Egzaminy u dzieci
Napisano Ponad rok temu
coby takich niespodzianek nie bylo, to trzeba dzieciaki odpowiednio zmotywowc i sprzedac im hiostorie tak aby chcialy, a nie musialy
jak beda chcialy, to pozadek same utrzymaja
Napisano Ponad rok temu
Mam ponad 30 dzieciaków. Mam bardzo czytelny system " dyscyplinujący" i dzieciaki ten system akceptują .Przez moje 23 lata praktyki instruktorskiej nigdy nie miałem takiej sytuacji .Jak liczną masz grupę dzieciaków na zajęciach i czy się nie boisz, wiesz moment nieuwagi i ja złamane na głowie kolegi lub bokken w oku koleżanki.
Czasem były guzy ale nosiciele obnosili się z nimi jak z orderami . Musiałem nad tym zapanować bo pózniej sporo chciało mieć taki "ORDER ".
Inna rzecz to rodzice . Do pierwszych pokazów . Po pokazach zawsze otrzymuję "rozgrzeszenie" .
Napisano Ponad rok temu
Zapisy trwaja cały czas więc egzaminy mam w różnych terminach .W tym roku szkolnym były w listopadzie ,będą w lutym i w czerwcu ,na obozie .Ja decyduję kto ma zdawać egzamin . Czas pomiędzy egzaminami jest różny . Jeśli widzę że są gotowi do egzaminu podaję termin z dużym wyprzedzeniem .
super ale to nie jest odpowiedz na pytanie
Oki jak czesto decydujesz ze maja zdawac
Napisano Ponad rok temu
chodzi mi o to jak czesto jakies dziecko zdaje egzaminy.
Ciekawi mnie to z powodu ze nie masz odrebnej skali dla dzieci i doroslych ani zadnego przelicznika.
Jaskli dzieco zdaje 1 egzamin w wieku 7 lat to co dalej?
Napisano Ponad rok temu
Zgadzam się . Ustaliłem z dzieciakami stawki kar . Bardzo często jest tak że widzę że ktoś wykonuje jakąś kare .Gdy się pytam "dlaczego? " to mi mówią " zrobiłem to i to a stawka jest taka i dlatego robię" .to jacol:
coby takich niespodzianek nie bylo, to trzeba dzieciaki odpowiednio zmotywowc i sprzedac im hiostorie tak aby chcialy, a nie musialy
jak beda chcialy, to pozadek same utrzymaja
Jeśli ja wyznaczam karę to zawsze się pytam winowajcy głośno czy wie za co . Słucham odpowiedzi , gdyż były takie sytuacje ,że nie wiedziały za co .
Dzieciaki potrafią same świetnie trzymać dyscyplinę na treningu .
Napisano Ponad rok temu
Nie kołuję tylko pytanie było mało precyzyjne.soma co ty tak kolujesz?
chodzi mi o to jak czesto jakies dziecko zdaje egzaminy.
Ciekawi mnie to z powodu ze nie masz odrebnej skali dla dzieci i doroslych ani zadnego przelicznika.
Jaskli dzieco zdaje 1 egzamin w wieku 7 lat to co dalej?
Generalnie pierwszy egzamin jest po 6 -8 miesiącach . Na 5 kyu jest podobny okres . 4 kyu - to ok. 10 miesięcy . Każdy następny czasokres się wydłuża .
7 lat ? Dojdzie do 1 kyu w wieku 15- 16 lat a potem shodan .
Mam w sekcji chłopaka który ma 9 lat a ćwiczy 5 lat . Jego brat ma teraz 6 lat a ćwiczy 2 i rok .
Napisano Ponad rok temu
O to mi chodilo w tym malo precyzyjnym pytaniu
pozdrawiam
Napisano Ponad rok temu
Kamień spadł mi z serca . :?jesli tak to sie uklada to spoko, nie mam zastrzezen
pozdrawiam
Napisano Ponad rok temu
ten dziecinny shodan jest u ciebie rownoznaczny z shodanem doroslego czlowieka?Dojdzie do 1 kyu w wieku 15- 16 lat a potem shodan .
znaczy ze zaczal w wieku 4 lat? i co, przez 3 lata to sie bawil w dojo? no bo chyba mi nie powiesz, ze cwiczyl aikido?Mam w sekcji chłopaka który ma 9 lat a ćwiczy 5 lat . Jego brat ma teraz 6 lat a ćwiczy 2 i rok .
Napisano Ponad rok temu
Dzieci owszem moga zdawać egzaminy, ale tylko do określonego stopnia (nie za wysoko) np 2 kyu.. P osiagnięciu takiego etapu wymagania powinny byc równożędne bez wzgledu na wiek... O "ulgowym" Shodanie nie mozna tutaj mówić.. :?
Natomiast jeśli pojmuje materiał tak samo jak dorosły człowiek, to dlaczego by nie pozwolić mu zdawać egzaminu tak jak dorosły?? Wytrzyma - chwała mu za to..
Niewytrzyma - mówi się trudno..
Stopień mówi o wtajemniczeniu...Shodan jest tylko jeden..
Soma jak jest u Ciebie??
[link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
A to taki mały akcent mojej wypowiedzi..
Całkiem przyjemny widok..
Napisano Ponad rok temu
Po pierwsze - jeszcze nie doszedł do shodana. Jeśli dojdzie to nie ja będę egzaminatorem .ten dziecinny shodan jest u ciebie rownoznaczny z shodanem doroslego czlowieka?Dojdzie do 1 kyu w wieku 15- 16 lat a potem shodan .
znaczy ze zaczal w wieku 4 lat? i co, przez 3 lata to sie bawil w dojo? no bo chyba mi nie powiesz, ze cwiczyl aikido?Mam w sekcji chłopaka który ma 9 lat a ćwiczy 5 lat . Jego brat ma teraz 6 lat a ćwiczy 2 i rok .
Shodan - shodan , spotkałem dużo ludzi o różnym poziomie i każdy z nich miał shodan .
Może powinieneś zobaczyć tego chłopaka w akcji. Robi techniki bardzo po"tamurowsku " . Optymalny ruch ,zero siłowania się. Bardzo lubię podglądać jego techniki .
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Wprowadziłem egzaminy u dzieciaczków.
10 kyu
Liczenie do 10
3 dowolne przewroty/pady
2 dowolne techniki
jakieś pompki lub przysiady i inna ogólnorozwojówka.
Jak się sprawdzi to dam znać.
Kolejnych egzaminów nie przemyślałem jeszcze ale zastrzegłem
"starza grupa - egzaminy od 6 kyu"
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Jak zdecydujesz się na egzamin to wpadnij do Wałbrzycha
Do _LM_
Dla dzieci są to całkiem jasne regóły. A egzaminy dla nich są wyłącznie dodatkową motywacją.
Użytkownicy przeglądający ten temat: 0
0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
AIKIDO w Discovery
- Ponad rok temu
-
pozycja...
- Ponad rok temu
-
Honorarium
- Ponad rok temu
-
Kolejny staz...
- Ponad rok temu
-
NEBI VURAL(6 Dan Aikikai) -ktoś coś wie?
- Ponad rok temu
-
Ojciec, prać?
- Ponad rok temu
-
lato i aikido
- Ponad rok temu
-
Co sadzicie o tym randori?
- Ponad rok temu
-
Daitoryu- techniki KI druga czesc