kontuzje
Napisano Ponad rok temu
Bengaj, ABC: maści rozgrzewające, dobre na naciągnięte ścięgna, mieśnie, posmarować bolące miejsce i zawinąc w cos cieplego (uważać z iloscia w delikatniejszych miejscach skory - pachwiny itp)
Koszt - okolo 15 - 20 zł za tubkę
Glukozamina: (na podst. [link widoczny dla zalogowanych Użytkowników])
Właściwe organizmowi składniki glukozaminy i siarczanu chondroityny występują we wszystkich jego ważnych tkankach, nawet w naczyniach krwionośnych i zastawkach serca. Jednak ich główne zadanie polega na budowie i utrzymaniu w zdrowiu struktur tkanki aparatu ruchowego: substancje te są nastawione na dostarczanie wystarczającej ilości mazi stawowej do tkanki łącznej, więzadeł, ścięgien, kości i zdrowych stawów.
Glukozamina zatem jest swietnym srodkiem na bolace stawy, wspomaga leczenie kontuzji stawow, wiazadel, sciegien itd Z relacji Scorpiao po tygodniu mial problem z kontuzja z glowy.
Koszt (jesli sie nie myle) - okolo 30 zl.
Dernilan: maść do stóp, przyspiesza gojenie skóry stóp (rozcięć, pęknięć), zmiękcza skórę stóp (stosowana pare razy w tygodniu razem z pumexem daje naprawde swietny efekt - elastyczna i regularnie scierana skora stop przestaje byc podatna na wysuszanie sie, a tym samym pekanie, przestaja sie rowniez robic odciski).
Koszt - kolo 5 zł za tubkę
Napisano Ponad rok temu
pozdrawiam wszystkich
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
a są jakieś ćwiczenia palców żeby się nie wybijały ?bo z tego co wiem jak się za pierwszym razem wybije to potem jest większa ryzyko ponownego wybicia a ból nadgarstków i łokci to to samo co zakwasy [chyba ] dlatego o to nie trzeba się martwić :)aha i w jaki sposób się rozciągacie ? sami czy inni was rozciągają na siłe ? 8O
Napisano Ponad rok temu
ps. czy po złamaniu mostka może trenować capoeire ?
Napisano Ponad rok temu
wow -nominacja do najmniej skladnego postu na forum :wink:heh na karate mi się do nigdy nie zdarzyło oprócz złamanej ręki kolegi i nosa......może mam szczęście .....
a są jakieś ćwiczenia palców żeby się nie wybijały ?bo z tego co wiem jak się za pierwszym razem wybije to potem jest większa ryzyko ponownego wybicia a ból nadgarstków i łokci to to samo co zakwasy [chyba ] dlatego o to nie trzeba się martwić :)aha i w jaki sposób się rozciągacie ? sami czy inni was rozciągają na siłe ? 8O
Napisano Ponad rok temu
Tak, inni nas rozciągają na siłe. Jestesmy do tego zmuszani.heh na karate mi się do nigdy nie zdarzyło oprócz złamanej ręki kolegi i nosa......może mam szczęście .....
Napisano Ponad rok temu
ps.moro czego się czepiasz kiepsko mi wyszło i już :twisted:
Napisano Ponad rok temu
jezeli chcesz uzyskac odpowiedz to zadaj dokladnie pytanie.moro czego się czepiasz kiepsko mi wyszło i już :twisted:
Napisano Ponad rok temu
Co do rozciągania to np. u na w grupie 98% rozciągań odbywa się poprzez indywidualne wykonywanie ćwiczeń, a nie w parach lub trójkach.
Co do bólu w nadgarstkach i łokciach to jest to jak najbardziej inny ból niz zakwasy. Po pierwsze wynika często z niewystarczającego rozgrzania stawów i ich "powyginania" . A zakwasy wiadomo, z przetrenowania. Inna różnica jest w tym, że jak się raz dostanie kontuzji stawu to często ona powraca. I do tego bywa, że ćwiczy się duuużo i nie bolą te stawy, albo ćwiczy się mało, ale nieumiejętnie i bolą. Przy zakwasach jest inaczej.
A co do tego czy można ćwiczyć po złamanym mostku... to nie wiem. To raczej indywidualna sprawa. Ja niedawno, bo chyba z tydzień temu dostałem mocne kopnięcie z boku w ramię tak, że coś mi chrupnęło w mostku, chyba powstała mała szparka między moskiem a żebrami (oderwała się chrząstka może), tak że przy oddychaniu mnie to bolało, a o braniu głębszego wdechu nie było mowy. Po paru dniach mi przeszło i dziś już tego nie czuję.
W capoeira jest dużo pozycji w których mocno wygina się do tyłu i to może ci sprawiać problem/ból, odnośnie mostka.
Napisano Ponad rok temu
Kupiłem sobie Arcalen na stłuczenia, ale mimo ze minął juz tydzień nadal ciężko mi stawać na ta pięte. Na szczęście są tego i dobre strony, przynajmniej poucze się teraz niektórych elementów na drugą stronę.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
ajjjjjjj......aż mnie noga rozbolala jak to przeczytalem :wink:tez sobie stluklem piete... tylk w innych okolicznosciach, w piatek na sparringach kopnalem reverse roundhouse kicka ale ze akcja dziala sie w rogu sali przypieprzylem w drabinki auuuc
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Jak do jutra nie będzie poprawy to ide na prześwietlenie. :?
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
a dzisiaj tak mnie bolały na treningu kości przedramion i nadgarstki ,że nie mogłem się nawet podeprzeć...Na trningu tylko trenował kopnięcia
zero akrobacji :( co tam akrobacja nic rękami robić nie mogłem
Napisano Ponad rok temu
Jak sie to czyta,to sie odechciewa cwiczyc akrobacje.Osobiscie uwazam,ze nie powinno sie robic nic na sile.Kazdy ma napewno inne podejscie,ale jak sie je robi na sile i bez rozwazenia,czy ma sie juz odpowiednie przygotowanie,mozna sie nabawic kontuzji.Dlatego nie dziwie sie, jak slysze o Waszych kontuzjach.Bo akrobatyka szkodzi stawom i w ogole calemu ukladowi kostnemu,jesli nie ma sie odpowiedniego przygotowania.
Zakładasz że nikt z nas nie ma odpowiedniego przygotowania. Jeżeli chodzi o mnie to nie jestem nowicjuszem. Przygotowanie jak najbardziej posiadam. Moje kontuzje nie wynikają z przeceniania własnych możliwości ale z warunków w jakich jest mi dane ćwiczyć. Co jak co ale sala z twardym parkietem nie jest najlepszym miejscem dla akrobaty i nie pomaga tutaj kilka różnej jakości materacy które szkoła ma do dyspozycji.
To jest Polska tutaj nie ma takich sal jak na filmikach z [link widoczny dla zalogowanych Użytkowników] i trzeba się z tym pogodzić jeżeli chce się trenować.
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
Kobietki ;)
- Ponad rok temu
-
Gdzie tykwe kupić?
- Ponad rok temu
-
Mestre Nem w Gdyni - Czwartek 29.V.03
- Ponad rok temu
-
Treningi, jak to u Was?...
- Ponad rok temu
-
Dynamiczne kopnięcia
- Ponad rok temu
-
Jak poprawić swoją technike?
- Ponad rok temu
-
Czy Capoeira to sport...
- Ponad rok temu
-
czym przymocowac cabase?
- Ponad rok temu
-
salto
- Ponad rok temu
-
Wspólne roda - rywalizacja między grupami czy zabawa?
- Ponad rok temu