"testy twardości"
Napisano Ponad rok temu
Zapisałem sie niedawno (na pocz. stycznia) na treningi Karate Kiokushin.
Chciałem sie dowiedzieć czy istnieja jeszcze w karate tzw. testy twordosci, o których czytałem w jakichś starych gazetach "Czarny Pas".
Jeżeli takowe testy sa przeprowadzane to na jakich stopniach i co Wy o nich sadzicie.
Dzięki.
Napisano Ponad rok temu
Z tego co wiem,w okinawskich szkołach dużo utwardza się ręce-np. uderzając uchi(yoko) uke.W KK nacisk kładzie się z kolei na twardość mięśni brzucha,o czym masz (albo będziesz miał) możliwość się przekonać.
Jako takim testem twardości może być kolejny egzamin,coraz cięższy,z większą ilością walk i materiału.
Raczej nie stosuje się jednak jakichś konkurencji,po których chodziłoby się z podniesioną głową-przecież w karate chodzi o ciągłe doskonalenie się.Wyjątkiem jest tutaj test "100 kumite",ale to póki co nie dla Ciebie.I nie dla mnie :wink:
Napisano Ponad rok temu
a glowy sie nie utwardza?
Głowe utwardza sie na zawodach
Napisano Ponad rok temu
Czytałem w wyżej wymienionych czasopismach o testach polegajacych na kopaniu w krocze stojących w sanchin dachi (sorki jesli źle napisałem) uczniów i zadawanie im innych ciosów np: na watrobę czu brzuch.
Pisano tam Również że promotorem tych działań był A. Drewniak.
Dzięki za odzew. I oczywiscie ponawiam pytanie "czy są i co onich sadzicie?"
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
A takie przyjmowanie technik w sanchin jest nadal praktykowane,przynajmniej u mnie w klubie. O ile mi wiadomo,w goju-ryu i uechi-ryu też ćwiczy się w ten sposób (tyle że w uechi sanchin jest na otwartych dłoniach).Istotnie jest to bardzo dobry element treningu,nie tylko kyokushin,bo to wywodzi się z goju-ryu-w tamtejszych dojo jest to podstawowa forma ćwiczona na każdym treningu (przynajmniej w Japonii i na Okinawie).Podobnie z utwardzaniem rąk-do bólu,prawie do miazgi,procentuje to po czasie.
A z tym kopaniem kin geri w nabiał,to oglądałem kiedyś na Discovery program,gdzie jakiś Amerykus założył szkołę o nazwie bodajże "combat gi"-żadnego kumite czy kata,tylko przyjmowanie technik,w tym na krocze i punkty witalne,krtań etc. Najwyższym testem twardości tam jest przejście iluś stacji z opaską na oczach-ładują yoko,mae geri,tsuki,kin geri,shuto i inne techniki na każdej stacji inna w inne miejsce...
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
nie wiem skąd wtrzasnołes ten Czarny Pas,który przestał ukazywac sie pod koniec lat 80-tych,po tym jak Rysiek Murat przegrał sprawe Sądową o zniesławienie Drewniaka i miał go przeprosić na swoich łamach.
Dla wyjaśnienia podam,że redaktorem naczelnym czarmnego pasa był Rysiu Murat twórca polskiego karate o nazwie TSUNami ,który zdał w tajemniczych okolicznościacj juz dawno na 10 dan.
Testy twardości były i sa stosowane w róznych sztukach walki , a mają różnorakie znaczenie.Jeżeli ktos dopuszczał sie kopania w sanchin dachi w ktrocze to miał nieżle po układane pod sufitem.Ale pamiętam jak sprawdzano nas w sanchin czy uda sa odpowiednio napięte i skręcone do wewnątrz tak aby nie przeszła stopa ,symulując atak na jądara .Patrząc z boku ktos nie zoriętowany mógł to odbierać jako kopnięcie w krocze co było mylne i bezsensowne.
Shihan Drewniak 6 dan to jedyny polak trenujący u sosoai Oyamy kiedy innym śniło siei marzyło o trenowaniu karate.
Jego prace szkoleniową w Japonii kontynuje sensei Bogdan Jeremicz 4 dan z Gadńska ,który juz kilkakrotnie gościł w karaju kwitnącej wiśni pobierając nauki w najlepszych dojo w całej Japonii.Zresztą sensei ten co roku wyjeżdza tam na szkolenia i jest obecnie najlepszych szkoleniowcem relanego kyokushin w Polsce. :-)
Napisano Ponad rok temu
oczywiscie abstrahuje teraz od takiego systemu jak kyokushin w ktorym uderzen rekoma na glowe nie ma a uderzenia na korpus wywoluja jedynie grymas usmiechu na twarzy...
Napisano Ponad rok temu
Rozwialiście moje watpliwości i cieszę sie ze mnie nikt nie będzie na egzaminie po jajach okładał. Jak chyba kazdy chłopak poprostu nie lubie tego uczucia. Chyba się ze mna zgadzacie:-)
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Np. taki wybitni piesciarze jak Felix Sawon rzyjeli (na glowe) w trakcie kariery po kilka celnych ciosow, a wygrali kilkaset walk z czego wiekszosc prze KO. To jest mistrzostwo!!!
Ciekawe ile walk by Savon wygral, jak by sie poddawal takim testom? Wybitni roznia sie tym od mniej wybitnych, ze nie zbieraja w leb.
K_P
Napisano Ponad rok temu
Zresztą szkoda tych pięściarzy ,którzy za 5 minut sławy płaca całe zycie
Napisano Ponad rok temu
I ten Savon w czasie calej kilkunastoletniej kariery bokserskiej, jak policzyli znawcy przedmiotu tylko trzy, czy cztery razy byl trafiony troche mocniej w glowe! (wiekszosc zbiera tyle w czasie jednego sparingu...)
To swiadczy o wybitnej obronie Savona, co przy jego niesamowitym uderzeniu, dalo w rezultacie jednego z najwybitniejszych w dziejach piesciarza!
Obecnie zdrowy na ciele i umysle zajmuje sie szkoleniem swoich nastepcow.
K_P
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
wspolczesne karate
- Ponad rok temu
-
jak wygląda egzamin na 1 dan?
- Ponad rok temu
-
Ashihara Karate
- Ponad rok temu
-
wado ryu
- Ponad rok temu
-
Zawody w Oyama Karate - zasady
- Ponad rok temu
-
jakie sa zasady sedziowania w zawodach stylu Shotokan?????
- Ponad rok temu
-
Co i gdzie?
- Ponad rok temu
-
Gdzie w Wa-wie mogę trenować Kempo???
- Ponad rok temu
-
Gdzie Goju-ryu we Wrocku?
- Ponad rok temu
-
Użytecznośc kolan i łokci