Amphibian

LC#####

SOCOM

Sliczne, prawda ? I teraz pytanie, jakie sa motywy uzywania automatow?
Poza kolekcjonerskimi, oczywiscie.
Bo prawde powiedziawszy trudno jest mi sobie wyobrazic inne zastosowanie dla nozy automatycznych, niz sam fakt posiadania takiego. I moze jeszcze ten dreszcz emocji kiedy ostrze wyskakuje z charakterystycznym dzwiekiem. Natomiast po odrzuceniu emocjii ...
Szybkosc:
Czy naprawde automaty sa szybsze ? Oczywiscie, nie ma co dyskutowac, wynalazki typu "wave" pozwalaja te roznice zmniejszyc, ale automat zawsze bedzie szybszy. Czy jednak jest to nam naprawde potrzebne ? Czas siegniecia po noz i wyjecia go jest taki sam, a to on jest wazniejszy, niz samo otworzenie ostrza. Przy zastosowaniach codziennych natomiast jest to kompletnie niepotrzebne.
Niezawodnosc:
Jedno z praw Murphy'ego mowi, ze im bardziej skomplikowana jest budowa urzadzenia, tym latwiej moze ono sie popsuc. I ja osobiscie jestem wielkim zwolennikiem tej zasady. Staly noz jest bardziej niezawodny od foldera, folder od automatycznego ... Zauwazcie, zeby osiagnac pewien poziom niezawodnosci, firmy zmuszone sa stosowac najlepsze materialy i urzadzenia do produkcji nozy. I tu dochodzimy do ...
Cena:
Zalozmy, ze mamy 3 noze, stal powiedzmy ATS-34, okladziny G10. I calkiem spokojnie mozemy znalezc noze o zaleznosci "stale ostrze" --->"folder" ("stale ostrze"+100%) ---> "automat" ("folder"+ 100%). I podyktowane jest to wlasnie koniecznoscia uzywania drogich maszyn i materialow dodatkowych do produkcji.
Niemniej jednak, to sa sliczne noze, no i ten "klik" ...
Wojtek