Skocz do zawartości

Zdjęcie

ah te yop chagi.....

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
24 odpowiedzi w tym temacie

budo_qwert_il
  • Użytkownik
  • PipPipPip
  • 295 postów
0
Neutralna
  • Zainteresowania:Taekwondo

Napisano Ponad rok temu

ah te yop chagi.....
Cześć wszystkim. Chiałbym sie zwócić do was (a zwłaszcza do dłużej trenujących) z pomocą. Otórz mam problem z techniką Yop Chagi. Po prostu mi nie wychodzi. mam problem z prawidłowym uniesieniem kolana. i zamiast czystego Yop Chagi wychodzi mi coś podobnego do "dwit czagi" (wersja fonetyczna, bo nie wiem jak to poprawnie napisac). BŁAGAM O POMOC!!!!!!!! poklon
  • 0

budo_combat
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 3360 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Re: ah te yop chagi.....

Chiałbym sie zwócić do was (a zwłaszcza do dłużej trenujących) z pomocą. Otórz mam problem z techniką Yop Chagi. Po prostu mi nie wychodzi. mam problem z prawidłowym uniesieniem kolana. i zamiast czystego Yop Chagi wychodzi mi coś podobnego do "dwit czagi" (wersja fonetyczna, bo nie wiem jak to poprawnie napisac).

Powiem tak: Yop Chagi - wychodzi -ale po dłuższym czasie i pewnej ilosci (raczej b. dużej) powtórzeń. W ogóle jest to IMHO jedna z trudniejszych technik (oczywiscie mówiąc o technikach prostych: np. ap chagi, dollyo chagi etc.).

Cierpliwosci... :wink: Jest to przecież "sztandarowa" technika TKD
  • 0

budo_taxx
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 687 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

czy właściwie wykonywane yop polega na podniesieniu nogi zgiętej w kolanie na wysokość(nie wim jak wysoko) a potem uderzenie stopą (powierzchnia: ehm... jabkytopowiedzieć - otwarta stopa (czyli to czym ziemi dotykamy :P )) w pozycji horyzontalnej (czyli :P poziomo)?
  • 0

budo_moro
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 4585 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

czy właściwie wykonywane yop polega na podniesieniu nogi zgiętej w kolanie na wysokość(nie wim jak wysoko) a potem uderzenie stopą (powierzchnia: ehm... jabkytopowiedzieć - otwarta stopa (czyli to czym ziemi dotykamy :P )) w pozycji horyzontalnej (czyli :P poziomo)?

heh... nie koniecznie poziomo, chociaz w takim ulozeniu technika ma najwekszy zasieg i sile. a kopie sie w praktyce pieta... no, krawedzia stopy powiedzmy.
  • 0

budo_taxx
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 687 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

niekoniecznie w poziomej ? to jak to może wygladać?
  • 0

budo_moro
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 4585 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

powyzej i ponizej poziomu przeciez takze mozesz kopnac yop chagi. nie rozumiem twojego pytania.
  • 0

budo_taxx
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 687 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

powyzej i ponizej poziomu przeciez takze mozesz kopnac yop chagi. nie rozumiem twojego pytania.

skoro mówimy o celu (czyli tam gdzie ma yop dosięgnąć) to spox - zapewnie ze mozna celować w różne części ciała - ja myslałem o samym ułożeniu stopy. Myślałem że można ją ustawić niehoryzontalnie albo coś?
  • 0

budo_moro
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 4585 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

tobie chodzi o horyzontalne ulozenie stopy? tak stopa powinna byc ulozona poziomo.
  • 0

budo_zagier
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 738 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Panowie filozofujecie :)
Według mnie problem - Qwert_il'a - leży w rozciąganiu.
Qwert_il, rozciągaj się też w te dni kiedy nie trenujesz.
Wzmocnij mięśnie nóg.
I tak jak Moro powiedział nie "katuj się" non stop robieniem YOP'a nad głową.
  • 0

