Kawa
Napisano Ponad rok temu
M.N.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Niedawno wpadłem w ten brzydki nałóg.
Brzydki nalog to jest palenie papierosow, picie alkoholu w nadmiarze, obgryzanie paznokci. Picie kawy to przyjemnosc... no chyba ze jest to kawa rozpuszczalna to wtedy: :blus:
Bez kawy jestem do niczego.Piję 2kubki dziennie(z4 łyżeczek) a jak jest zakuwanie,to i więcej.Jednocześnie od jakiegoś ćwiczę sobie w domu i mam zamiar wziąć się za MA,stąd moje pytanie.
podobno do kawy organizm bardzo latwo sie przyzwyczaja i osoby ktore ja pija regularnie nie maja z tego wiekszego pozytku. co innego osoby, ktore nie pija kawy, wtedy sporadycznie picie kawy rzeczywiscie zapobiega sennosci itp.
ja pije sporo kawy i nie zauwazylem aby mialo to jakis wplyw na moja sprawnosc fizyczna.
Napisano Ponad rok temu
Kawa - informacje encyklopedyczne
Kawa, kawowiec (Coffea), rodzaj z rodziny marzanowatych, obejmujący ok. 40 gatunków drzew i krzewów w większości z terenu Afryki. Nasiona niektórych gatunków kawy zawierają kofeinę, alkaloid o działaniu pobudzającym, dzięki czemu używa się ich do sporządzania napoju, zwanego tak jak roślina.
Najcenniejszym gatunkiem kawy jest pochodząca z wyżyn Etiopii kawa arabska (Coffea arabica), krzew uprawiany obecnie w całej Afryce, Ameryce Południowej i Azji. Inne uprawiane kawy to: kawa liberyjska (Coffea liberica), kawa koszykowa (Coffea canephora), zwana Robusta, i kawa wyniosła (Coffea excelsa). Wszystkie pochodzą z przyrównikowej części Afryki, dają ziarno gorszej jakości, ale są odporne na choroby oraz trudne warunki siedliskowe. Aby uzyskać połączenie korzystnych cech skrzyżowano kawę arabską z kawą koszykową i uzyskano kawę arabustę (Arabica Robusta).
Kawa
Kawa kwitnie i owocuje prawie przez cały rok. Owoc jest mięsisty i zawiera wewnątrz dwie pestki, otoczone cienką, srebrzystą łupiną. Zewnętrzne części owocu usuwa się poprzez poddanie owoców fermentacji, a następnie wypłukanie nadgniłej, miękkiej owocni. Wysuszone pestki mają barwę szarozieloną i w tej postaci są wysyłane do krajów przeznaczenia.
Palenia ziarna kawowego dokonuje się bezpośrednio przed sprzedażą. Podczas prażenia powstają w nasionach substancje nadające im charakterystyczny smak. Zawartość kofeiny w prażonych ziarnach wynosi ok. 1,5%.
Zwyczaj picia kawy znany był w Etiopii od bardzo dawna i został przejęty przez Arabów, którzy rozpropagowali go dalej i założyli pierwsze plantacje na Półwyspie Arabskim, zwłaszcza w Jemenie (stąd wprowadzająca w błąd nazwa "kawa arabska". W Europie pierwsze kawiarnie powstały w poł. XVII w. w Anglii.
Zwyczaj picia kawy jest w świecie bardzo rozpowszechniony, stąd wiele odmian uprawnych oraz produkowanych typów kawy. Nadużywanie może jednak prowadzić do nadpobudliwości, zaburzeń pracy serca lub przewodu pokarmowego.
Skład chemiczny kawy
Kawa zielona zawiera: 1,5-2,3% alkaloidu kofeiny związanego z kwasem chlorogenowym, do 15% tłuszczu, 8% cukrów, 7% soli mineralnych (z przewagą potasu i magnezu), alkaloid trygowelinę, kwasy organiczne, pektynę, witaminę PP, 13% białek, 11% wody. Natomiast kawa palona ma mniej kofeiny i cukrów, a więcej lotnych substancji aromatycznych.
