Zawsze wqr...złościło mnie, że ogólnie wg. więkrzości z was

Otóż:

(pije i pali chyba nałogowo) podobno jest buddystą :roll: na ulicy dostał by wpieprz od byle drecha... 12-13 latki biegają u niego z brązami. Oni to nawet ładnie kata zrobić nie potrafią...

ALE: QRDE NIE UOGÓLNIAĆ MI TUTAJ

Skoro to teraz czytasz to musisz być bardzo wytrzymały :-) a to dopiero wstęp...
Teraz do działa

Bardzo spodobał mi się opis kumite ze szkoły sosny(shoto) baj miśman czy co takiego poklon !!! Zapomniał tylko o jednym:rytualnych tańcach wykonywanych w rytm muzyki z filmu "Wejście Smoka" pomiędzy punktem 2a3 chyba...

Fcók!Sorry tu miały być juz konkrety...
1 Początkujący shot. rozpoczyna swoją przygodę z kumite przez najprostrzą (ale chyba najmniej przyjemną limo ) formę: GOHON KUMITE. Polega mniej więcej na tym, że zapowiadasz atak (np. mae geri chudan)
wykonujesz go 5 razy a twój partner broni się (gedan barai) ale tylko po linii prostej :twisted: i tak na zmianę, do czasy gdy wasze kończyny pokryte są grubą warstwą krwiaczków...
2 Potem (ok. 7 kyu- teoretycznie) zaczyna się KIHON IPPON KUMITE.
Wygląda to tak: zapowiadasz atak(choć nie zawsze)Wykonujesz 1 raz a partner kontruje, najczęśćiej lądujesz na glebie :-)
3 Następnie (dość rzadko spotykane) JIYU IPPON KUMITE. Tak jak wyżej, tylko poruszacie się swobodnie.
4 I na końcu wolne JIYU KUMITE

Co do jego zasad, to takich w sumie u nas w klubie oficjalnie nie ma.

Taki jest ogólny schemat PZK, ale to nie oznacza, że np. początkujący nie zazna rozkoszy wolnej walki

A co do kata:panowie to na serio zaje...cudna rzecz

Wybaczcie wszelkie błędy ale bylem nieco niewyspany i obity...
Jak czegoś zapomniałem to sorry- postaram się uzupełnić.