Słaby wzrok - co ćwiczyć?
Napisano Ponad rok temu
Co zatem z ćwiczyć? Czy Aikido jest pod tym względem bezpieczne? Lekarz powiedział mi: żadnych podskoków (w to wliczam sam tzw. twarde pady), raczej bez pozycji odwrotnych, bez dużego wysiłku.
Możecie coś poradzić?
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Dopiero następnego dnia zobaczyłem, że nie przedstawiłem sytacji wystarczajaco jasno. Judo ćwiczyłem wiele lat temu, kiedy miałem wzrok jeszcze nie najgroszy.
Potem, po wielu latach wziąłem się za Aikido. Ćwiczyłem ponad dwa lata u senseia Romana Hoffmanna i raczej mi się wzrok nie pogarszał.
Ostatnio ćwiczyłem dosyć intensywnie pół roku u senseia Martiusa (Budokan Jiu-Jitsu) - w sumie 6 godzin tygodniowo wycisku. Czulem się świetnie, ale po pewnym czasie zacząłem gorzej widzieć. Niestety musiałem zrezygnować z zajęć... :-(
Zawsze, gdy udawałem się do okulisty, to słyszałem: żadnego wysiłku. No, ale jak żyć, nic nie robiąc? ;-)
Dzisiaj zadzwoniłem do przychodni sportowej i rozmawiałem przez telefon z okulistką. Powiedziała, żebym najlepiej nic nie robił, a przyciśnięta rzekła: zakaz dużego wysiłku, zakaz wstrząsów. Nie chciała mnie jednak przyjąć na wizytę, żeby porozmawiać, jakie dokładnie ćwiczenia mogę wykonywać, a jakie nie. :roll:
Szczepan - Ty jesteś tu specem od Aikido. Jak sądzisz, czy mogę ćwiczyć w Aikido Aikikai w taki sposób, żeby nie przeciążać? Twarde pady odpadają... ale łagodne ukemi? Podczas rozgrzewki odpoczywac przy pompkach?
A może jakieś inne rady?
Słaby wzrok to nie choroba a objaw, który może mieć wiele przyczyn. To właśnie te przyczyny są podstawowym ograniczeniem. Nie podajesz na co chorujesz, więc nie da się wymyśleć co ci doradzić.
Krótkowzroczność to wada oka. Nie mam żadnych chorób oczu: moja mama jest krótkowidzem, ja też jestem.
P.S. Aha - tak jak wszyscy, pracuję w firmie przy komputerze.
P.S. 2 Walka nożem odpada.
Napisano Ponad rok temu
Ja też jestem krótkowidzem i też pracuje przed kompem.
Trenuje taekwondo i nigdy się nie sądziłem że to może szkodzić :?
Napisano Ponad rok temu
Podczas wysiłku zwiększa się ciśnienie w oku, co może doprowadzić do jego zniekształcenia, a w konsekwencji do powstania/pogłębienia wady.Wysiłek i podskoki szkodzą na wzrok Czemu? 8O
Podskoki to wstrząsy: one też źle wpływaja na oko. Ale dlaczego dokładnie - to nie wiem...
Napisano Ponad rok temu
Szczepan - Ty jesteś tu specem od Aikido. Jak sądzisz, czy mogę ćwiczyć w Aikido Aikikai w taki sposób, żeby nie przeciążać? Twarde pady odpadają... ale łagodne ukemi? Podczas rozgrzewki odpoczywac przy pompkach?
A może jakieś inne rady?
hohohoo to u Romka cwicza twarde pady ?????
No ale bardziej serio, to u nas cwiczy duzo ludzi co maja szkla kontaktowe(okulary sa zmiazdzone juz po pierwszej iriminadze :wink: ) i nigdy nie slyszalem zeby im sie wzrok pogorszyl....ale popytam.
Mysle ze spokojnie u Romka mozesz cwiczyc, na luzie , sam sobie regulujac obiazenia treningowe. W aikido jest to mozliwe. Wazne moze by bylo zebys sobie uregulowal oddychanie zeby nie blokowac oddechu co powoduje wzrost cisnienia, oraz wydychal otwartym gardlem prosto z przepony jak kogos rzucasz czy odczas wiekszego wysilku.
