Dlaczego Karate jest lepsze od Taekwondo?
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Wszystko było by ok (do zaakceptowania) tylko ze było kilku zawodników z osiagnieciami na swiecie.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Też to wczoraj oglądałem. Co widziałem, to widziałem... I musiałem tłumaczyć bratu (po raz kolejny :wink: ), że tamci, to tylko takie macacze nogami itd. i że normalnie to wygląda inaczej... :roll: A on rzucał tekstami: to niby z kąd się oni tam wzięli na mistrzostwach? To czemu w czarnych pasach skaczą? :? I qcze nie udało mi sie go przekonać :wink:to byly mistrzostwa swiata juniorow... mi samemu chcialo sie rzygac jak to ogladalem :wink:
Nie oceniam tkd na podstawie zawodów, bo jakby ktoś patrzył na mój styl jedynie przez ten pryzmat, to najlepszego zdania też by nie miał... :roll: Brata do sensu karate nie muszę już przekonywać - jest ode mnie ze 2 razy silniejszy, duuuuuużo starszy, ćwiczył dżudo jakiś czas, a dostaje w łeb, aż przykro :twisted:
Napisano Ponad rok temu
Brata do sensu karate nie muszę już przekonywać - jest ode mnie ze 2 razy silniejszy, duuuuuużo starszy, ćwiczył dżudo jakiś czas, a dostaje w łeb, aż przykro :twisted:
Dziwne...
Cos mi sie wydaje ze walczycie na Twoich zasadach, tzn liczy sie tylko 'dostanie w leb' . No bo nie sadze zeby 2 razy wiekszy judoka nie dal sobie rady z 2 razy mniejszym karateka... A gdzie walczycie? Chyba na polu i go kopniesz i uciekasz? Bo w pokoju czy jakims zamknietym pomieszczeniu to mi sie dziwne wydaje ze cie po prostu masa i jakims chwytem nie rozlozy.
No chyba ze mamy w twoim wypadku doczynienia z mistrzem poklon
Abo to duuuzo starszy to znaczylo ze 84 lata
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Dziwne...
Cos mi sie wydaje ze walczycie na Twoich zasadach, tzn liczy sie tylko 'dostanie w leb' . No bo nie sadze zeby 2 razy wiekszy judoka nie dal sobie rady z 2 razy mniejszym karateka... A gdzie walczycie? Chyba na polu i go kopniesz i uciekasz? Bo w pokoju czy jakims zamknietym pomieszczeniu to mi sie dziwne wydaje ze cie po prostu masa i jakims chwytem nie rozlozy.
No chyba ze mamy w twoim wypadku doczynienia z mistrzem poklon
Abo to duuuzo starszy to znaczylo ze 84 lata
Dżudoka to z niego raczej marny, bo tak niezbyt regularnie ze 2 latka ćwiczył...
2 razy większy nie jest- "tylko" jakieś 25 kg różnicy
Zasady 8O A co to jest...? :wink:
Kiedyś próbował mnie lać przy każdej okazji (np. jak sobie stałem i tv. oglądałem ) Kończyło się to tak, że już nie próbuje... :-)
A starszy tzn. (chyba) 27 8) Ja niepełnoletni jestem
Napisano Ponad rok temu
MISZCZ ZE MNIE ZADEN
Napisano Ponad rok temu
bo tak!
Napisano Ponad rok temu
odpowiedz na pytanie zadane w temacie :
bo tak!
Na tak zadane pytanie to jest najlepsza odpowiedz :twisted:
Pozdrawiam
Napisano Ponad rok temu
Dlaczego tak sie dzieje - na MŚ najwazniejsze sa punkty , czesto walka konczy sie rezultatem 2:1 , 3:2 ; 3:0 itp. Nikt tam nie walczy zeby zabic przeciwnika tylko by zdobyc punkt , samemu nie zostac trafionym. Tak jest tez w innych dyscyplinach na poziomie swiatowym. Walki wydają sie nudne , wolne , mało kontaktowe - wynika to z mniej-wiecej rownego (mistrzowskiego) poziomu zawodnikow. Warto tez dodac ze przepisy miedzynarodowe sa nieco inne niz krajowe.
