Spalenie tłuszczu i trochę rzeźby
Napisano Ponad rok temu
Mam 188cm wzrostu i 86 wagi, więc teoretycznie w normie. Gorzej że mam dosyć nieforemną budowę ciała. Mam mocno obtłuszczone uda i pośladki, co wyjątkowo nieładnie wygląda u faceta. A niestety rodzinne jest u mnie odkładanie się tłuszczu w tych częściach ciała (mam taką gruszkowatą budowę). Brzuch - no kaloryfera nie mam, zdecydowanie Klatka piersiowa jest w miarę w normie, ale też powoli widać tam więcej tłuszczyku. Łapki mam za to raczej chude. 2 lata temu znalazłem w szafie skakankę i umyśliłem sobie żeby zacząć skakać. Przez ponad pół roku każdego dnia robiłem na niej 1000 podskoków (poświęcałem temu około 20 minut). W tym czasie schudłem 10kg (z 92 do 82). Głównie zeszło mi z brzucha i pośladków, chociaż moja budowa dalej pozostała taka śmiesznie nieforemna. Potem znowu odłożyłem skakankę i po roku zaczynam troszkę tyć... już ważę 86kg i znowu urósł mi brzuch i tyłek. Zapisałem się na siłownię, ćwiczę 2x w tygodniu, poza tym staram się jak najczęściej jeździć na rowerze, chodzić itd. Zastanawiam się czy nie zacząć biegać. Moglibyście mi doradzić jakieś ćwiczenia na zrzucenie tkanki tłuszczowej głównie z uda i pośladków? Również przydałoby mi się coś na wyrzeźbienie klatki.
Pozdrawiam
Napisano Ponad rok temu
do tego ja bym spróbował po każdym treningu siłowym trening aerobowy. W domu mam orbitrek, szczerze mówiąc do końca nie wiem, czy to aerob, ale jak utrzymuje tętno 140-150 przez 20 minut, to wiadra na pot nie starczy.
Napisano Ponad rok temu
W domu mam orbitrek, szczerze mówiąc do końca nie wiem, czy to aerob, ale jak utrzymuje tętno 140-150 przez 20 minut, to wiadra na pot nie starczy.
No właśnie nie wiem czy większy sens jest mordować się po całości (czyli jakieś biegi, baseny itp), czy mordować tylko te nogi i poślady. Czy są jakieś skuteczne ćwiczenia na zrzucenie nadmiaru tłuszczu tylko z tych miejsc (bo na razie chciałbym się na tym głównie skupić, resztą wolałbym się zająć później), czy po prostu "ćwicz ćwicz aż cały schudniesz"?
Napisano Ponad rok temu
na trening 3x w tyg. można już wynaleźć dobry plan, chyba FBW będzie się nadawał, o ile się nie mylę, więc próbuj.
o oczywistości diety chyba nie muszę przypominać
P.S. ja ważę 86-87 przy 190 i spoko się z tym czuje, mógłbym coś jeszcze zrzucić, ale źle nie wyglądam i o to tu chodzi. Wagą się nie przejmuj, liczy się wygląd
Napisano Ponad rok temu
Pozdrawiam