Jak działa na organizm kofeina
- Pobudzająco na ośrodek naczynioruchowy, oddechowy i ośrodek nerwu błędnego przyśpiesza pracę serca, podnosi ciśnienie krwi, przyspiesza oddech). Jednak po kofeinie występuje tylko nieznaczne podwyższenie ciśnienia krwi, gdyż równocześnie działa rozszerzająco na naczynia krwionośne. Natomiast przyspiesza czynność serca - działając bezpośrednio pobudzająco na układ przewodzący serca. Nie jest więc wskazana u osób cierpiących na zaburzenia przewodnictwa sercowego (mających arytmię itp.).
- Pobudza korę mózgową (działanie psychoanaleptyczne) - ułatwia więc przebieg procesów umysłowych, zwiększa wrażliwość na bodźce otoczenia, a poza tym usuwa uczucie zmęczenia, znużenia, senności i głodu. Należy jednak pamiętać, że na dłuższą metę nie wolno oszukiwać organizmu, pozbawiając go snu, czy też racjonalnego pożywienia.
- Pobudzająco na ośrodek oddechowy (przyśpiesza oddech, wymianę gazową w płucach). Działanie pobudzające ośrodek oddechowy i naczynioruchowy jest wykorzystywane w stanach zahamowania ich czynności (przy omdleniach, zatruciach, w chorobach zakaźnych). Nie może być jednak nadużywana. Najczęściej przyczyną złego samopoczucia jest niedtlenienie mózgu (przebywanie w dusznych pomieszczeniach). Najczęściej wystarczy spacer na świeżym powietrzu, lub niezbyt forsowny marsz czy bieg. Kofeina działa na serce pobudzająco, do tego stopnia, że może nawet wywołać częstoskurcz, a nawet zaburzenia przewodnictwa serca.
- Pobudzająco na wydzielanie soku żołądkowego o dużej zawartości kwasu solnego i pepsyny. Może więc sprzyjać powstawaniu owrzodzeń żołądka.
Zawartość kofeiny w filiżance (140ml) kawy
z ekspresu
115mg
filtrowana
80mg
bezkofeinowa
3mg
instant zwykła
65mg
instant bezkofeinowa
2mg
Przedawkowanie kofeiny niesie za sobą powane konsekwencje: przy przedawkowaniu powyżej 0,5 g powoduje silne pobudzenie psychoruchowe, przyspieszenie i niemiarowość serca, bardzo silne zwiększenie diurezy, nudności, wymioty i osłabienie. W skrajnych przypadkach (w silnym zatruciu) występują drgawki i porażenie ośrodka oddechowego. Dawka śmiertelna kofeiny dla człowieka wynosi 10 gramów. Kofeina znalazła zastosowanie w leczeniu: omdeń, bólów głowy, migrenie, astmie orazw leczeniu zaparć.
Kofeina (znana również jako teina)
Kofeina, teina (C8H10N4O2), alkaloid występujący m.in. w ziarnach kawy i kakao, orzeszkach kola i liściach herbaty (herbata chińska). Biały proszek o temperaturze topnienia ok. 235°C (sublimuje w 180°C), bez zapachu, o gorzkim smaku, słabo rozpuszczalny w zimnej wodzie i w alkoholu, dobrze rozpuszczalny w wodzie gorącej.
Stosowana w lecznictwie, pobudza działanie serca i ośrodkowego układu nerwowego. Filiżanka mocnej kawy lub herbaty zawiera ok. 0,2 g kofeiny. Może powodować m.in. nudności, bóle głowy, bezsenność, drżenie rąk, niemiarowość czynności serca, a w dużych dawkach także duszności, drgawki, poty, owrzodzenie żołądka (choroba wrzodowa żołądka i dwunastnicy).