budo_sobol
  • Użytkownik
  • PipPipPip
  • 119 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Też mi się zdaje że to wina słabego rozciągnięcia sczególnie w biodrach. Cwieczenia typu motylek najlepiej z partnerem (wchodzeni na kolana), (siadu płotkarskiego się już prawie nie robi bo bardzo szkodzi na kolana, ale od czasu do czasu można spróbować). Rób technike wolno na wysokość pasa. Koncentruj się na drobnych sczegółach najpierw pilnuj np. kolana, poźniej stopy na której stoisz, itd. po czasie zobaczysz że wszystko połaczy się w całość aż w końcu wszystko zacznie wychodzić automatycznie. Nauka technik to także takie programowanie mięśni.
  • 0

budo_qwert_il
  • Użytkownik
  • PipPipPip
  • 295 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

dzięki za rady. ale wątpie żeby to był problem moich nie rozciągniętych mięśni. bo jak wykonujemy ćwiczenie "motylki" to przy całkowitym rozluźnienu nóg kolega moze mi nogi docisnąc do samej ziemii. ale musze robić chyba więcej ćwiczeń na samo rozruszanie bioder.

Szczerze mówiąc nie wiedziałem, że siad płotkarski źle działa na kolana. Bede musiał sie kontrolować...
  • 0

budo_garelf
  • Użytkownik
  • Pip
  • 15 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Gucio prawda.... nie ma to nic z rozciagnieciem. Ja osobiscie tez mialem z tym problem... jak poradzic sobie z tym ? moim zdaniem najlepiej przytrzymaj sie czegos i zacznij seriami okolo 20 robic bardzo wolni yop chagi zwracajac uwage na ulozenie stopy (tzn zeby pieta byla wyzej niz palce i kopac pieta) oraz ulozenie do yop ... rob tak powoli sobie mozesz pozniej ciezarki sobie na noge walnac a napewni ci to pomoze a z czasem twoje yop bedzie zabijalo:)
  • 0

budo_qwert_il
  • Użytkownik
  • PipPipPip
  • 295 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

hmmm...... musze spróbować. ciężarki mam... tylko czy odpowiednie. mam dwa cienżarki na nogi po 1,5 kg. każdy. chyba są ok, nie?
JESTEM TAKI ZDESPEROWANY, ZE ZROBIE WSZYSTKO
dzięki za pomoc poklon
  • 0

budo_garelf
  • Użytkownik
  • Pip
  • 15 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

tez mam 2x 1,5 jakos sie je za bardzo nie czuje heh pamietaj tylko wolno i dobrze skladaj sie do kopniecia
  • 0

budo_qwert_il
  • Użytkownik
  • PipPipPip
  • 295 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

dziękli za rady. stosuje i mam wrażenie że coraz łatwiej mi sie kopie
  • 0

budo_garelf
  • Użytkownik
  • Pip
  • 15 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Spox. Ciesze sie ze mglem w jakis sposob pomoc ... Ja stosuja ta sama metode cwiczen jeszcze do dolyo i goro chagi.. swietna rzecz
  • 0

budo_qwert_il
  • Użytkownik
  • PipPipPip
  • 295 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

mi dolyo i goro raczej mi wychodzą. A dzięki radom to i nawed yop jakoś już tam wygląda. tylko troche dziwi mie to, że wychodzi mi goro z obrotu a teotytycznie proste yop nie bardzo. ale TRENING CZYNI MISTRZA. więc trzeba trenować
  • 0

budo_pjotrek
  • Użytkownik
  • PipPipPip
  • 221 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

" ach te yop chagi "
nie ma nad czym wzdychac, to jednna z "fajniejszych :) " technik w tkd, i rozbijanie ta technika desek to sama przyjemnosc :D
osobiscie to bardzo lubie ta technike,
  • 0

budo_taxx
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 687 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

no i ja tez lubie bardzo. Czy przy robieniu yop-ch trzeba wychylać tułów do do dołu (tak zeby kąt miedzy tułoiem był jak najmniejszy a noga była jak najwyżej)?
  • 0

budo_taxx
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 687 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

kąt miedzy tułoiem był jak najmniejszy

między tułowiem a nogą kopiącą ma sie rozumieć :oops:
  • 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych

Ikona FaceBook

10 następnych tematów

Plany treningowe i dietetyczne

Forum: 2002 : 2003 : 2004 : 2005 : 2006 : 2007 : 2008 : 2009 : 2010 : 2011 : 2012 : 2013 : 2014 : 2015 : 2016 : 2017 : 2018 : 2019 : 2020 : 2021 : 2022 : 2023 : 2024