Rozporzadzenie Rady Ministrow z dnia 12 listopada w spr.....
Napisano Ponad rok temu
dla instruktorow i nie tylko...
Rozporzadzenie wchodzi w zycie z dniem 6 lutego czyli za kilka dni
[link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Phhh, to jeszcze nic. Zobacz, co było w projekcie rozporządzenia:Po prostu brak słów, najchętniej to bym teraz :snipersmile: tych którzy to wymyślili.
[link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
a szczególnie par.17
BTW, nie ma nic o sztukach/sportach walki różnych niż dalekowschodnie i kickboxing - nie ma też nic o boksie.
Z drugiej strony - jak to bywa w polskim prawie - nie ma definicji "dalekowschodniej sztuki/sportu walki".
Dziwi mnie tylko to, że stopniom poświęcono tak dużo miejsca, jak by nie było ważniejszych rzeczy.
Napisano Ponad rok temu
W zajęciach treningach lub zawodach sportowych, lub sztukach walki moga uczestniczyc osoby wyposażone w sprzęt ochronny, zgodnie z wymaganiami obowiązującymi w danej dyscyplinie sportu lub sztuce walki.
W Aikido nie ma ochraniaczy, ani sprzętu ochronnego.
Napisano Ponad rok temu
Skoro wymagania w aikido nie obejmują konieczności posiadania sprzętu ochronnego, to znaczy że wszystko jest w porządku.Paragraf 11, ust.1
W zajęciach treningach lub zawodach sportowych, lub sztukach walki moga uczestniczyc osoby wyposażone w sprzęt ochronny, zgodnie z wymaganiami obowiązującymi w danej dyscyplinie sportu lub sztuce walki.
W Aikido nie ma ochraniaczy, ani sprzętu ochronnego.
Napisano Ponad rok temu
Osoby o których mowa w ustępie pierwszym nie moga posiadac jakichkolwiek przemiotów mogących spowodowac urazy ciała.
Czyli trening z z jo i bokkenem mamy z głowy.
Napisano Ponad rok temu
Nie o to chodzi. Nie możesz posiadać przy sobie przedmiotów, które przypadkiem mogą spowodować urazy, np. pierścionek, łańcuszek, zegarek, kastet :wink: itp.Paragraf11, ust. 2
Osoby o których mowa w ustępie pierwszym nie moga posiadac jakichkolwiek przemiotów mogących spowodowac urazy ciała.
Czyli trening z z jo i bokkenem mamy z głowy.
Nie ma mowy o żadnej broni czy też imitacjach broni.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Nieprzyjema sprawa.
Napisano Ponad rok temu
a u mnie na jj duzo osob z obraczkami cwiczy
Napisano Ponad rok temu
pare pytan:
bjj nie jest dalekowschodnia sztuka walki? ;-]
judo tez nie - jezeli isc do japonii na zachod... troszke dluzej ale zawsze dojdziesz ;-]
no i dziwi mnie tak szczegolowe opisywanie roznych pierdol , ktore imo powinny byc rozwiazywane na poziomie klubu - ja po prostu zrobilbym taka sama ustawe dotyczaca trenerow , jakie wymagania sa im stawiane , a oni pozniej w swoich klubach widza co jest dobre a co nie...
Napisano Ponad rok temu
Pod terminem dalekowschodnie sztuki walki kryja sie sztuki walki jako takie a nie takie jakie swoje korzenie maja na terenie dalekiego wschodu.