Alkaloidy, związki chemiczne, występujące gł. w roślinach w postaci soli kwasów organicznych. Alkaloidy zawierają w cząsteczce układy heterocykliczne z atomem azotu lub tlenu, wykazują własności zasadowe i mają silne działanie fizjologiczne na organizmy ludzkie i zwierzęce. Występują m.in. w maku, kawie, herbacie, tojadzie. Klasyfikuje się je wg pochodzenia (np. alkaloid tojadu) lub budowy chemicznej (np. alkaloidy purynowe, chinolinowe).
Do najbardziej znanych alkaloidów należą: atropina, brucyna, chinina, kodeina, kofeina, kokaina, meskalina, morfina, nikotyna, rezerpina, strychnina, teobromina. Rola alkaloidów w życiu roślin nie została dotychczas wyjaśniona. Pierwszym wyodrębnionym alkaloidem była (1804) morfina. Znanych jest obecnie ponad 2 tys. alkaloidów (naturalnych i syntetycznych). Niektóre są stosowane w lecznictwie.
Kawa
artykuł mgr. Magdaleny Makarewicz-Wujec i dr. n. med. Małgorzaty Kozłowskiej-Wojciechowskiej z Instytutu Żywności i Żywienia.
Kawa
artykuł mgr. Magdaleny Makarewicz-Wujec i dr. n. med. Małgorzaty Kozłowskiej-Wojciechowskiej z Instytutu Żywności i Żywienia
Najważniejszą substancją czynną odpowiedzialną za działanie kawy jest kofeina.
Kawa jest napojem popularnym i chętnie spożywanym na wszystkich kontynentach, nie tylko ze względu na jej działanie fizjologiczne. Smak i aromat naparu zależą od odmiany kawy, miejsca jej uprawy oraz procesu palenia. Za najlepszą uważana jest kawa otrzymywana z gatunku cofea arabica uprawianego w Etiopii.
Za co ją lubimy?
Wiele osób pije kawę z tego względu, że pomaga ona usunąć oznaki zmęczenia, senność oraz "rozjaśnić" umysł dzięki pobudzeniu kory mózgowej, a przez to całego centralnego układu nerwowego. U większości ludzi kawa w rozsądnych ilościach pozwala osiągnąć ten efekt.
Należy jednak dodać, że każdy organizm reaguje różnie na kofeinę: niektórzy już po jednej filiżance mocnej kawy mogą się czuć nie najlepiej. Nie powinniśmy także pić kawy wieczorem ze względu na ewentualne kłopoty z zaśnięciem, choć istnieją ludzie, których kawa nawet w niewielkich ilościach wprost usypia zamiast ożywiać. Jest to jednak zjawisko bardzo rzadko spotykane.
Co jest w ziarenku?
Palone ziarna kawy zawierają wodę, tłuszcze, garbniki oraz kofeinę. Najważniejszą substancją czynną odpowiedzialną za działanie kawy jest właśnie kofeina - alkaloid obecny także w wielu innych surowcach roślinnych, m.in. liściach herbaty i orzeszkach coli. W jednej filiżance kawy w zależności od gatunku znajduje się ok. 70-140 mg kofeiny.
Niektórzy naukowcy wskazują także kwas chlorogenowy jako substancję wykazującą podobne działania fizjologiczne do kofeiny (stwierdzono m.in. zwiększenie wydzielania soków trawiennych oraz pobudzenie układu nerwowego pod wpływem doustnego podawania wyizolowanego kwasu chlorogenowego).
Między jedną a drugą filiżanką
Po wypiciu kawy kofeina jest bardzo szybko i prawie całkowicie wchłaniana z przewodu pokarmowego do układu krążenia. Czas osiągnięcia maksymalnego stężenia we krwi zależy od obecności w przewodzie pokarmowym treści pokarmowej oraz od dawki kofeiny: średnio wynosi około 60 minut. Zwiększone stężenie kofeiny utrzymuje się przez ok. 4 godziny.
Kofeina przechodzi do mleka karmiących matek, przenika także barierę krew-łożysko, dlatego kawy nie powinny pić kobiety w ciąży i karmiące piersią.
