Akido- skuteczna sztuka samoobrony ?
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Tylko jeden krok brakuje do wojny.
Napisano Ponad rok temu
Ja myślę, że na to pytanie odpowiedź brzmi ZAWSZE tak, nawet jak zamienisz aikido na tenis albo pływanie.I czy mieliscie sytuacje w których aikido uratowało zdrowie albo nawet zycie ? Prosze o wyrazanie swojej opini
Umiejętność padów, uników (czy pływania albo uchylenia się przed piłką ) przydaje się w życiu częściej niż jakiekolwiek umiejętności walki.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
i niech się zaczyna, przynajmniej coś się dzieje i proszę mi nie mówić, że już to było wałkowane n-razy...niech się leje wirtualna krew :twisted:Chciałem napisać "I znów sie zaczyna"
Ja już się o aikido-samoobronie wypowiadałem odnośnie tematu 'aikido a sztuka walki'. Poczekam na opinie innych.
Napisano Ponad rok temu
otoz widzialem kiedys jakis odcinek "Zwyczajni-Niezwyczajni" - bylo o kolesiu, ktory uratowal ludzi z autobusu przed gosciem grozacym kierowcy nozem... ow koles "byl" czarnym pasem aikido
Napisano Ponad rok temu
Oj bedzie zabawa.
Potrzebni nam sa jacys "fajterzy" z innych forow zeby sie rozkrecilo :twisted:
Napisano Ponad rok temu
Zaraz ktos wyskoczy ze widzial jak jakis czarny pas dostal wpiernicz.
Oj bedzie zabawa.
Potrzebni nam sa jacys "fajterzy" z innych forow zeby sie rozkrecilo :twisted:
Jednym slowem: Boruta wroc belzebub
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
uwaam,ze jezeli ktos wybral taka droge to w zyciu mu nie przyjdzie do glowy takie pytanie. Z szacunku do samego siebie. Jak sie zadaje takie pytanie to oznacza to ,ze ktos ma watpliwosci, nie wie co poczac itd...
Dla mnie nie ma problemu.. jak ktos chce cos udowodnic to czekam na tatami.. a nie bijcie piany bezsensownie.
aiki
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
- Morihei Ueshiba
Napisano Ponad rok temu
Nie które osoby twierdzą ze Aikido nie jest jedynie sztuka samoobrony ale takze ataku. No ale skupmy sie na aikido w formie samoobrony.Czy Aikido jest skuteczne ? Czy przydaje sie jak ktos na was napadnie ? I czy mieliscie sytuacje w których aikido uratowało zdrowie albo nawet zycie ? Prosze o wyrazanie swojej opini
Szanuje Aikido i Aikidoków ale powiem tak: są bardziej skuteczne style samoobrony. Na pewno skuteczność Aikido nie można osiągnąć po miesiącach ale po latach treningu.
Innymi słowy: korzyści są mgliste a droga daleka.
Napisano Ponad rok temu
Chodzi mi jedynie o to czy Aikido sie przydaje podczas napadu np.rabunkowego..
Czemu zadajecie wciąż takie same idiotyczne pytania czy aikido to czy aikido tamto?..... :roll:
Nie da się na zadne z nich odpowiedzieć w satysfakcjonujący sposób!
Sprawa jest jasna jak mawia Uchideshi " ŻYCIE POKAŻE"
I tak też się stanie! Jeśli ktoś Ciebie napadnie to zobaczysz czy aikido pomoże?
Osobiście jednak wiem że są style bardziej dostosowane na bandziorów.....i takie tam.
A Glock jest jedną z nich.
Zdrówko Aiki :wink:
Napisano Ponad rok temu
Aiki
Napisano Ponad rok temu
hehe.dla zapalencow szotgun... z nalepka "aikido rulez" przewiazany czarnym pasem.. of kors..
Aiki
A tak poważnie. W aikido jest wiele fajnych technik. Ja większości z nich nie wyobrażam sobie zastosować na ulicy, ale słyszałem o takich akcjech i akidocy zwyciesko wychodzili. Ueshiba jak mawiał widzial atak zanim on nastąpił. Do takich zeczy mozna dojsc raczej innym treningim niz tylko fizycznym.
Druga sprawa to to ze techniki akido sa dosc wolne (dlugie) i wymagaja aby je wykonac w scisle okreslonym momecie, inaczej male szanse ze wyjda.
Apropo samoobrony, to jeden z najlepszych podobno akidokow w polsce pan Wysocki, jak w samuraju pokazuje techniki to jego oponeci sa bardzie sprinterami niz bokserami:)
Napisano Ponad rok temu
jego oponeci sa bardzie sprinterami niz bokserami:)
Bokserzy już dawno odeszli ....
Napisano Ponad rok temu
Ueshiba jak mawiał widzial atak zanim on nastąpił. Do takich zeczy mozna dojsc raczej innym treningim niz tylko fizycznym.
....a świstak siedzi i ..........rotfl rotfl rotfl rotfl
Napisano Ponad rok temu
Jest b. trudne do opanowania i żeby potrafić się obronić, to trzeba na treningach całe lata spędzić. Jeśli ktoś opanował te wszystkie dźwignie i rzuty do perfekcji to respekt poklon (za wytrwałość i konsekwencję w tym co robi).
Z drugiej jednak strony, jeśli ten czas by wykorzystał na treningi innej sztuki walk, to zabijałby :-) z mniejszą finezją, ale potrafiłby (chyba) więcej... Prostrze=skuteczniejsze (tak mi się wydaje) ale szanuję aikidoków i nie lekcewarzę ich umiejętności. Kto wie na co naprawdę ich stać !!
U nas w klubie sekcję aikido prowadzi T.T. , podobno jeden z najbardziej doświadczonych aikidoków w Polsce.(tak przynajmniej słyszałem) Patrząc na treningi- hmm... lajcik kompletny.
Jest w tym sporo prawdy... niestety.jego oponeci sa bardzie sprinterami niz bokserami:)
Kiedys ponoć jakiś kolo z taekwondo konieczne chiał go sprawdzić. Podobno walka trwała tylko kilka sekund... (TKD leżał)
Co do rozwijania ducha... Fakt, ale mimo wszystko ból, pot, krew, w połączeniu z medytacją dają lepsze wyniki.
W karate znajduje się wiele "zapożyczonych" technik aikido- tzn. zejścia z linii ataku i takie tam... Więc może kiedyś trochę aikiido poćwiczę, ale TYLKO jako dodatek.
Jeśli kogoś tym postem uraziłem- z góry przepraszam, nie to miałem na celu. (na forum Karate na tradycjonalistów też :fist: )
Cokolwiek robisz- rób to jak najlepiej...
Użytkownicy przeglądający ten temat: 3
0 użytkowników, 3 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
Książki o Aikido
- Ponad rok temu
-
Czy aikido jest sztuka walki?
- Ponad rok temu
-
Lif&death
- Ponad rok temu