Podcięcia
Napisano Ponad rok temu
Mam pytanie , jak często używaćie podcięć ?jakie są wasze ulubione ?
moje ulubione to:
zagarniające (hook)z obrotu
boczne z podparciem (chodzi o ręce)
i z obrotu krawędzią stopy 8)
pozdrawiam was
Tygrys :twisted:
Napisano Ponad rok temu
samo podciecie mi nie wychodzi , latwo przeciwnik podnosi np. noge i nici z podciecia. Jedynie po mocnym low-kicku sie przewracaja, ale mnie wtedy golen napiernicza, wole wiec wogole nie podcinac.
jak bylem mlodszy to probowalem tzw. miotelki z kung fu,ale to dla zabawy raczej. czasem wyszlo ,ale tylko za 1 razem.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
No to niezlego musisz miec strzala jezeli sie przewracaja...Jedynie po mocnym low-kicku sie przewracaja, ale mnie wtedy golen napiernicza, wole wiec wogole nie podcinac.
Podciecia sa moim zdaniem wogole trudne do wykonania. Nie potrafie niestety nadac zadnej logicznej nazwy mojemu ulubionemu wiec opisze:
Noga podcinajaca idzie do wewnatrz tak, ze nogi zderzaja sie piszczel-piszczel. Zakladajac oczywiscie ze koles nie ma twardszych piszczeli od ciebie.
A co do miotelki - jak masz dynamike i jestes silny to jest zajebista. Juz pare razy ostro ladowalem na dupie po takiej kosie... ale mi sie nie udaje
Napisano Ponad rok temu
Zdecydowanie opowiem się za to za LOW KICKAMI.
Naprawde kilka soczystych LK może załatwić sprawe, a pozatym są zdecydowanie łatwiejsze do wykonania.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Dla mnie podcięcia to tylko i wyłącznie pokazówka (mała skuteczność, a jeszcze nie jakby nie wyszło 8O - to od razu dostajemy buta na twarz albo "zapoznajemy się bliżej z budową chodnika" ).
Zdecydowanie opowiem się za to za LOW KICKAMI.
Naprawde kilka soczystych LK może załatwić sprawe, a pozatym są zdecydowanie łatwiejsze do wykonania.
też się z tym nie zgadzam, dobrze wykonane podcięcie i w odpowiednijm momencie jest straszne w skutkach dla podcinanego, leci na łeb. Co do łatwości low-kicków też się nie zgodzę - można zrobić jakiś tam low-kick, ale musi być on jeszcze skuteczny a to już inna sprawa. W walce jedno i drugie jest trudne.
Napisano Ponad rok temu
Chong Lee myśle, że sparing z judoką zmienił by twój punkt widzenia :wink:
Możliwe.
W końcu człowiek uczy się całe życie. 8)
Napisano Ponad rok temu
Jedno wiem, warto umiec podcinac:).
Napisano Ponad rok temu
Pokazówka???w taekwondo w ogóle nie używaliśmy podcięć w sparingach,wiec kiedy pierwszy raz zrobilismy sobie ze znajomym capoeiristom międzystylowy sparing,to po chwili leżałam i zastanawiałam się co sie stało 8O po prostu należy znać podcięcia i albo je wykorzystywać,albo umieć ich unikać 9a najlepiej jedno i drugie)Dla mnie podcięcia to tylko i wyłącznie pokazówka (mała skuteczność, a jeszcze nie jakby nie wyszło 8O - to od razu dostajemy buta na twarz albo "zapoznajemy się bliżej z budową chodnika" )
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Dobrze prawisz, sally. Ja podciec uzywam tylko go jestem w klinczu, nic wyszukanego, ot popchniecie przeciwnika i wyhaczenie mu jednej nogi. Reszta dzieje sie juz w parterze.
trochę zbyt upraszczasz sprawę, ja stosuje je już z dłuższego dystansu - parter jest OK, ale nie jak pracujesz na meczach, gdzie zdarzało mi się używać podcięć jak sytuacja tego wymagała - gościu się przewracał, następnie dostawał buta w głowę, dużo osób z ochrony tak robiło nie tylko ja
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
Kryzys....
- Ponad rok temu
-
Trenowany styl a kontuzje
- Ponad rok temu
-
mma w krakowie
- Ponad rok temu
-
HMB - skutki uboczne....
- Ponad rok temu
-
judoga
- Ponad rok temu
-
Francuskie Forum ???
- Ponad rok temu
-
Jak się przygotować do Muai Thai i BJJ?
- Ponad rok temu
-
Gdyby wszyscy trenowali sztuki walki
- Ponad rok temu
-
Po pijaku!
- Ponad rok temu
-
Konfrontacje - rozwiązania bojowe, Jak sądzicie?
- Ponad rok temu