Tempo usuwania kofeiny z organizmu zależy od wielu czynników. Jest szybsze o ok. 20-30% u kobiet niż u mężczyzn, natomiast u pań używających hormonalnych środków antykoncepcyjnych jest dwukrotnie wolniejsze. Czas ten wydłuża się jeszcze u kobiet w ciąży począwszy od trzeciego trymestru. Także z tego względu kobiety ciężarne nie powinny w ogóle pić kawy. Usuwanie kofeiny z krwi przebiega szczególnie wolno u osób ze schorzeniami wątroby, ten organ jest bowiem odpowiedzialny za zmetabolizowanie kawy w organizmie. Dlatego właśnie jest ona niewskazana osobom mającym tego rodzaju problemy zdrowotne. Interesujący jest fakt, że najszybciej proces usuwania kofeiny przebiega u palaczy - trwa tylko około 3 godzin.
Komu szkodzi
Ludzie znerwicowani, żyjący w ciągłym stresie lub zdenerwowani powinni ograniczyć picie kawy, gdyż wpływa ona niekorzystnie na funkcjonowanie układu nerwowego. Badania eksperymentalne wykazały, że nadmierne spożywanie kofeiny może być jednym z czynników powstawania chorób serca, zwłaszcza jeżeli dołączymy do tego podobne działanie papierosów i stresu. Kofeina zwiększa ilość skurczów serca oraz może powodować ostry wzrost ciśnienia tętniczego, jednakże dotychczasowe badania wykazały, że istnieje bardzo zróżnicowana osobnicza reakcja na jej działanie. Osoby z nadciśnieniem lub innymi schorzeniami układu krążenia powinny więc z tej używki zrezygnować lub pić kawę bezkofeinową. Obecnie produkowane kawy bezkofeinowe nie różnią się praktycznie smakiem i aromatem od kaw tradycyjnych.
Od picia kawy powinni się także powstrzymać wrzodowcy: może ona znacznie zaostrzyć objawy chorobowe w wyniku zwiększonego wydzielania soku żołądkowego. Ciekawe jest, że taki sam efekt daje kawa bezkofeinowa.
Badania nad wpływem kawy na poziom cukru we krwi dostarczyły przeciwstawnych wyników. Jednak niektórzy naukowcy skonstatowali, że kofeina wywołuje niewielki wzrost stężenia glukozy, który może mieć niekorzystny wpływ na stan zdrowia ludzi cierpiących na cukrzycę.
Stwierdzono także, że kawa gotowana, zalewana wrzątkiem oraz przygotowana w zaparzaczu ciśnieniowym bez filtra zwiększa stężenie cholesterolu we krwi. Kawa sporządzana w ekspresie takiego efektu nie wykazuje, bowiem substancje za to odpowiedzialne pozostają na filtrach i nie przechodzą do naparu.
Nie za dużo
Picie dużych ilości kawy zakłóca gospodarkę mineralną organizmu. Zwiększa ona wydalanie moczu, a poprzez to wydalanie wapnia z organizmu. Powinny o tym pamiętać zwłaszcza panie w wieku powyżej 40 lat, a więc zagrożone osteoporozą. Kawa wpływa niekorzystnie także na wchłanianie żelaza z przewodu pokarmowego. U osób pijących nałogowo mogą wystąpić niedobory tego składnika. Organizm może również ulec zubożeniu w potas i cynk. Konieczne jest więc spożywanie dużych ilości warzyw i owoców, które są najlepszym źródłem składników mineralnych.
Istnieje hipoteza, że nałogowo pita kawa może wywoływać u kobiet objawy napięcia przedmiesiączkowego, nasilać i zwiększać ich częstość.
Uzależnia
Długotrwałe spożywanie w dużych ilościach kofeiny z kawy uzależnia organizm podobnie jak nikotyna i alkohol. Stwierdzono, że stałe dawki kofeiny zwiększają tolerancję organizmu na tę substancję. Jest to tzw. efekt wzmocnienia, czyli konieczność zwiększenia dawek. Po długotrwałym spożywaniu nagłe odstawienie wyzwala efekt fizycznego uzależnienia, który może się objawiać silnym bólem głowy, otępieniem i depresją ustępującymi natychmiast po wypiciu używki.