Pod tym terminem laik jakim jest autor tego rozporzadzenia rozumie sztuki walki. Przeciez nie moze byc tak aby takie rozporzadzenie pisala osoba ktora jest w temacie bo to bylo by po prostu dziwne
A takie dokladne opisywanie to mi chyba pierwsze oznaki akcesji do uni europejskiej daje
Napisano Ponad rok temu
A któż to raczy wiedzieć, co autor miał na myśli? Ale to jest znana cecha polskiego prawa, że jest nieprecyzyjne - a interpretacją zajmuje się sąd, Trybunał Konstytucyjny lub co gorsza urzędnik. W projekcie było przynajmniej określone co to są te dalekowschodnie sztuki walki...jup
pare pytan:
bjj nie jest dalekowschodnia sztuka walki? ;-]
judo tez nie - jezeli isc do japonii na zachod... troszke dluzej ale zawsze dojdziesz ;-]
Napisano Ponad rok temu
jest jakis nowy tekst ustawy na to?
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Ciekaw jestem jak bedzie z Capoeira. Interesujaca jest kwestia nadawania stopni i przeprowadzania egzaminow na stopnie. Nie ma przeciez czegos takiego jak "Polski Zwiazek Capoeira", wiec jak mam rozumiec "(...)wlasciwy zwiazek, zwany dalej "zwiazkiem sportowym".". Co do egzaminow to jako takowych w Capoeira nie ma. Jest oczywiscie "batizado", ale troca de cordao to wynik caloksztaltu pracy, a nie jednorazowego popisu (i nie slyszalem nic o tym, by potrzebne bylo uprzednie zlozenie o to podania). Dyplom po egzaminie tez wygladalby dziwacznie klociloby sie to z tradycja Capoeira, wystarczyc winno apelido i cordao (ale to juz moje wlasne odczucie).
Dalej idac to obawiam sie czy punkt mowiacy o "wykorzystanie kwalifikacji sportowych do popelnienia wykrocznia lub przestepstwa" nie przeksztalci sie w nowa ustawe, ktora mocno uderzy po ludziach trenujacych MA - w czasie obrony przed napastnikiem... nie wazne rozumiecie o co mi chodzi (mam nadzieje )
Na koniec wracajac do watku "dalekowschodnich..." to nie zwazajac na zachodnie (bezsprzecznie) pochodzenie tej sztuki mozna ja przeciez ostatecznie potraktowac jako taniec i jak wtedy miala by sie do niej ustawa?
PS: Dziekujemy ci za kolejna bzdure pelna niescislosci panie Leszku.
Pozdrowka!
Napisano Ponad rok temu
,No i dzis wchodzi w zycie
Ciekaw jestem jak bedzie z Capoeira. Interesujaca jest kwestia nadawania stopni i przeprowadzania egzaminow na stopnie. Nie ma przeciez czegos takiego jak "Polski Zwiazek Capoeira"
Będzie więc musiał powstać, o ile wogóle Capoeirę, uznają za sztukę walki. Jak zwykle więc polskie prawo nie dostaje do rzeczywistości.
Dalej idac to obawiam sie czy punkt mowiacy o "wykorzystanie kwalifikacji sportowych do popelnienia wykrocznia lub przestepstwa" nie przeksztalci sie w nowa ustawe, ktora mocno uderzy po ludziach trenujacych MA - w czasie obrony przed napastnikiem...
Istniej coś takiego jak "obrona konieczna", niek nie będzie wtedy patrzył czy przed napsatnikiem obroniłes się przy pomocy techniki wyniesienej z jakiejś MA, czy poprostu dałeś gościowi w zęby czy w łeb, po amatorsku.
Napisano Ponad rok temu
a samoobrona to nie sport ani dalekowschodnia sztuka walki 8)
Napisano Ponad rok temu
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
Minuta ciszy
- Ponad rok temu
-
Graplerskie plus uderzane, laczenie
- Ponad rok temu
-
Porazki
- Ponad rok temu
-
Schizy po MA
- Ponad rok temu
-
Strach
- Ponad rok temu
-
;) kopniecia....
- Ponad rok temu
-
Adrenalina - muzyka
- Ponad rok temu
-
Walka wrecz w Poznaniu
- Ponad rok temu
-
Kurs instruktorski - część ogólna w Lublinie
- Ponad rok temu
-
statystyka - ile osob w Polsce cwiczy sztuki walki?
- Ponad rok temu