Zwiazki M.Ueshiba ze skrajna prawica
Napisano Ponad rok temu
Nie na prozno Shioda sensei mowil ze obecnie aikido jest plaskie i puste...
Napisano Ponad rok temu
Kto z nas stal?
Oby nikt
wole juz plaskie i puste aikido...
Napisano Ponad rok temu
Taka sztuke dla sztuki
Napisano Ponad rok temu
jest cos takiego co sie chyba nazywa "dysonans poznawczy". nagina sie rezeczywistosc to takiej, ktora samemu mozna zniesc. to sie wydaje tyczyc wiekszosci respondentow
Ja tam na pewno nie naginam rzeczywistosci dla wlasnych potrzeb. To ze zarowno O'Sensei Ueshiba jak i G.Shioda, mieli swoj udzial w tym krwawym kawalku historii lat 30-tych,i 40-tych jest juz teraz tylko faktem historycznym,i trzeba go zaakceptowac bo nie mozna tego zmienic.
Napisano Ponad rok temu
.. co Dziadek mial byc? partyznat ? czlonek greenpaecu ? czy inny hippis? Dla mnie to sensacja za tania nawet dla brukowca..
rotfl rotfl rotfl rotfl rotfl
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
S.
Napisano Ponad rok temu
nie ma dla mnie znaczenia ilu.. byla wojna i nie mnie to oceniac. Na wojnie nie doonuje sie wyborow jet rozkaz i koniecnioosc . Koniec kropka. Reszta to gdybania pseudo-humanistow.ilu ludzi zabil O'sensei w wojnie z Rosja?
ciekawe co by bylo gdyby aikido mialo korzenie niemieckie? Khem ? Jakbysce patrzyli na lekcje aikido jakiegos shihana ktory 50 lat temu siedzial na wiezy w Oswiecimiu ?
Jak napisałem. nedzna sensacja.. szczepan znow napisal cos czego nie rozumie i juz.
Napisano Ponad rok temu
- jesli zmadrzal to to bardzo chetnie pocwicze, ale obaj nie zyja.
do Aiki - nie chodzi o tania sensacje, ale o wiedze. wiekszosc ludzi nie zna tych faktow i tworzy sobie fikcyjny, wyidealizowany, wygodny dla siebie, bezpieczny, przefiltrowany przez nasz model wychowania i system wartosci obrazek.
A dobro dla japonczyka z konca 19 wieku, shintoisty i prawicowca to cholernie odlegla rzecz od pojecia dobra dla wychowanego w koncu 20 wieku w katolickiej polsce czlowieka... nie ma co tego lekcewazyc.
milosc, harmonia, energia, ptaszki i takie tam maja zupelnie inne znaczenie.... nikt nie mowi ze to zle czy dobrze ale trzeba to wiedziec bo bez tego nie ma zrozumienia....
latwo gadac o prawach wojny i takich tam ajk sie komus najwyzej uszkodzilo nadgarstek. ci ludzie byli na granicy(w wielu tego slowa znaczeniach) i je przekroczyli. ja nikogo nie zabilem i sie do tego nie rwe. nie zamierzam tez zaprzeczac temu czym jestem - zabijanie siebie i innych dla tak absurdalnych wartosci jak ojczyzna czy patriotyzm to dla mnie koszmar... daj boze zebym sie nie zmienil...
...nie wiem co jeszcze....
Napisano Ponad rok temu
"Podobnie Kobayashi Hirokazu.......... "
- jesli zmadrzal to to bardzo chetnie pocwicze, ale obaj nie zyja.
do Aiki - nie chodzi o tania sensacje, ale o wiedze. wiekszosc ludzi nie zna tych faktow i tworzy sobie fikcyjny, wyidealizowany, wygodny dla siebie, bezpieczny, przefiltrowany przez nasz model wychowania i system wartosci obrazek.
