Skocz do zawartości

Zdjęcie

[Obrona] poczatukjaca osoba

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
189 odpowiedzi w tym temacie

budo_the_d
  • Użytkownik
  • PipPipPip
  • 320 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Re: [Obrona] poczatukjaca osoba

To "fajny" to czemu trafiło w cudzysłów?

W cudzyslow trafilo: pokazujacy "obrone" bo juz widze jak ktos sie tak broni na ulicy i jak ktos atakuje w ten sposob - to pijak z rozbita butelka tak napiera. :)

Bo jak ludzie używają takiej konstrukcji, to nigdy nie jestem do końca pewny o co chodzi

A fajny oznacza ze fajnie to wyglada oczywiscie na filmiku. :)

Patrzcie co znalazłem: (...)

To chyba jest z jakiejs stronki, bo tez juz sie z tym spotkalem i chyba nie na zadnym forum.

że neo też unikał kul

A co Ty nie potrafisz? :) :) :)
  • 0

budo_dohap
  • Użytkownik
  • PipPipPip
  • 209 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

myslisz jak Biorca, nie jak Dawca (Kenjiro wie, o czym mówię :wink: ) i to jest cały problem...

poczekaj na Matrix II, pewnie bedzie cos fajnego, skutecznego i prostego do nauczenia :wink:

a tak serio: nie radzę "rozpoznawać" przeciwnika, czasem udają frajerów.

polecam ostatni chwyt judo - ucieczkę :D
  • 0

budo_orka
  • Użytkownik
  • PipPipPip
  • 117 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Ja powiem tylko tyle: Walka z jakimkolwiek przeciwnikiem uzbrojonym w nóż jest postawianiem na szali swego życia. Dlatego jeżeli jest możliwosc, nalezy oddać wszystko, nie stawiac oporu. Walcz tylko w ostateczności, gdy nie masz juz innego wyjscia, wszedzie w koło ściany, mury i nie ma gdzie spieprzać...

Ja kilka lat temu tez myslalem, ze starczy troche treningów aby obezwładnić przeciwnika z nożem :roll: Prawda jest taka, jak ktos juz tu powiedzial, że nawet trenując latami obronę przed nożem nigdy nie masz żadnej gwarancji jak taka awantura się skończy. Możesz tylko minimalnie zwiększyć swoje szanse przeciw "nożownikowi".
To jest tylko i wylącznie moje osobiste zdanie, ale jeżeli chcesz już trenowac obronę, to beż żadnego umawiania się - ja cię zaatakuję tak, a ty obronisz się tak... bo w realnym starciu nikt "nie zaatakuje cię tak, żebyś ty mogl obronić się... o własnie tak" Niech twój kumpel wezmie gumowy nóz i napierdala na ciebie a ty rób co możesz -
1. Przekonasz się jak niewiele możesz
2. Po pewnym czasie "oswoisz" się (o ile się wogóle da) z ogólną sytuacją i będzie ci trochę lepiej się bronić (będziesz dostrzegal rózne szczególy i wogóle), ale i tak nie licz na cuda.

Nie wiem co jeszcze mógłbym ci poradzić... Pamiętaj to co napisał Jarek - podejmując walkę z osobą uzbrojoną w nóż, stawiasz na szali życie...
Pozdrawiam i uważaj na siebie.
  • 0

budo_combat
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 3360 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

To chyba jest z jakiejs stronki, bo tez juz sie z tym spotkalem i chyba nie na zadnym forum.
:)

[link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]

Oj charly, charly :lol: :roll: :?

Ale było też na SFD...
  • 0

budo_robertp
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 2164 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Oj charly, charly :lol: :roll: :?

Ale było też na SFD...

Dzięki za link, dobrze chwilami pobudzić przepone :lol:

Cięcia nożem nie są bardzo grożne dla życia, chyba że bardzo głębokie. Pchnięcia są o wiele bardziej niebezpieczne: nawet płytkie wbicie noża w korpus powoduje słabość i może spowodować uszkodzenia wewnętrzne. Najważniejsze to być gotowym psychicznie na to, że możesz otrzymać jakieś cięcie. Gdy to się nawet stanie, nie stracisz panowania nad swoimi ruchami.

