POMPOWANIE ENERGII ???
Napisano Ponad rok temu
Wydaje mi się, że uderzanie z silnym akcentem na wydech umożliwia wyprowadzenie mocniejszego ciosu. Pasuje to do sztywnego poruszania się w kyokushin, jednak nie bardzo przystaje do bokserskiego "luzu". Mam zatem dylemat. Ostatnio spróbowałem tak sobie pouderzać niezależnie od oddechu i jest całkiem sympatycznie.
Jak u was wygląda sprawa oddechu przy wyprowadzaniu ciosów, czy "pompujecie", a może nawet wydajecie jakieś zabawne westchnienia i jęki
Napisano Ponad rok temu
Tak na powaznie wydaje mi sie, ze jest to zwiazane z tym, zeby podczas ataku nie dostac strzala "na wdechu". Wiadomo, ze jest to nieciekawe uczucie a wlasnie takie oddychanie zapobiega temu.
Pozdrawiam
Napisano Ponad rok temu
Wydychanie możze poprawić ale tylko minimalnie cios, głównie chodzi o to co napisał Wesley
Napisano Ponad rok temu
Innymi słowy jak chcesz po dyszeć przy uderzeniu to to rób, co najwyżej zmień instruktora, który robi z ciebie mumię.
Napisano Ponad rok temu
Daje to dodatkowe możliwości ( jeśli się nie umyje rano zębów)
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Chodzi głuwnie zeby wyprowadzona w tym samym czasie kontra przeciwnika po trafiweniu trafiła w napięty brzuch.
U nas preferowane jest wyrazne oddychanie (szybkie opruznienie pluc)
bez wydawania dziwnych dzwięków (ale lepiej wydawac dzwięki niz dostac w brzuch na bezdechu)
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Słyszałes pewnie o tym.Wiesz zaczynaja mnie nudzic twe sarkastyczne wypowiedzi
Napisano Ponad rok temu
Swoje opinie zostaw na inną okazję. Jeszcze nie napisałeś 100 postów a próbujesz się kreować na mistrza, brawo - ale to nie działa w ten sposób.
Napisano Ponad rok temu
Wybacz ale jak sama nazwa wskazuje jest to forum BUDO przeliteruje B-U-D-O i chce zamiescic w swoich postach wszystkie aspekty o kotrych wiem.Uwazam że jest to dosyc nie głopia opcja z jakimis pobocznym cwiczeniami na chi niech swiadczy o tym chociaz system "Kombat-Ki"
Słyszałes pewnie o tym.Wiesz zaczynaja mnie nudzic twe sarkastyczne wypowiedzi
Człowieku, zapomnij o kombat KI. Ja na tym forum jestem chyba największym zwolennikiem ki, chi itd gduz się poza walką też medycyną naturalną i w szczególności jogą i bioenergoterapią zajmuję ale wykożystanie tego bezpośrednio w walce to bzdura!! Patrz na mnichów z shaolinu. ile oni się skupiać muszą przed tymi pokazami. Na ulicy nikt nie zaczeka aż zrobisz chi kung!
Napisano Ponad rok temu
Święta prawda :-)Człowieku, zapomnij o kombat KI. Ja na tym forum jestem chyba największym zwolennikiem ki, chi itd gduz się poza walką też medycyną naturalną i w szczególności jogą i bioenergoterapią zajmuję ale wykożystanie tego bezpośrednio w walce to bzdura!! Patrz na mnichów z shaolinu. ile oni się skupiać muszą przed tymi pokazami. Na ulicy nikt nie zaczeka aż zrobisz chi kung!
W sh. zawsze należy oddychać przy technikach. Sam mam z tym czasem problemy, ale jak pamiętam o wydechu, to pomaga. Zawsze zapompowując się na treningach ostatnia 10 robiona z kime kiai idzie mi lepiej.
Bokserzy na Eurosporcie też oddychają przy ciosach. 8)
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
Dlaczego tu tyle nienawisci ?
- Ponad rok temu
-
Shidokan Egipt - info z ostatniej chwili
- Ponad rok temu
-
wesley vs bokser
- Ponad rok temu