A dobro dla japonczyka z konca 19 wieku, shintoisty i prawicowca to cholernie odlegla rzecz od pojecia dobra dla wychowanego w koncu 20 wieku w katolickiej polsce czlowieka... nie ma co tego lekcewazyc.
milosc, harmonia, energia, ptaszki i takie tam maja zupelnie inne znaczenie.... nikt nie mowi ze to zle czy dobrze ale trzeba to wiedziec bo bez tego nie ma zrozumienia....
latwo gadac o prawach wojny i takich tam ajk sie komus najwyzej uszkodzilo nadgarstek. ci ludzie byli na granicy(w wielu tego slowa znaczeniach) i je przekroczyli. ja nikogo nie zabilem i sie do tego nie rwe. nie zamierzam tez zaprzeczac temu czym jestem - zabijanie siebie i innych dla tak absurdalnych wartosci jak ojczyzna czy patriotyzm to dla mnie koszmar... daj boze zebym sie nie zmienil...
...nie wiem co jeszcze....
Wszystko prawda, no moze poza tym, ze nazwy panstw piszemy z wielkiej litery.
Napisano Ponad rok temu
Te ptaszki i takie tam to nasze wymysly, dla mnie to oczywiste i chyba dla kazdego tez
aikido jest piekna dyscyplina sama w sobie
tak jak granie na puzonie
Zostawmy w spokoju tego co puzon wymyslil, zrobil to za nas i szlus...
a ile przy tym wyrznal wrogow i dziewic - pal go licho...
Aikido jest piekne, uczynmy sie dzieki niemu pieknymi - po co nam dziadyga?
Nikt z nas na wojne naszego aikido nie zabierze.
Tak naprawde nie ma dla mnie znaczenia ze iriminage bylo po to zeby glowe ukrecic czy co tam
ma dla mnie znaczenie ze teraz robie to tak ze inni mowia ze to piekne to aikido jest
Niech se bedzie Szczepanie puste i wklesle czy jak to bylo
Napisano Ponad rok temu
Poza tym nie sadze by dziadka obchodzily idealy swoich ucniow. Newt jezeli byly skrajnie prawicowe czy jeakies inne. a nazwijmy je po imieniu byl to nacjonalizm skrajny... trudno mowic o prawicy gdy w kraju nie ma lewicy.. poza tym prawica jest w panstwach demokratycznych o czym moderator nie pamieta.. Japonia byle i jest do dzis cesarstwem. Jasne ,ze status cesarza sie zmienil po wojnie .. Nie zmienie zdania.. szczepan wypycha na sile tanie sensacje. No ale jak sie nei rozumie slowa ewolucja to tzreba to czyms zatuszowac.. nieprawdaz?
Napisano Ponad rok temu
piotrusiu - kazdy chyba w miare powazny i dorosły czlowiek wie ze taki Ueshiba to byl zwykly koles,
Zwykly?? 8O rozne rzeczy mozna o nim powiedziec ale na pewno nie byl to zwykly koles:
145 cm wzrostu, 250 funtow samych miesni;
unieruchamial sumoke Tenryu jedna reka...
regularne medytacje pod kilkudziesiecio metrowym wodospadem
..itd
Napisano Ponad rok temu
piotrusiu - kazdy chyba w miare powazny i dorosły czlowiek wie ze taki Ueshiba to byl zwykly koles,
Zwykly?? 8O rozne rzeczy mozna o nim powiedziec ale na pewno nie byl to zwykly koles:
145 cm wzrostu, 250 funtow samych miesni;
unieruchamial sumoke Tenryu jedna reka...
regularne medytacje pod kilkudziesiecio metrowym wodospadem
..itd
Tak - i do tego jadl, pil, ruchal jak kazdy zwykly czlowiek
A ze byl do tego troche stuknuiety - to tez normalka - kazdy artysta jest.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
.... i podwojnymi podbrudkami hehheehe
w dupa sie ugryz
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
to co my tru robimy ? prowadzimy edukacje aikido ?Smail'u, Aiki ja wogole z wami nie dyskutuje - 90 % respondentow ma po 16-19 lat i
Użytkownicy przeglądający ten temat: 0
0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
Historyczne zdjecie
- Ponad rok temu
-
Egzaminy u dzieci
- Ponad rok temu
-
AIKIDO w Discovery
- Ponad rok temu
-
pozycja...
- Ponad rok temu
-
Honorarium
- Ponad rok temu
-
Kolejny staz...
- Ponad rok temu
-
NEBI VURAL(6 Dan Aikikai) -ktoś coś wie?
- Ponad rok temu
-
Ojciec, prać?
- Ponad rok temu
-
lato i aikido
- Ponad rok temu
-
Co sadzicie o tym randori?
- Ponad rok temu