A przecież Fairban i Applegate za darmo w sieci leżą. :roll:
  • 0

budo_combat
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 3360 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

[quote name="budo_RobertP"]Dzięki za link, dobrze chwilami pobudzić przepone :lol: :[/quote]

He he - już wcześniej w wątku obszernie cytowałem inne super porady jak:

"nóż: bardzo niebezpieczny i wymagający od broniącego się dużej uwagi. Podstawą jest trzymanie atakującego na dystans - najlepiej za pomocą długich kopnięć w przód ( trzeba szybko cofać nogę aby uniknąć przechwycenia drugą ręką lub cięcia ).

Tak długo jak jesteś poza zasięgiem atakującego, tak długo jesteś bezpieczny. Jak zatem wytrącić nóż przeciwnikowi? To może nie być łatwe, zwłaszcza jeśli jest on bardzo szybki. Najlepiej stosować błyskawiczne kopnięcia do wewnątrz lub na zewnątrz w rękę trzymającą ostrze."

[quote name="budo_RobertP"]
Cięcia nożem nie są bardzo grożne dla życia, chyba że bardzo głębokie. Pchnięcia są o wiele bardziej niebezpieczne: nawet płytkie wbicie noża w korpus powoduje słabość i może spowodować uszkodzenia wewnętrzne. Najważniejsze to być gotowym psychicznie na to, że możesz otrzymać jakieś cięcie. Gdy to się nawet stanie, nie stracisz panowania nad swoimi ruchami.

A przecież Fairban i Applegate za darmo w sieci leżą. :roll: [/quote][/quote]

Tak, FM 21-150 też :)

A w ogóle napisałem parę słów o nożu tutaj:

• 0

budo_mrnikt
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 645 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

[
Jesli chce sie go uzyc, nie ujawnia sie, ze go masz.
Wojtek

Dokladnie tak ...
NIE mam zapedow do uzycia noza .. ale tak sobie czasem trenuje sparring z cieniem. Uzywam soebie dobrze ostrzonego Navigatora - a wiec noza malego - i trzymany w zmodyfikowanym reverse jest prawie niewidoczny. Atak bokserski sierpem z taka mala niespodzianka w dloni ..brrr .. nieprzyjemne.
  • 0

budo_seiken
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 2292 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Spotkalem rozne szkoly SW w swoim zyciu i oczywiscie duzo bylo takich w ktorych instruktorzy nie widzieli problemu w uczeniu obrony przeciwko nozowi , co gorsza wmawiajac swoim uczniom ze to jest naprawde skuteczne.
Pamietacie , opisywalem kiedys test , w ktorym policjanci ( ludzie w jakis tam sposob trenowani do takich sytuacji) , praktycznie bez reakcji zostali dziurawieni jeden za drugim i tak to sie ma mniej wiecej do mojego zdania na ten temat.
Oczywiscie lepiej czegos tam sie uczyc i w sytuacji bez wyjscia , probowac "cos" zrobic niz tak porostu dac sie zabic , ale dla mnie najwazniejsza sprawa to nie wierzyc instruktorom , utwardzajacych co trening ze ich techniki rozbrojenia sa 100 % skuteczne.
Obrona przed nozem to uczenie schematow zachowan mogacych zwiekszyc nasze szanse , a nie dajacych jednak gwarancji na wyscie bez obrazen.
Najciekawiej wyglada ta sytucja w FMA , po kilku latach ucznia sie drills i disarms , mozna dojsc do samouwielbienia i dojsc do wniosku ze jestem kurwa , niesmiertelny.Noz to nic , a byle amatora z nozem zwiaze w supel i polamie mu kolana , widzilem juz kilku guru disarmu z FMA , wychodzacych z sali w upapranych czerwona szminka koszulkach i twarzami w takich samych kolorach.

Chris Sayoc , ktory co prawda mowiac o spotkaniu 2 wytrenowanych ludzi z nozem , zaklada ze ze 3 mozlwosci zakonczenia takiego spotkania:
- ty nie zyjesz
- on nie zyje
- oboje nie zyjecie
Jezli przelozyc to na spotkanie czlowieka z noza z czlowiek go pozbawionym , wynik moze byc tylko jeden
  • 0

budo_combat
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 3360 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Nic dodać nic ująć 8) :!: -wrzuciłem na WWW :)
  • 0

budo_g7tommyb
  • Użytkownik
  • PipPip
  • 54 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

To znaczy z tego co slysze po co nawet probowac sie bronic. Najlepiej dac sie zabic.

