ah te yop chagi.....
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Chiałbym sie zwócić do was (a zwłaszcza do dłużej trenujących) z pomocą. Otórz mam problem z techniką Yop Chagi. Po prostu mi nie wychodzi. mam problem z prawidłowym uniesieniem kolana. i zamiast czystego Yop Chagi wychodzi mi coś podobnego do "dwit czagi" (wersja fonetyczna, bo nie wiem jak to poprawnie napisac).
Powiem tak: Yop Chagi - wychodzi -ale po dłuższym czasie i pewnej ilosci (raczej b. dużej) powtórzeń. W ogóle jest to IMHO jedna z trudniejszych technik (oczywiscie mówiąc o technikach prostych: np. ap chagi, dollyo chagi etc.).
Cierpliwosci... :wink: Jest to przecież "sztandarowa" technika TKD
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
heh... nie koniecznie poziomo, chociaz w takim ulozeniu technika ma najwekszy zasieg i sile. a kopie sie w praktyce pieta... no, krawedzia stopy powiedzmy.czy właściwie wykonywane yop polega na podniesieniu nogi zgiętej w kolanie na wysokość(nie wim jak wysoko) a potem uderzenie stopą (powierzchnia: ehm... jabkytopowiedzieć - otwarta stopa (czyli to czym ziemi dotykamy )) w pozycji horyzontalnej (czyli poziomo)?
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
powyzej i ponizej poziomu przeciez takze mozesz kopnac yop chagi. nie rozumiem twojego pytania.
skoro mówimy o celu (czyli tam gdzie ma yop dosięgnąć) to spox - zapewnie ze mozna celować w różne części ciała - ja myslałem o samym ułożeniu stopy. Myślałem że można ją ustawić niehoryzontalnie albo coś?
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Według mnie problem - Qwert_il'a - leży w rozciąganiu.
Qwert_il, rozciągaj się też w te dni kiedy nie trenujesz.
Wzmocnij mięśnie nóg.
I tak jak Moro powiedział nie "katuj się" non stop robieniem YOP'a nad głową.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Szczerze mówiąc nie wiedziałem, że siad płotkarski źle działa na kolana. Bede musiał sie kontrolować...
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
JESTEM TAKI ZDESPEROWANY, ZE ZROBIE WSZYSTKO
dzięki za pomoc poklon
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
nie ma nad czym wzdychac, to jednna z "fajniejszych " technik w tkd, i rozbijanie ta technika desek to sama przyjemnosc
osobiscie to bardzo lubie ta technike,
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
kąt miedzy tułoiem był jak najmniejszy
między tułowiem a nogą kopiącą ma sie rozumieć
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
..... te kolana
- Ponad rok temu
-