jiu jitsu czy aiki jujutsu
Napisano Ponad rok temu
Mam takie pytanie.Co wybrac jiu-jitsu,czy aiki jujutsu.Czym to sie rozni i ktore jest dobre(skuteczne),a nie jest chwytem reklamowym.Co jest bardziej do obrony?.
Toth
Napisano Ponad rok temu
Ogolnie z tego co sie zorientowalem cwiczac i jedno i drugie to w jj jest wiecej zwarcia niz w AJJ ktore bardziej opiera sie na dynamice atakujacego niz wlasnej w jj jestt duzo odmian tzw nowoczesnych ktore lacza i dodaja taksze elementy z innych styli natomias AJJ skupia sie pardziej na technikach tradycyjnych bardziej od jj zwiazane jest z kultywowaniem tradycji.
a skutecznosc ? - no coz i tak walczy czzlowiek a nie styl
Napisano Ponad rok temu
Dzieki Martius za tak szybka odpowiedz.Jestem z Krakowa i chciałbym sie wlasnie zapisac na jedna z tych walk.Czy moglbys mi poradzic ,ktora ze szkol w Krakowie jest dobra.Szkola Jurka Wojcika,czy szkole ju jitsu Goshin-Ryu Tomasza Augusciaka,no i pozostala jeszcze szkola aiki jutsu,ale nie wiem kto ja prowadz,wiem ze znajdyje sie na ul.Michalowskiego 10.
Napisano Ponad rok temu
Przejdz sie do jednej i drugiej i przyjrzyj sie zajeciom a jak bedzie mozliwosc to pocwicz sobie 1 zajecia i zobacz jaka atmosfera itp i podejmij decyzje.
Czas ucieka a lepiej zawsze zaczynac na jesien niz na wiosne.
Napisano Ponad rok temu
Normalne AJJ charakteryzuje się niskimi stabilnymi pozycjami, b. bolesnymi dzwigniami 8O , ćwiczone jest bez sparingów i należy do grona bardzo tradycyjnych sztuk walki (ceremoniał, etykieta).
S.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Niewiele jedno ma wspolnego z drugim. Czasami faktycznie ktos nazwie aikijitsu ...jujitsu, ale NIE ODWROTNIE.
toth: zalezy ile masz lat , jesli starszy jestes to _zdecydowanie_ polecam treningi u Krzysztofa Razny . Kiedys cwiczylem tez u Tomka, teraz cwicze u Krzyska w pn, czw,sb. Wedlug mnie Tomek (nie wiem jak teraz), kladzie nacisk bardziej na szybkosc i intensywnosc treningu, a Krzysiek na nauke i dokladnosc technik jujitsu goshin ryu. (btw. Tomek to wychowanek Krzyska).
Napisano Ponad rok temu
Mafox_,a gdzie w Krakowie mozna trenowac ju jitsu (okolice centrum, Krowodrza), bo z tego co sie zorientowalem ju jitsu Goshin-Ryu Tomasza Augusciaka jest na Kurdwanowie-to dla mnie za daleko, samochodziku na razie brak.
Pozdrawiam
Wiktor
Napisano Ponad rok temu
[link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
na Jaremy u Sliwki masz blisko jujitsu , ale tam wlasnie ucza zblizone do aikijitsu... jak Ci to odpowiada to mozesz sprobowac.
Napisano Ponad rok temu
Wiktor
Napisano Ponad rok temu
Hakko Ryu Ju Jutsu pana Zenona Liszkiewicza - czy jest to dobra szkola?
interesuje mnie przede wszystkim realnosc/praktycznosc stylu u tego trenera.
zajecia odbywaja sie na wietora, bylem je raz ogladac, ale trudno mi ocenic, bo znam sie lepiej na stylach uderzanych a nie chwytanych...
z gory dziekuje za Wasze uwagi
Napisano Ponad rok temu
jak się znasz na stylach uderzanych to posparuj z nimi
Masz już jakieś doświadczenie, wiesz czego szukasz, nie bazuj więc na opinniach innych, sprawdź sam.
S.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
moje doswiadczenie to jakies za duze to nie jest, w kazdym badz razie na podstawie obserwacji uderzanego stylu moge powiedziec, czy moze okazac sie skuteczny.
a mam juz dosc poszukiwan bo od ponad miesiaca zwiedzam rozne szkolki krakowskie, poczynajac og kungfu, muay thaia, a na bjj konczac... dlatego pytam sie o opinie innych, ktorzy maja wieksze doswaidczenie i mieli mozliwosc zweryfikowania danego stylu chwytanego, bo ja o chwytanym nic nie wiem, poza tym co mialem okazje sie naczytac i naogladac o bjj...
Napisano Ponad rok temu
Zapraszam, Sensei Robert
Napisano Ponad rok temu
tyle ze jujitsu i bjj to zupelnie inne szkoly walki roznia sie niesamowiciebo ja o chwytanym nic nie wiem, poza tym co mialem okazje sie naczytac i naogladac o bjj...
(pomimo nazwy brasilian jujitsu)
bjj to sam parter,
jj to rzuty, dzwignie, atemi, uderzenia, kopniecia, trzymania, samoobrona, akrobatyka
Hakko Ryu Ju Jutsu pana Zenona Liszkiewicza - czy jest to dobra szkola?
ogolnie hakko ryu w duzym uproszczeniu polega na wykonywaniu technik w calkowitym relaksie, prawie bez wysilku i bez napiecia miesni
w wiekszosci dzwignie na nadgarstki i stawy :>
w sumie to im bardziej czlowiek rozluzniony tym lepiej wychodza techniki
ps. bylem jedynie na paru treningach i takie odnioslem wrazenie...
Napisano Ponad rok temu
jesli mozesz, to podaj mi plizzz konkretny namiar na sekcje Augusciaka, jestem rowniez zainteresowany opiniami o jj Wojcika, Augusciaka oraz Jastrzebskiego (ten, co ma treningi na Michalowskiego, mozliwe, ze przekrecilem nazwisko).
mam 25,5 lat wiec raczej grupa zaawansiowanych wiekem mnie intersuje.
a nowa huta to dla mnie raczej za daleko troche...chociaz gdyby bylo warto to czemu nie
Napisano Ponad rok temu
jesli mozesz, to podaj mi plizzz konkretny namiar na sekcje Augusciaka,
Co prawda nie jestem mafox ale...
treningi grupa kozlowkowa - sroda, piatek 18.15 w salce na kozlowku, obok ksiegarni (tam gdzie Razny), grupa cechowa wtorek, czwartek 20.15 w szkole przy cechowej. Dokladnego adresu nie pamietam ale szkola jest naprzeciwko przystanku (bodajze cechowa 93 ale moge sie mylic). Dokladny adres podam Ci jak sprzwdze przed treningiem.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
Dobre szkoly Jiu Jitsu w Warszawie?
- Ponad rok temu
-
Techniki Goshin Ryu - Jujitsu/wymagania na stopnie
- Ponad rok temu
-