pozdrawiam.
Turek.
Napisano Ponad rok temu
Dzieki za podanie 4 zasad KM
ktore o ile dobrze zrozumialem mozna sprowdzic
do dwoch czyli walcz albo uciekaj.
Wszystko zalezy od oceny sytuacji.
Czasem mozna mylnie ocenic sytuacje i komus
przylozyc gdy sytuacja w cale tego nie wymagala
Ogolnie w KM brak jest stopniowania oddzialywania
na przeciwnika.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Przychodze na trening kravki i mam zamiar nauczyc sie kilku ciekawych rzeczy, zmeczyc sie, poznac techniki ktore przydadza mi sie na ulicy. Ok wiem ze to tylko jedne trening i ocenianie po calosci jest idiotyzmem. Ale cwiczac z czlowiekiem jtory mowi mi ze go za mocno bije i idzie cwiczyc z kims innym (po moim uderzeniu go w bark..lekko!) jest troche nie tym czego szukam.
rzecz druga...obrona przed duszeniem z boku oraz przed atakiem z plaskacza na twarz "od boku"(ci co cwicza mnie zrozumieja mam nadzieje)..kto tak kurwa atakuje?!
pewna rzecza jest ze albo poszukam zaawansowanej grupy albo poszukam innej MA( niestety mam malo czasu i za daleki dojazd nie wchodzi w gre)
takie moje wrazenia niezbyt dobre....pozdro!
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
rzecz druga...obrona przed duszeniem z boku oraz przed atakiem z plaskacza na twarz "od boku"(ci co cwicza mnie zrozumieja mam nadzieje)..kto tak kurwa atakuje?!
Z "liścia" nigdy nie oberwałeś... ?
Napisano Ponad rok temu
Wybieram sie w poniedzialek na trening do K.Sawickiego slyszalem(czytalem ) o nim b. dobre opinie. Opisze swoje wrazenia...pozdro
Napisano Ponad rok temu
No tak wychodzac z tego zalozenia to lepiej nic nie trenowac zeby sie za pewnie nie poczuc.Wiec lepiej wogole nie trenowac obrony przed nozem?Wtedy nawet z leszczem nie masz najmniejszych szans.A jesli chodzi o nozownika,to jeszcze nie widzialem takiego instruktora (nawet z oddzialow specjalnych) ktory by sobie rade z takim dal.Przeciez noz to bron.Rownie dobrze mozna by rozpatrywac swoje szanse w starciu z rewolwerowcem :wink:Jak ktoś ci stanie na drodze to twoje dwie pierwsze zasady odpadają.To że na treningach trenujecie obronę przed nożem może was tylko zgubić (zbytnia pewność siebie).Może na jakiegoś leszcza to wystarczy,ale z konkretnym nożownikiem szanse ma ale moze jakiś instruktor walki wrecz z oddziałów specjalnych.Nie mówie,że krav maga jest zła ale napewno nie jest najlepsza.
A tak na koniec to ktos mowil ze Krav Maga jest najleprza?
Ja cos takiego slyszalem tylko o Tsunami... ale to juz inna historia
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Pozdrówka :drinking:
Napisano Ponad rok temu
Tu masz napisane o KM.
Poza tym sam piszesz że na nożownika nie ma mocnych.
Zwykły leszcz moze Ci wyrządzić wiele szkody.Każdemu co trenuje KM wydaje sie ze rozbroi kazdego. Śmiech.Wszystko wygląda ładnie pięknie na treningu,gorzej na ulicy.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
A ja wychodze z zalozenia ze sztuki walki sa dla ludzi myslacych,a nie dla takich co mysla ze jak pocwicza troche obrone przed np.nozem to pokonaja wszystkich.Najwazniejsza jest chlodna ocena sytuacji i swoich szans.A wogole to za bardzo nie rozumiem do czego zmierzasz.Czy twoja krytyka jest czyms uzasadniona czy poprostu jestes takim sceptykiem?Wychodzę z założenia że KM to pic na wodę.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Systemy tego typu zostaly stworzone dla wojska gdzie nie ma czasu na wieloletnie szkolenie,trudnych i zawilych technik.Masz w maksymalnie krotkim czasie opanowac kilka najbardziej realnych technik.I nie chodzi tu o wytworzenie zludnej pewnosc siebie,a raczej zeby zwiekrzyc twoje potencjalne szanse w starciu.jasne ze trenowanie Kravki czy Combatu przez 5 miesiecy niewiele daje,Ale jeszcze mniej daje trenowanie Karate przez 5 miesiecy.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Zmierzam do tego że denerwują mnie przechwałki ludzi z KM którzy nie mieli konkretnej sytuacji na ulicy.Bardzo wiele jest postów (np. forum sfd i tutaj też) ludzi którzy w pierwszym starciu na ulicy przejechali się na KM i mówią to otwarcie.
Użytkownicy przeglądający ten temat: 2
0 użytkowników, 2 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
Film z zamieszek (tegoroczne Juwenalia w Częstochowie)
- Ponad rok temu
-
zapasy?
- Ponad rok temu
-
zabawki samoróbki
- Ponad rok temu
-
Przemoc zwalczać przemocą !!!
- Ponad rok temu
-
wesołe(nieprzyjemne) zdarzenia
- Ponad rok temu
-
Szukamy zawodnika do stworzenia gry wideo.
- Ponad rok temu
-
uniewinniony
- Ponad rok temu
-
Wrocław
- Ponad rok temu
-
Porażka bramkarza
- Ponad rok temu
-
WALKI ULICZNE