Mysle ze rolki sa ok, moze pompki robic tylko do czasu jak ci sie puls i oddech przyspieszy?
Ale tak naprawde to sam musisz sobie poexperymentowac z wlasnym cialem.
Napisano Ponad rok temu
Podczas wysiłku zwiększa się ciśnienie w oku, co może doprowadzić do jego zniekształcenia, a w konsekwencji do powstania/pogłębienia wady.
Podskoki to wstrząsy: one też źle wpływaja na oko. Ale dlaczego dokładnie - to nie wiem...
Kazdy krotkowidz tak ma?
Dziwne przeciez jest tylu krotkowidzow uprawiajacych sporty :?
Moze to tylko w niektorych przypadkach tak jest? Okulista moze to zbadac i stwierdzic?
Napisano Ponad rok temu
Z tego co mi wiadomo, w przypadku krótkowzroczności jest po prostu podwyższone ryzyko powiększenia wady czy powikłań (jak np. odklejenie siatkówki) w przypadku dużego wysiłku. Tak to mniej więcej wygląda.Kazdy krotkowidz tak ma?
Dziwne przeciez jest tylu krotkowidzow uprawiajacych sporty :?
Moze to tylko w niektorych przypadkach tak jest? Okulista moze to zbadac i stwierdzic?
Napisano Ponad rok temu
Ano jakiś czas temu ćwiczyli...hohohoo to u Romka cwicza twarde pady ?????
Popytaj. :-)No ale bardziej serio, to u nas cwiczy duzo ludzi co maja szkla kontaktowe(okulary sa zmiazdzone juz po pierwszej iriminadze :wink: ) i nigdy nie slyszalem zeby im sie wzrok pogorszyl....ale popytam. /ciach/
Dziękuję bardzo za wszystkie porady! Zaczynam przygotowywać się mentalnie do powrotu na matę.
Napisano Ponad rok temu
Taaak ... a co z blind - fighting technics ?Byle nie nóż jeśli go dobrze nie widzisz
Napisano Ponad rok temu
Warto też abyś jednak umówił się z lekarzem i zbadał swoje oczy-czy masz w porządku tzw. stożek krótkowzroczności, siatkówka czy się nie odleja (to raczej już dyskwalifikuje bo można stracić wzrok!!!-jej się nie daje "przykleić" z powroem). A ostateczna decyzja należy do Ciebie .
Napisano Ponad rok temu
Mówiła tylko żeby nie przesadzać z wyciskaniem ciężarów, ale to dotyczy się wszystkich bo nawet bez wad wzroku może się odkleić siatkówka :?
Z tego co mi powiedziała to wywnioskowałem że to też zależy od rodzaju wady wzroku bo jak jest zwykła (krótkowzroczność refleksyjna czy jakoś tak :roll: ) to żadnych przciwskazań do sportu nie ma (ciśnienie oka sprawdziła i mam w normie)
I właśnie (jak pisał Mikael) okulistka mi przepisała Klarin i jakieś krople
Tak więc trenuje dalej i jest fajnie No i przydałoby się pomyśleć o szkłach kontaktowych bo -4,5 to już troche dużo, a w okularach ciężko się trenuje 8O
ps. większym problemem było dla niej to że pracuje 8 godzin przy kompie niż uprawianie sztuk walki :?
Napisano Ponad rok temu
-4,5 bardzo utrudnia ocenę odległości. Przy taekwondo, bardzo dynamicznej SW to ma kolosalne znaczenie.
Napisano Ponad rok temu
Ćwiczenie bez wspomagania 8O z taką wadą bardzo utrudnia trening dlatego właśnie się dowiaduje o szkła. Może możesz mi coś doradzić? Czy lepiej jest kupować takie na miesiąc, czy takie długotrwałe? Czy szkła drażnią oczy lub jakoś szkodzą? Czy lepiej chodzić cały czas w soczewkach kontaktowych czy może zakładać je tylko na treningi (no i imprezy) a normalnie (min. w pracy przy kompie) nosić okulary?
Napisano Ponad rok temu
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
Zmiażdzona chrzastka
- Ponad rok temu
-
Polamana reka!
- Ponad rok temu
-
odbijamy piłkę ludzie!