W Polsce przepisy ostatnio radykalnie sie zmienily. Dozwolone jest stosowanie WSZYSTKICH technik bokserskich.Walka w krotkim dyst. (zwarciu) punktowana jest 1 uderzenie=1 punkt (niegdys osoba ktora wyszla zwyciesko w zwarciu otrzymywala tylko 1-3 punktow , niezaleznie od ilosci czystych technik, ktore weszły) Kontakt w TKD jest teraz o niebo mocniejszy a K.O jest bardzo czesto spotykane (mimo krotkiego czasu walk 2*2min)Miałem stycznosc z wieloma sztukami walki w swoim zyciu i musze przyznac ze zawody TKD są teraz bardzo twarde a mocny kontakt technikami recznymi na głowe w rekawicach bokserskich to wielki plus dla TKD , plus ktorym niewiele MA na zawodach moze sie poszczycić.
Z chwilą pierwszych zawodow w nowym sezonie , zapowiadnany jest swojego rodzaju przełom w tej dyscyplinie walki (wchodza twarde przepisy) Przewiduje co 3-4 walke K.O :-)
To tyle z mojego wywodu.....
Co do pyania zawartego w temacie.....bardzo ,baaaardzo głupie pytanie.
Pozdrawiam wszytkich karatekow , taekwondokow , judokow ,adeptow kung-fu i w gole wszystich ludzi zwiazanych z MA.
-mas:
Napisano Ponad rok temu
Z chwilą pierwszych zawodow w nowym sezonie , zapowiadnany jest swojego rodzaju przełom w tej dyscyplinie walki (wchodza twarde przepisy) Przewiduje co 3-4 walke K.O :-)
Nie sądzę. W PUT (GTF) mocny kontakt jest dozwolony już od lat (i też są rękawice bokserskie), a KO zdarza się raczej rzadko (no, chyba że jakiś neptek trafi na wymiatacza, lub też ktoś po prostu ma swój dzień ) Na pewno jednak nie co 3-4 walka. No ale czas pokaże.
Gizmo
Napisano Ponad rok temu
Mnie niestety tam niebyło ale znajomi opowiadali ze jeden z zawodników obrotówka na głowe (oroshi-mawashi chyba), trafił 2 w ucho i tamtemu krew z ucha poleciała, a zawodnika musieli na noszach znosic i do szpitala.
Wytarli mate i zaraz poteym mial kolega walczyc w tej samej kat. wagowej (naszczescie kumplowi nic sie niestao)
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
No, ale techniki taekwondo przeciez zadnej sily nie maja, co jest powszechnie wiadome
Pozdrowka - Gizmo
Napisano Ponad rok temu
wreszcie dotarlo :wink: belzebubNo, ale techniki taekwondo przeciez zadnej sily nie maja, co jest powszechnie wiadome :wink:
Napisano Ponad rok temu
Gizmo
Napisano Ponad rok temu
a na pytanie z tematu odpowiem o gustach się nie dyskutuje
Napisano Ponad rok temu
Zresztą widziałem kiedyś film - walkę thaiboxera z taekwondokiem z ITF-u. Koleś został rozłożony obezwładniony kilkoma mawachami na gedan, po czym dostał jedną na jodan i KO...
Użytkownicy przeglądający ten temat: 0
0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
Zawody w shotokanie
- Ponad rok temu
-
Życzenia
- Ponad rok temu
-
Uderzenia w Ryu-te
- Ponad rok temu
-
okinawa kluby
- Ponad rok temu
-
filmy z kata
- Ponad rok temu
-
PP Kyokushin w Gdyni
- Ponad rok temu
-
RITSUZEN i TAIKI-KEN
- Ponad rok temu
-
Czy jesteś wierny stylowi, od którego zaczynałeś?
- Ponad rok temu
-
ROYAMA I KAZUMI ODCHODZĄ Z IKO MATSUI
- Ponad rok temu
-
Co to jest CLICKER ?
- Ponad rok temu