Czesc Seiken!
No to tak. Uczylem sie Ilustrisimo ze szkoly Raya Floro z Australii. Oprocz niego Ilustrisimo naucza Tony Diego i Ray Macapagal. I to wszystko...Ja mowie o ludziach ktorzy z pierwszej reki uczyli sie od Tatanga Ilustrisimo. Wg tego co mowi Ray Floro tylko oni trzej oraz teraz czlowiek w Europie i jeden czlowiek w Stanach sa uprawnieni do nauczania Ilustrisimo na swiecie. Reszta to jak mowil "regular" Ilustrisimo ktore z wersja Tatanga nie maja nic wspolnego. To jesli chodzi o tych nauczajacych. Jesli chodzi o uczacych sie - to nie wiem co mial na mysli Floro mowiac o tak malych liczbach.
Jesli chodzi o grip. W szkole Floro reverse grip jest uzywany w 95%. Ten snap jest robiony wlasnie w strone dloni. I tak masz racje ze takie trzymanie noza - ostrzem do promieniowej strony reki wyklucza ciecia. Tym tez charakteryzuje sie szkola Floro. Polega na pchnieciach - nie na cieciach.
A tak przy okazji , u kogo trenowales Ilustrisimo?
Taka ciekawostka - Tatang Ilustrisimo zaczal nauczac dopiero w 1980 roku. Byl podobno strasznym nauczycielem. Gdy np ktos zaatakowal go "po jedynce" a on wykonal ruch to powtorny taki sam atak byl broniony zupelnie inaczej. Po pytaniu dlaczego teraz zrobil to inaczej, mowil ze "tak czul"
Burton Richardson z JKD mial z nim kontakt przez tydzien i niewiele podobno z tego wyniosl.
Z tego tez wynikaja roznice poszczegolnych "trzech wielkich". Tony Diego np nie uzywa reverse grip i jego pozycja, a zwlaszcza jej brak poniewaz raczki zwisaja mu wzdluz tulowia jest zupelnie inna niz np u Raya Floro.
Moze dlatego nie spotkales sie z takim wyprowadzaniem atakow z jakim ja sie spotkalem cwiczac Ilustrisimo wg Raya Floro.
Roy Harris przez tydzien cwiczyl z Macapagalem zapytaj Go jakie mial odczucia co do porownania skutecznosci tego co robil przez X lat w porownaniu do tego co cwiczyl przez tydzien.
Fakt cwiczylem tylko 12 godzin i tylko troche liznalem Ilustrisimo ale nawet przez tak krotki czas mialem okazje przekonac sie na wlasnej skorze na sparingach z uzyciem noza i sticka o skutecznosci Ilustrisimo.
Uff, ale sie rozpisalem.
Pozdrawiam serdecznie