Wypijanie 3-5 filiżanek kawy dziennie (ok. 300 mg kofeiny) jest już uważane za dolną granicę nałogowego picia kawy.
Z mlekiem
Wskazane jest picie kawy z chudym naturalnym mlekiem (nie polecane są rozmaite śmietanki oraz zabielacze w proszku). Niweluje to kwasotwórcze właściwości kawy. Ważne jest to szczególnie dla osób cierpiących na nadkwasotę.
Osoby zdrowe, dla których nie ma przeciwwskazań, mogą sobie pozwolić na wypicie 1-2 filiżanek dziennie, pod warunkiem, że nie będą jej pić na pusty żołądek.
Tradycję przygotowywania naparu z ziaren kawy i masową uprawę tej rośliny zapoczątkowali w XIV w. Arabowie. Do Europy kawa przywędrowała dopiero w XVII w. Pierwsza kawiarnia została założona w 1671 r. w Paryżu. Po niej szybko zaczęły powstawać następne lokale, w których główną atrakcją był napar kawowy.
Pamiętaj o kawie
Kolejna luka w pamięci? Lekarstwem może okazać się po prostu kubek gorącej kawy - twierdzą badacze na lamach "Psychological Science"
Gazeta.pl Wyborcza Nauka 2001-12-26
Pamiętaj o kawie
Kolejna luka w pamięci? Lekarstwem może okazać się po prostu kubek gorącej kawy - twierdzą badacze na lamach "Psychological Science"
Uczeni wykazali, że ludzie starsi, którzy na pół godziny przed sprawdzającym pamięć testem wypili kubek naturalnej kawy (220-270 mg kofeiny) radzili sobie lepiej niż ich rówieśnicy, którym zaoferowano napój bezkofeinowy (mniej niż 10 mg kofeiny). Nie tylko pamiętali więcej słów w pierwszym - porannym - teście, ale także wypadali dużo lepiej na sprawdzianie popołudniowym.
Tymczasem u osób, które w dniu eksperymentu otrzymały kawę w wersji bezkofeinowej, wyniki testu - zwłaszcza popołudniowego - były o wiele gorsze. Wyniki tej pracy potwierdzają wcześniejsze badania, z których wynika, że u osób starszych kofeina może poprawiać pamięć, która na ogół jest najlepsza rankiem i zdecydowanie gorsza pod wieczór - twierdzi dr Lee Ryan z University of Arizona w Tucson.
- To zdumiewające, w jak prosty sposób możemy pomóc ludziom starszym poprawić pamięć i zdolność kojarzenia. Prawdopodobnie podobnie dobroczynne działanie ma wszystko, co podnosi poziom energii, np. szybki spacer albo poobiednia drzemka - dodaje Ryan.
Dwie rzeczy wiadomo już jednak na pewno. Po pierwsze, starsi ludzie najlepiej funkcjonują wczesnym rankiem. Wtedy powinni planować np. spotkania służbowe czy wizytę w banku. Po drugie, jeśli jesteś wielbicielem kawy, popołudniowa filiżanka tego napoju może pomóc zachować poranną jasność umysłu - twierdzi badaczka.
Zgodnie z raportem opublikowanym w "Psychological Science" co najmniej 3/4 osób po 65. roku życia uważa się za "skowronki", czyli osoby, które najlepiej czują się rano. Tak samo uważa niecałe 10 proc. ludzi młodych.
Kofeina pobudza wiele obszarów mózgu, a te odpowiedzialne za sen i czuwanie, pobudzenie, nastrój i koncentrację uwagi są szczególnie wrażliwe nawet na jej niewielkie dawki. Działanie kawy może być jednak inne u osób młodszych, u których jej wpływ na pamięć bywa widoczny jedynie wtedy, gdy są zmęczeni lub niewyspani. Mała czarna może też działać inaczej na tych, którzy pijają ją tylko od czasu do czasu - uważa dr Ryan. - To właśnie oni mogą być najbardziej narażeni na jej uboczne działania, takie jak drżenie rąk, niepokój i trudności w skupieniu uwagi.
mtz, Reuters Health
Wiecej mi sie nie chcialo
Pozdrowka!
