Folder czy "Cub" ?
Napisano Ponad rok temu
Chodzi mi tutaj o wasze osobiste preferencje i gusta (jesli to mozliwe z uzasadnieniem, jakie sa wady i zalety obu rozwiazan) Dodam, ze mysle o zastosowaniu jako noz "miejski" np. do samoobrony.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Ja uzywam teraz MOD Tempest, i wierz mi, ze folder dobrej klasy jest w stanie wytrzymac prawdziwe tortury (a przetestowalem go solidnie).
Natomiast powoli dochodze do podobnej refleksji co PiterM: tzn. tak naprawde trzeba miec dwa noze - folder najlepiej EDC do self defence i sredniociezkich prac oraz noz ze stala klinga 5-7" do wyprawy w teren.
Pozdrawiam
Napisano Ponad rok temu
spuud
pozdrawia
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Ech, odbieram temat jako prowokacje
Eee, zaraz tam prowokacja..... :-)
Chce poznac opinie praktykow. Wiem ze folder jest poreczniejszy, ale do krotkich nozy ze stala klinga dodawane sa czesto kabury z tek-lockiem, mozna je umiescic dodatkowo na szelkach taktycznych, itp.
Wiem, ze niektorzy z forumowiczow uzywaja takich rozwiazan, chcialem sie dowiedziec, jak sie sprawdzaja w stosunku do foldera. Mam tu na mysli np. szybkosc wydobycia i otwarcia noza np. w sytuacji stresowej, porecznosc noszenia, itp.
Napisano Ponad rok temu
folder najlepiej EDC do self defence i sredniociezkich prac
Aaale czy nie za długo zajmuje otwieranie w razie czegośtam...?
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Roznica jest minimalna. Folder masz w kieszeni na klipsie, a stalke masz pewnie poziomo na pasku z tylu (bo mowimy o zastosowaniach miejskich). Zawsze mozesz zyskac na czasie wydluzajac dystans (np: krok w tyl polaczony juz z sekwencja dobycia noza). Wszystko zalezy od treningu.Aaale czy nie za długo zajmuje otwieranie w razie czegośtam...?
PS. Polecam artykul na stronie PiteraM o Hornecie i roznicy w czasie otwarcia manualu i auto.
pozdrawiam
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
Co innego klasy Camillus CUDA CQB-1?
- Ponad rok temu
-
Co na poczatek ??
- Ponad rok temu
-
Tak sobie piszę...