aikido a chrzescijanstwo
Napisano Ponad rok temu
sprobuje znalezc ten artykul, i wrzucic go na posat. :? :?
czy osby ktore byly w usa spotkaly sie z podobna teza, czy szczpcio moglby sie spytac swoich kolezkow jakiej sa wiary .
niezwylke mnie to ciekawi i chyba spytam sie ksiazdza jak przyjedzie po koledzie, co on oficjalnie sadzie o sztukach walki. ostatnieo super expres pisal o ksiadzu co uczy dzieci boxu aby zachecic ich do Boga... Aikido jest 200 lepsze, nawet jezlili jest to "forma tanca". ludzie jakiej jestescie wiary, ja jestem katolikiem rzymskim
Napisano Ponad rok temu
Krzak skończ z tymi głupimi tematami.
Krzak czy michalutek, bo to chiba to samo!!
Napisano Ponad rok temu
Krzak skończ z tymi głupimi tematami.
Krzak czy michalutek, bo to chiba to samo!!
Właśnie też mi się tak wydaje, że to ta sama osoba.
Napisano Ponad rok temu
Wiesz, że jeden z polskich aikidoków (podobno dobrych) przeszedł "przemiane religijną" (cokolwiek by to oznaczało). Opublikował parę listów-manifestów o tym jak zgubne jest aikido (krążą po sieci, jeden z nich widziałem w usenecie i spytałem tutaj o potwierdzenie, myślałem, że to fałszywka). Jego brat szkoli i ćwiczy dalej. W sumie historia raczej smutna.Podobno, chrzescijanie amerykanscy uwazaja ze japonskie sztuki walki odciagaja czlwoieka od Boga, Syszalem kiedys w Polsce jakiegos biskupa ktory wywodzil sie zgubna rola szatana w sztukach walk... :
P.S. Nazwiska Ci nie podam, żeby nie odgrzewać tej historii, ale temat był na tym forum i ja go zacząłem.
Napisano Ponad rok temu
Jak dla mnie to juz jest fanatyzm religijny.......a w Polsce duzo jest takich wlasnie wiernych chrzescijan, ktorzy wszystko co nie jest zwiazane z kosciolem traktuja jako cos zlego i obcego zarazem
Kiedys ogladalem taki stary film........chyba amerykanski o dziewczynce, ktora miala nadprzyrodzone zdolnosci i matke, ktora byla fanatyczka religijna.........wkoncu dziewczyna spalila szkole itd.......Tylko jak sie nazywal tytul tego filmu... :? Tam bylo wlasnie pokazane jak wyglada fanatyzm religijny......
Pozdrawiam
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Aikido Dziadziusia bylo bardzo mocno zwiazane z religia.
Inna niz nasza.
Moze to komus przeszkadza?
A zamiast mowic ze to glupie pytanie, mądrze odpowiedzmy.
Napisano Ponad rok temu
Powiazanie sztuk walki z religia jest oczywiste.. nie mowie tylko o sztukach dalekowschodniech.. ale tez o wojownikach eurpoejscik.. i wlasiwie kazdy, wojak przyzywal Boga idac w boj.. sprawa zupelnie naturalna..
"A co co religi w usa.. spara dyskusyjna.. z tego co wiem religie traktuje sie bardzieje jako obyczaj a nie obrzed.. (kult) - (dane z tyg. polityka , jeden z ostatnicjh numerow)
A co do Pl.. hmm.. polscy biskupi sa w stanie zobaczyc szatana wszedzie.. nie ma o czym mowic..
No watek zostal wyczerpany i mozna go zamknac..
Napisano Ponad rok temu
Mówisz o "Carrie" Briana dePalmy z Sissy Spacek w/g scenariusza Stephena Kinga (młody Travolta też tam zagrał). Fikcja od a do z, ale prawdopodobnie pierwszy film typu "gore".Kiedys ogladalem taki stary film........chyba amerykanski o dziewczynce, ktora miala nadprzyrodzone zdolnosci i matke, ktora byla fanatyczka religijna.........wkoncu dziewczyna spalila szkole itd.......Tylko jak sie nazywal tytul tego filmu... :? Tam bylo wlasnie pokazane jak wyglada fanatyzm religijny......
Pozdrawiam
Napisano Ponad rok temu
Jest to sprawa indywidualna i tak ja należy rozpatrywać. Najważniejsze jest żeby każdy odpowiedział sobie na pytanie co to dla niego jest być katolikiem i jakie to ma znaczenie. Jest bardzo dużo katolików tzw. nie praktykujących.
Chyba, że jest tak silnie związany z trenowaniem np. aikido i pod tym wpływem zmienia religie i cały otaczający go świat. Całej życie podporządkowuje sztuce walki, jej religi itp.
Podejrzewam że są i takie przypadki.
Napisano Ponad rok temu
Co do stanowiska Kościała to sam znam kilku księży uprawiających karate, a jak ktoś śledzi serial Plebania (jak moja matka ) to wie że filmowy wikary ćwiczy aikido i załatwiał na ekranie czarne charaktery. I jakoś nic się nie działo.
Pamiętam też film z lat osiemdziesiątych pt Oto Ameryka w którym pokazywano rózne "szokujace" na owe czasy oblicza zgniłego USA. I był tam piękny fragment o zakonnicach pracujących w trudnych dzielnicach, które po przypadkach napaści zaczeły ćwiczyć aikido Najlepsze było kote geashi z dobiciem przeciwnika na ziemi sporym krzyżem 8O Tak więc nie jest to takie jednoznaczne co Kościół na to, a że to organizacja, która na nowinki nie jest szybko otwarto...
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Pozdrawiam wszystkich wierzacych i niewierzacych praktykujacych SW
Napisano Ponad rok temu
Co do stanowiska Kościała to sam znam kilku księży uprawiających karate,
Pamiętam też film z lat osiemdziesiątych pt Oto Ameryka w którym pokazywano rózne "szokujace" na owe czasy oblicza zgniłego USA. I był tam piękny fragment o zakonnicach pracujących w trudnych dzielnicach, które po przypadkach napaści zaczeły ćwiczyć aikido Najlepsze było kote geashi z dobiciem przeciwnika na ziemi sporym krzyżem 8O
Film ten też pamiętam
Ja znam zakonnika, który ćwiczył aikido i kendo, wiedzieli o tym jego zwierzchnicy i nie mial z tym żadnych problemów. Ale to byli jezuici.....oni podchodzą do wielu spraw inaczej :wink:
S.
Napisano Ponad rok temu
Sporo tu narzekania na fanatyzm i wyrażania własnej opinii. I w sumie do tego jest forum. Ale czy ktoś zna konkretne fakty? Czy jest jakieś oficjalne stanowisko Kościoła Rzymskokatolickiego, albo któregokolwiek innego na temat właśnie sztuk walki? Mi też coś tam się obiło o uszy, ale konkretów nie znam. Ulegać presji nie trzeba, ale miotać się jak ryba w sieci na sam dźwięk słowa "religia" też nie warto. Zatem - jeśli ktoś coś wie, niech się dzieli!
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Ja np się tym wcale nie przejmę....bo Aiki jest dla mnie, a o zeczach których nie widzę się nie wypowiadam... :wink:
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
stopnie a staże
- Ponad rok temu
-
aikido a wlosy
- Ponad rok temu
-
aikido to taniec a nie sztuka walki
- Ponad rok temu