STOPNIE W CAPOEIRA
Napisano Ponad rok temu
tak wogole napiszcie coś na ten temat żeby go przybliżyć .
Napisano Ponad rok temu
Stopnie sa rozne i zalezne od grup. Roznice sa kolosalne, w jednej grupie biale cordao to stopien najnizszy, w innej oznacza Mestre. Przyznaje sie je na podstawie roznych kryteriow, rozne grupy maja rozna ich ilosc itp.
Napisano Ponad rok temu
nie mam czasu na przeglądanie całego forum . interesują mnie pewne sprawy i zadaję pytania . jeśli nie masz ochoty odpowiadać to po co się męczysz .
widzę że na tym forum trzeba zabłysnąć oryginalnością żeby uzyskać odpowiedź . bez sensu .
Napisano Ponad rok temu
[link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
Napisano Ponad rok temu
Hehe, aż za bardzo mi pasuje:
Napisano Ponad rok temu
Artes das Gerais:
Beribazu:
Axe Capoeira:
Porto de Minas:
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Do zdobycia poszczegolnych cordao w innych grupach z inna graduacja trzeba np. umiec toques na berimbau,spiewac poszczegolne piosenki,umiec cinturas deprezadas no i wykazac sie doswiadczeniem w grze w rodzie...
Napisano Ponad rok temu
nie wiem czy zauwazyliscie ze bardzo wiele grup ma podobna kolorystyke. zdaje sie ze wywodzi sie to od Senzali
coś mi się obiło o uszy z tą senzalą, ale czy gradacji nie wprowadził mestre Bimba, zapożyczając ją ze wschodnich sztuk walk ?
Napisano Ponad rok temu
jak to w ##### nie ma kolorow sznurkow? wow...
Napisano Ponad rok temu
A o braku sznurków kolorowych w ##### też nie wiedziałem. Napisałbyś coś więcej, Piaba? Jak filozofia się za tym kryje, czy zajęcia dzielicie na poziomy i jak, czy mestre wyróżnia się czymś jednak (poza grą, of course 8) ) i w ogóle? Bardzo to ciekawe.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
capoeira carioca faktycznie istniala i zginela razem ze smiercia mestre sinhozinho. niedawno powstala ksiazka ucznia sinhozinho opisujace capoeira carioca. wywolala ona sporo dyskusji w swiatku capo, poniewaz stawia podobnie odwazne tezy jak te brisbana.
troche na temat historii mozna poczytac [link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
oraz [link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
Napisano Ponad rok temu
A swoja droga przydaloby sie wrzucic gradacje i troche historii grupy na polska strone grupy.
Napisano Ponad rok temu
Pewien Mestre powiedzial kiedys,ze gracza nie rozpoznaje sie po cordao,tylko po umiejetnosciach.Dodal,ze to nie cordaos graja w rodzie tylko jogadores.
Napisano Ponad rok temu
Pewien Mestre powiedzial kiedys,ze gracza nie rozpoznaje sie po cordao,tylko po umiejetnosciach.Dodal,ze to nie cordaos graja w rodzie tylko jogadores.
a byl to ?
Napisano Ponad rok temu
a byl to ?
Chyba Mestre Pastinha.Ja slyszalem to od mojego Mestre Leo.
Napisano Ponad rok temu
Tak więc ten kij ma dwa końce.
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
capo ubranka
- Ponad rok temu
-
CAPOEIRA - REALNA WALKA ?
- Ponad rok temu
-