PS: Zrodla:
-wiem.onet.pl
-www.dpop.republika.pl/kawa.html
-hyperreal.info/drugs/
Napisano Ponad rok temu
potrzebuje jakiegos srodka na sennosc, zwlaszcza wieczorna (a konkretnie chodzi mi o zasypianie nad podrecznikiem do makroekonomii...) bo kawa nie pomaga a jedynie wieczorem jestem sie w stanie uczyc
any ideas?
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
W ciągu 8 godzin pracy potrafiłem wywalić te 5-6 kaw z ciśnieniowca
(raczej bardzo mocnych na filiżankę 200ml 4-5 czubatych łyżeczek)
Trwało to ze 2 lata, odstawiałem raz, ale skutecznie, aczkolwiek były to ciężkie dni, bardzo cięzkie dni.
Po troche więcej jak miesiącu zapomniałem już czym jest kawa. :wink:
Zdarza sie oczywiście ze raz w tygodniu się napije dla relaksu.
Można w to wpaść oj można.
Ale
NARKOTYKOM MÓWIMY NIE :wink:
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Kawa działa jak każdy inny narkotyk, twój organizm się do niej przyzwyczajił i nie daje już efektu. Rozwiązanie jest tylko jedno przeżuć się na coś mocniejzego.
Napisano Ponad rok temu
Dwa lata piłam, nie wyobrażając sobie początku dnia bez kawy. Pilnowałam, żeby nie więcej niż trzy filiżanki dziennie. I nie po 14.
W końcu, po paru niemiłych przygodach ostatnio - typu: idę ulicą, nagle nie mam sił, robi mi się gorąco, boję się, że zemdleję - odstawiłam kawę, bo wydaje mi się, że to po niej tak miałam. Organizm miał dość i dał mi to do zrozumienia bardzo wyraźnie. I rzeczywiście, od tego czasu nic takiego mnie nie spotyka.
Ale bardzo możliwe, że to wynik mojej głupoty i zbyt młodego wieku na kawę. Wszystko dobre, byle z umiarem - a kawa dobra jest zwłaszcza dla niskociśnieniowców.
Napisano Ponad rok temu
Opowiedz jest prosta,
Kawa działa jak każdy inny narkotyk, twój organizm się do niej przyzwyczajił i nie daje już efektu. Rozwiązanie jest tylko jedno przeżuć się na coś mocniejzego.
to znaczy na co niby? amfe? 8O
Napisano Ponad rok temu
to znaczy na co niby? amfe? 8O
Nie, no nie tak ostro.
Zacznij np. od efedryny.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
podejrzewam, ze za zdrowa to ona nie jest, chociaz w Holandii mozna kupic w kazdym smartshopie i jesc jak cukierki, no ale wiadomo-Holandia. :roll:
Napisano Ponad rok temu
pochodna amfetaminy, takze termogenik, wraz z kofeina i aspiryna uzywany przez kulturystow i wszystkich innych, chcacych spalic tluszcz.
sorry za glupie pytanie, ale co wlasciwie jest "termogenik"?
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
Zele na drobne kontuzje
- Ponad rok temu
-
Przed rozciąganiem...
- Ponad rok temu
-
Szwecja - Polska 20.00
- Ponad rok temu
-
wakacyjny powrót do formy
- Ponad rok temu
-
Rozcionganie ?
- Ponad rok temu
-
Złapanie masy, odżywki itp....
- Ponad rok temu
-
Masa a trening
- Ponad rok temu
-
Węglowodany po treningu ?
- Ponad rok temu
-
HMB czy cuś :)
- Ponad rok temu
-
obojczyk, zlamania
- Ponad rok temu