Najlepiej mieć własny nóż, władać nim perfekt - większe szanse przeżycia. Nosić broń palną (nierealne dla ogółu) - wtedy szanse są duże...
(pod wieloma warunkami---)

No co ty Combat tylko chcesz bron palna nosic? Potrzebujesz przynajmniej javelinu:

A tak naprawde Combat to mam nadzieje ze w stroju ninjitsu (z pelnym wyposazeniem) nie napier...lasz po ulicach. No i oczywiscie z dwoma AK47 w rekach tak do kompletu...
  • 0

budo_mrnikt
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 645 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Nie no ogolnie to jak blyska noz to trza robic spierdalamento i tak sobie mysle ze wszystkie obrony przed atakiem nozem powinny tylko pomagac w skutecznej ucieczce, tzn. jesli umiem jakos zablokowac , zrobic unik czy w inny sposob uniknac pierwszego ataku to nastepna czynnoscia powinien byc zryw do biegu .. bo drugi raz moze sie unik nie udac ... to dziala oczywiscie tylko przeciw lamerowi nozowemu .. z " zawodowcem" trza sie juz tylko modlic ...
  • 0

budo_adamd
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 3411 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

z " zawodowcem" trza sie juz tylko modlic ...

I to szybko modlić bo krew odpływa, i zaraz się zrobi ciemno i zimno :twisted:

Pozdrawiam,
AdamD
  • 0

budo_combat
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 3360 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

To znaczy z tego co slysze po co nawet probowac sie bronic. Najlepiej dac sie zabic.

Nie! Próbować NALEZY, ale chodzi o ZBURZENIE złej wiary w powodzenie w każdej sytuacji - "ho ho a niech no który do mnie wyskoczy!!!!!"

No co ty Combat tylko chcesz bron palna nosic? Potrzebujesz przynajmniej javelinu:

Nie bo za ciężki! Ale do walki z tłumem dresów w sam raz. :wink: :) Osobiście wybrałbym shotguna kaliber 12 np. Franchi Spas, jakiegoś Glocka oraz MP5 :)
8)

A tak naprawde Combat to mam nadzieje ze w stroju ninjitsu (z pelnym wyposazeniem) nie napier...lasz po ulicach. No i oczywiscie z dwoma AK47 w rekach tak do kompletu...

Hmmm?! Czemu akurat ninjitsu?! :)

AK47 - tak się składa że niedługo idę strzelać z tej i innych broni - zapraszam :)
  • 0

budo_g7tommyb
  • Użytkownik
  • PipPip
  • 54 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

g7tommyB napisał:

Nie! Próbować NALEZY, ale chodzi o ZBURZENIE złej wiary w powodzenie w każdej sytuacji - "ho ho a niech no który do mnie wyskoczy!!!!!"

g7tommyB napisał:

Nie bo za ciężki! Ale do walki z tłumem dresów w sam raz. Osobiście wybrałbym shotguna kaliber 12 np. Franchi Spas, jakiegoś Glocka oraz MP5

g7tommyB napisał:

Hmmm?! Czemu akurat ninjitsu?!

AK47 - tak się składa że niedługo idę strzelać z tej i innych broni - zapraszam

Podoba mi sie twoje poczucie humoru Combat :)
Ale gdzie ja mieszkam bron palna jest nielegalna.
Nawet twarde nunchaku mi na granicy przechwycili i nie pozwolili do Kanady sprowadzic ze Stanow. Takze jak widzisz jezeli chodzi o bron, to nie ma duzo opcji i zawsze jest lepiej byc bardzo dobry bez broni a pozniej sie za bron wziasc. Bo nigdy nie masz 100% gwarancji ze akurat jak sie cos wydazy to bedziesz mial bron przy sobie.
  • 0

budo_kubuś puchatek
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 4530 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

