[quote name="budo_tomasz"]
to chyba jakies nieporozumienie 8O cieszyc ze on jest lekki 8O
przeciez miecze originalne mialy od 3 do 6 kilo w zaleznosci od dlugosci miecza

[/quote]
No co Ty, Tomek, do ladnego pomachania

:wink:
Musi lekki byc. I jeszcze strzelac ladnie :wink:
[quote]Czegos wiecej niz machanie mieczami i machanie rekami i machanie nogami.
szczerze mówiąc albo pod wływem wyraziłeś się niejasno, albo ja jestem zbyt śpiący - o co chodzi?[/quote]
Znaczy ja mysle, ze Ukyo wyrazil sie bardzo jasno, zwlaszcza jak na stan "pod wplywem" :wink: Sephiroth_ex ja ci to moge wprost powiedziec, albo tak bardziej oglednie (jak Ukyo). Wprost to wyglada tak, ze na tym forum w znakomitej wiekszosci siedza ludzie, ktorzy zajmuja sie ta chinszczyzna w miare - jak na swoje mozliwosci - na powaznie. I z tego punktu widzenia teksty typu "poleccie mi ksiazke, to sie sam naucze taiji" czy tez "kupie sobie miecz i bede ladnie machal" brzmia po prostu niepowaznie. Malo tego, czasami wywoluja zgrzyt zebow :wink: .
Krotko mowiac przeslanie Ukyo brzmialo mniej wiecej tak: sprobuj czlowieku czegos przyzwoitego, zamiast rzezbic i czas tracic.
Ja tam jestem o tyle wyrozumialy, ze znam sporo ludzi cwiczacych sportowe wushu, ktorym zalezy po prostu na ladnym ruchu bez jakis glebszych tresci. Ale nawet przy takiej motywacji to po prostu nie ma zmiluj, trzeba sie troche pomeczyc, miec jakies podstawy. I nie da sie tego nauczyc samemu. Awykonalne po prostu.
K.
[/quote]