Co wybrac
Napisano Ponad rok temu
Mam zamiar zapisac sie na jakas sztuke walki. Jaka? oto jest pytanie. Najglebiej zastanawiam sie nad jujitsu i aikido. Moja sytuacja wyglada tak, ze czasami zdarza sie przejsc przez jakas dzielnice gdzie nie za bardzo mnie lubia. NO i wiecie dawaj kase. Chcialbym wybrac taka sztuke walki ktora by mi po pierwsze pomogla przezwyciezyc ten lęk i zeby mogla mnie obronic w takiej sytuacji. Czy sa jakies dobre szkoly Aikido lub Jujitsu w Lublinie? Poradzcie prsze
Napisano Ponad rok temu
idź na Krav Maga - po pierwsze macie w Lublinie swietnych instruktorów, po drugie, naprawde ucza walki a nie głebokich filozofii - i zastanów sie nad tym, czy sztuka walki czy system (po porównaniu KM i Karate shotokan w autopsji - prawie dwa lata shotokanu w sytuacji zagrozenia nic mi nie dało)...
aha - najmądrzejsze co przeczytałem na Budo Forum - To człowiek walczy, nie system.
pzdro
ptys
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
No to żeczywiście master był z ciebie, no no całe dwa lata...respekt chłopie A mnie jush po roku karate uratowało tyłek. Poza tym sam sobie przeczysz pisząc najpierw, że shotokan=shit, a potemprawie dwa lata shotokanu w sytuacji zagrozenia nic mi nie dało)...
zastanów się trochę... :wink:To człowiek walczy, nie system.
Napisano Ponad rok temu
Dzieki, mozesz mi powiedziec na czym polega ten Krav Maga. Ja oprocz walki tez chcialbym troche pomedytowac I jakby ktos wiedzial to gdzie sa treningi tej krav magi w Lublinie.
Na kravce to raczej nie pomedytujesz
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
olej Krav Mage i inne wynalazki
na Lubliniance jest BJJ zdaje sie treningi sa w poniedzialki i czwartki o 20.30
a jesli nie to w tym samym miejscu jest judo
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Ja tez jestem ZA! (judo+box!) :peace:Jak chcesz przeżyć na ulicy trzymaj się z dala od kravmagi, shotokan, shorin/wado ryu. Zdecydowanie polecam judo suplementowane boksem.
8O :?..kyokushin względnie goju ryu.
Napisano Ponad rok temu
8O :?
..kyokushin względnie goju ryu.
A co ty wiesz o zabijaniu... 8) Goju-Ryu jest zajebiste. Miales z tym stylem kiedys stycznosc ? nie ? to nie marudz...
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Pozdrawiam
Napisano Ponad rok temu
Zapisz się do klubu strzeleckiego.Może po kilku latach dostaniesz pozwolenie na broń?Wtedy nikt Ci nie podskoczyCzesc!
Mam zamiar zapisac sie na jakas sztuke walki. Jaka? oto jest pytanie. Najglebiej zastanawiam sie nad jujitsu i aikido. Moja sytuacja wyglada tak, ze czasami zdarza sie przejsc przez jakas dzielnice gdzie nie za bardzo mnie lubia. NO i wiecie dawaj kase. Chcialbym wybrac taka sztuke walki ktora by mi po pierwsze pomogla przezwyciezyc ten lęk i zeby mogla mnie obronic w takiej sytuacji. Czy sa jakies dobre szkoly Aikido lub Jujitsu w Lublinie? Poradzcie prsze
Jeżeli jednak bez broni,to z reguły systemy oparte na chwytach np.Bjj,Judo,Sambo,Zapasy,lepiej sobie radzą z systemami opartymi na uderzaniu i kopaniu(Vide Ufc,Vale Tudo czy Pride),a najlepszym rozwiązaniem byłoby połączyć i chwyty i uderzenia.Bjj+Kick Boxing+Boks+Zapasy dałyby najlepszy efekt.
A z pojedynczych,''czystych'' stylów najlepsze jest Bjj i każdy Ci to powie jeżeli choć trochę zna się na rzeczy.
Pozdrów Fiodora,jak się zdecydujesz na Bjj na Lubliniance
Napisano Ponad rok temu
"Walczy glownie czlowiek, ale i STYL!"
K_P
PS. Cwicze niekiedy z kumplem instruktorem kravki i sa to... cenne treningi, ale w jego wykonaniu - bo on ma wczesniejsze nie male doswiadczenia z boksu, kyokushin i judo, swietny "ped' na przeciwnika, timing (nie wyrobil sobie tych cech na kilkutygodniowym kursie kravmagi)! Czesto w innym wykonaniu te same techniki (z kravki) nie sa juz tak wiarygodne.
Napisano Ponad rok temu
Co do goju ryu to faktycznie system był bardzo skuteczny, jego strategia walki w krótkim dystansie, wyłapywaniu kończyn atakujacych i kontr z tej samej kończyny były bardzo skuteczne. Sama "twardość" systemu także nie budzi większysz kontrowersji, choć faktycznie z pewnych powodów umieściłem to na końcu po wszystkich innych cytowany przeze mnie systemów.
Co do kravmagi to wybacz - ale w tym kraju po pierwsze nie ma krav magi, a po drugie to nawet oryginalna krav maga nie ma wiele wspólnego z efektywną walką uliczną a uczy jedynie określonych reakcji na określone ataki. Poza tym sama krav maga nie jest systemem, ale raczej nadstawką kreujacą zachowania, spychając funkcje techniczne na podstawy inne niż ona sama. Tak że sorry, ale to nie jest system na ulice. To już lepiej pokulać się do Bryla na kursik BASA3 lub do Kupsia na Combata56 - proste jak sex i przy tym skuteczne fo pewnego pozimu, choć także mieć dobrze ze 3 czarne pasy w różnych stylach kopiąco - bijąco- rzucajacych.
Ale nie krav maga....prosze.
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
jak tu zaczac ???
- Ponad rok temu
-
Kieszonkowcy
- Ponad rok temu
-
Pomoc policji
- Ponad rok temu
-
sytuacja z życia codziennego kierowcy.
- Ponad rok temu
-
Styl; ankieta
- Ponad rok temu
-
i za co?????
- Ponad rok temu
-
Co robic???
- Ponad rok temu
-
Jak przeżyć niebezpieczne spotkanie ze zwierzętami?
- Ponad rok temu
-
Przejażdżka z dresami, czyli powrót do domu inaczej
- Ponad rok temu
-
Zadyma w kolejce.
- Ponad rok temu