Walka dwoma mieczami
Napisano Ponad rok temu
pozdrawiam i mokrego jajka życze
Tygrys
p.s
Czy ta sztuka nie nazywa się czasem Shiki ?
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
w epoce edo KAZDY samuraj nosil i uzywal 2 mieczy najczesciej byla to kombinacja katany i wakizashi badz jak np. musashi - tashi i katany, bardzo zadko uzywano tanto w polaczeniu i inna bronia.
generalnie bardzo trudno jest walczyc dwiema broni o tej samej dlugosci stad kombinacje takie jak powyzej napisalem, o walce dwiema katanami nie slyszalem nawet . . . ale podobno byly szkoly nauczajace walki dwoma wakizashi.
z tego co wiem w polsce nie ma nauczyciela walki dwoma mieczami.
Napisano Ponad rok temu
pozdrawiam
Tygrys
p.s
Może by tak spróbować tej walki ?? jak spróbuje to opiszę jej przebieg i moje refleksje na ten temat..
p.s2
Jeśli ktoś ma jakieś doświadczenia w tym temacie to poprosił bym o opisanie wrażeń i jakieś ciekawe spostrzeżenia
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
NITEN ICHI RYU
Troche wiadomosci na ten temat:
I recommend you get as close as possible to the source. Virtually, that is. Visit Colin Hyakutake's website [link widoczny dla zalogowanych Użytkowników] and get the perspective of the ryu's soke. It's a short 5 or 6 pages, but VERY informative.
There are a few NIR resources out there.
Manual: "NITEN ICHI RYU: THE SWORD OF MUSASHI MIYAMOTO" by Kim Taylor. go to SDK Supplies (Manuals)
[link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
NIR Bokuto Set: see SDK Supplies (Bokuto)
Demonstration Video: "Hyoho Niten Ichi Ryu Kenjutsu" performed by Imai Masayuki, NIR Soke. Go to SwordStore.com. [Yes, I know it is expensive, but that's all there is available.]
But none of this will do any good for learning unless you are trained by an experienced teacher.
Also check the back issues of "Furyu," issue #3 (Winter 1994/1995) in particular, for a pair of articles:
"NITEN ICHI RYU: THE SWORD OF MUSASHI MIYAMOTO" by Kim Taylor (pp. 27-33),
and
"COMMENTS ON MUSASHI'S 'GORIN NO SHO'" by Imai Masayuki (NIR Soke) and translated by Colin Hyakutake, (pp. 34-38).
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
pozdrawiam i dziękuje za odp.
Tygrys
Napisano Ponad rok temu
jest pareszkół miecza, gdzie uczy się walki 2 długimi na raz. Z mojej działki to Kuk Sul, Shim Gum Do, HRD/Farang.
Napisano Ponad rok temu
1. I-kajo Eigetsu no tachi (Ni O no kurai)
2. Ni-kajo Suigetsu no tachi (Tenchi no kurai)
3. San-kajo Isonami no tachi (Huyo no kurai)
4. Yon-kajo Murakomo no tachi (Sasu no kurai)
Z tego co wiem wlasnie nimi Musashi sie inspirowal tworzac Niten Ichi ryu.
Widzialem jedna forme w akcji - niesamowite.
Napisano Ponad rok temu
Ze szkoły Tenshin Shoden Katori Shinto ryu formy Ryoto :
1. I-kajo Eigetsu no tachi (Ni O no kurai)
2. Ni-kajo Suigetsu no tachi (Tenchi no kurai)
3. San-kajo Isonami no tachi (Huyo no kurai)
4. Yon-kajo Murakomo no tachi (Sasu no kurai)
Z tego co wiem wlasnie nimi Musashi sie inspirowal tworzac Niten Ichi ryu.
Widzialem jedna forme w akcji - niesamowite.
mam cos pokazowego z NY gdzieś na starym video, pełny odjazd.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
A tak poważniej to ostatnio dotarłem na ciekawą stronę:
[link widoczny dla zalogowanych Użytkowników] - Academy of European Medieval Martial Arts. Mają tam mnóstwo materiałów na temat walki mieczami i nie tylko (średniowiecze jakby na to nie patrzeć ) - więc jak się wgryziesz to pewnie znajdziesz coś na w/w temat.
Pozdrawiam
P.S. Sztywne łącze essential - PDF'y po 30-50 MB :?
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Tak owszem byl ) Zwal sie Nasir, a garl go o ile pamietam Mark Ryan. Ilez to ja na roznych MUD-ach prosb pisalem do Wizardow coby zrobili dwurecznych wojownikoofw serialu tv o Robin Hoodzie był niewierny saracen który władał mieczami w ilości sztuk dwa :wink:
A tak na serio to popatrzcie jak kiedys powtorza Robina jak walczyl Nasir i jakiej dlugosci byly jego miecze (a moze raczej szable). W porownaniu ze standartowym jak na tamte czasy mieczem jedynka lub poltorakiem to jednak byly zdecydowanie krotsze, zagiete bardzie niz katana i te czynniki dterminowaly styl walki i mozliwosci uzywania 2 sztuk naraz.
2 sztukami Katany, ktora ma jednak inny stosunek dlugosci klingi do rekojesci takie numery by raczej nie wyszly (ale moze sie myle). Blizej do dwurecznosci chyba bylo by z mieczem (nie znam nazwy) taki a'la nin-ja, z kwadratowa tsuba i krotszym niz katana standartowa ( o ile mozna podac standartowa dlugosc katany)
Napisano Ponad rok temu
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
dziś-18.04 na TVN 19.40-wiatrówki gładkolufowe
- Ponad rok temu
-
pozwolenie na broń-dokumenty
- Ponad rok temu
-
Sklep z nożami