g7tommyB wg mnie ludzie szukaja "sztucznej" motywacji, zeby cwiczyc tzw. sztuki walki. Mowia m.in. o przepisach, ktore zabranija a to tego, a to tamtego. Z punktu widzenia tzw. samoobrony wg mnie cwiczenie, tzw. sztuk walki nie ma zbyt wielkiego sensu. I tak jestemy przewaznie napadani przez kilku, wyjscie calo z takiej konfrontacji, z golymi rekami, jest rowne zeru. Pomoc nam tylko moze sprzet. Zastapienie palek teleskopowych, nozy, yawar, cepow, kastetow etc. to tylko kwestia wyobrazni. I na dokladke kosztuje to 100 razy mniej niz tzw. profesjonalny sprzet.
A mnie nie chodzi tylko o samoobrone, np. kastet to piekna forma sama w sobie, baton ASP to poezja (choc bardo latwo go zastapi kawalek rurki metalowej), Emerson Commander, czy LaGriffe codziennie ciesza moje oko.
Czyli z punktu widzenia samobrony lepiej byloby np. ten czas poswiecic np. na machanie rurka metalowa.
Zatem sztuki walki, cwiczymy dla... sztuki.
Pozdrawiam
  • 0

budo_mrnikt
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 645 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

[
Nie bo za ciężki! Ale do walki z tłumem dresów w sam raz. :wink: :) Osobiście wybrałbym shotguna kaliber 12 np. Franchi Spas, jakiegoś Glocka oraz MP5 :)
8)

TAK tak .. ja chce shotguna ... od czasu pewnego szkolenia shotguny to moja druga (no moze trzecia) milosc po mojej zonie i Glocku 17
  • 0

budo_combat
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 3360 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Czyli z punktu widzenia samobrony lepiej byloby np. ten czas poswiecic np. na machanie rurka metalowa.

Hmm- no w sumie masz rację - tylko co zrobisz, jak ktoś będzie miał do Ciebie problemy solo - przywalisz mu od razu rurką?

A trenując MA można stopniować atak! Ponadto w przypadku kilku gości - zwykłe MA mogą się przydać - dystanse, timing, szybkość, wytrzymałość (taktyka: znikam :evil: ) itp. itd.
  • 0

budo_adamd
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 3411 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Zróbmy ankietę...

Ja bym chyba pier***nął rurką :twisted:

Pozdrawiam,
AdamD
  • 0

budo_martius
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 4483 postów
0
Neutralna
  • Zainteresowania:JJ

Napisano Ponad rok temu

Zatem sztuki walki, cwiczymy dla... sztuki.
Pozdrawiam

Tu sie nie zgodze

Czlowiek chodzacy po ulicy z palkami, nozami, kastetami w celu samoobrony to poprostu paranoik.
Samoobrona to nie jest cos co przewidzimi kiedy ma nastapic i nie zbroimy sie specjalnie na te jedna chwile. Bo w tej jednej chwili najczesceij nie ma obok nas naszych przyjaciol naszej broni itp.

Pierwsza sprawa w samoobronie to zdobycie broni np od napastnika czy tez np kamienia lezacego albo jakiegos innego przedmiotu a dopiero potem umiejetne sie nim poslugiwanie.
Jak ktos jest sprawny fizycznie, ma orientacje przestrzenna dobry refleks to bron do wykorzystania zawsze znajdzie i nia bedzie potrafil sie poslugiwac. Nietety kiedy cwiczy tylko bronia to najczesciej straci werwe do walki i nie bedzie wiedzial co ma robic kiedy jej nie bedzie mial lub ja straci.
  • 0

budo_robertp
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 2164 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Zróbmy ankietę...

Ja bym chyba pier***nął rurką :twisted:

Pozdrawiam,
AdamD

Pamiętacie film "Zabójcy"
Le Marvin właśnie zastrzelił Ronalda Reagana, sam oberwał postrzał w brzuch, krwawi. Zgarnia forsę, zataczając się wychodzi. Żona (filmowa) Reagana zaczyna lament, że mąż jej kazał, że ona nigdy....
Marvin grzecznie mówi:
-Proszę pani, ja nie mam czasu.
Strzela jej w serce i wychodzi...

I ja chwilami mam tak samo, "Śpieszy mi się" i yawara lub comtech stinger w łapie.
  • 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych

Ikona FaceBook

10 następnych tematów

Plany treningowe i dietetyczne

Forum: 2002 : 2003 : 2004 : 2005 : 2006 : 2007 : 2008 : 2009 : 2010 : 2011 : 2012 : 2013 : 2014 : 2015 : 2016 : 2017 : 2018 : 2019 : 2020 : 2021 : 2022 : 2023 : 2024