Oczywiście czułem pewien ucisk na głowę podczas nurkowania.
Czy takie nurkowanie przez pewien czas da jakieś negatywne czy pozytywne skutki?
Pytam bo nie wiem

Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
A po co wypuszczać powietrze podczas schodzenia?mkimura w prawdzie nie jestem plketwonurkiem ale chyba czloiwiek ktury zejdzie na taka glebokosc i wypusci powietrze z pluc ( w trakcie schodzenia np ) to raczej ryzykuje cos wiecej niz zapalenie ucha ... nie sadzisz ??
Napisano Ponad rok temu
Ciśnienie w uszach i zatokach wyrównuje się na kilka sposobów. Najprostszym, a zarazem najczęściej stosowanym jest zatkanie palcami nosa ( zaciśnięcie dziurek poprzez uchwyt palcem wskazującym i kciukiem ) i dmuchnięcie w niego. Uszy się "odetkają" i można dalej się zanurzać, ale przy tej operacji nie wypuszczasz powietrza z płuc. Jeżeli zrobisz to siedząc przed komputerem, uzyskasz efekt odwrotny, ciśnienie w kanalikach usznych i zatokach zwiększy się i przez chwilę poczujesz w uszach dyskomfort. Szybko minie, ponieważ nie jest wywierane na ciebie nadmierne ciśnienie. W wodzie, ciśnienie zmienia się co metr, dlatego zarówno przy zanurzaniu, jak i przy wynurzaniu, konieczne jest częste wyrównywanie ciśnienia w uszach. Ciśnienie w płucach dotyczy tylko nurkujących z butlą, ale nie wiem czy to kogoś interesuje. Jeśli tak, chętnie napiszę to i owo.mkimura w prawdzie nie jestem plketwonurkiem ale chyba czloiwiek ktury zejdzie na taka glebokosc i wypusci powietrze z pluc ( w trakcie schodzenia np ) to raczej ryzykuje cos wiecej niz zapalenie ucha ... nie sadzisz ??
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
co do tego wypuszczania powietrza z pluc , wyobraz sobie ze ejstes na powierzchni wody i do dna jest powiedzmy 10 metrow jesli zanurkujesz to bedziesz plynal bardzo wolno w dul :
1) powietrze kture masz w plucach wypycha ku gorze
2) jesli cos cie wypycha do gory to trzeba bardziej wytezyc miesnie za czym idzie wieksza starta tlenu na dotlenienie miesni ,
wiec zatrzymujac powietrze a puzniej dwutlenek wegla w plucach tylko blokujemy splyniecie w dul ( moze nie tak bardzo ale zawsze jest jakis opor ) , moze to brzmi smiesznie 4-5 metrow ..tak naprawde jest to juz glebokosc dosc duza - aby przy pieciu metrach doplynac do dna trzeba sie niezle wysilic. A osoby kture nie maja dobrze wycwiczonych miesni,pluc moga nie dac rady wyplynac spowrotem ( zakladajac ze dno jest jeszcze nizej)
.
Pozdrawiam
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
No dobra przesadzilem z tym wyporem ale nadal uwazam ze czlowiekowi bez pianki ktury wczesniej za wiele nie cwiczyl bedzie ciezko z wyplynac do gory z 4-5 metrow nie odbijajac sie od dna, moze sie myle jak tak to napisz cos o tym
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Oczywiscie ale wyraznie jest napisane, ze byla termoklina, hipolimnion wiec jest jasne jaka to byla pora roku i mniej wiecej jakie miesiace="taketa"]dlatego napisalem "CHYBA" przy liczbie stopni ... a to jaka jest temperatura zauwaz zalezy od pory roku i miejsca w kturym sie nurkuje
![]()
... co do opazen to wloz reke do wody o tem 5 stopni na 30 minut a puzniej przeloz do wody o temperaturze .. bo ja wiem 16-18 stopni ...
Napisano Ponad rok temu
RobertP > co do tego wypuszczania powietrza z pluc , wyobraz sobie ze ejstes na powierzchni wody i do dna jest powiedzmy 10 metrow jesli zanurkujesz to bedziesz plynal bardzo wolno w dul :
1) powietrze kture masz w plucach wypycha ku gorze
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
- Ponad rok temu
- Ponad rok temu
- Ponad rok temu
- Ponad rok temu
- Ponad rok temu
- Ponad rok temu
- Ponad rok temu
- Ponad rok temu
- Ponad rok temu
- Ponad rok temu